71-årig blev benådet fra fængsel – men først da TV 2 gik ind i sagen, skete der noget

Sonny Rasmussen blev 27. juli benådet af kongen i Thailand, men ventede over et halvt år på at blive løsladt herhjemme.

71-årige Sonny Rasmussen er endt i et royalt trekantsdrama med den thailandske konge Maha Vajiralongkorn, dronning Margrethe og ham selv i rollen som taberen.

Historien tog sin begyndelse tilbage i juni 2013. Den dengang 63-årige Sonny Rasmussen fra Vesterbro i København blev taget med 70 gram heroin i Thailand.

Den tidligere autopladesmed fik 25 år, en måned og ni dages fængsel for forbrydelsen. Han afsonede fire og et halvt år i det thailandske Klong Prem fængsel, før han blev overført til et dansk fængsel. 24. juni 2017 fik han i Københavns Byret ændret sin dom til 16 års fængsel.

Selvom Sonny Rasmussen stadig kunne se frem til en lang straf, var han glad for at komme tilbage til Danmark.

Men han skulle blive endnu gladere nogle år senere, for den 27. juli 2021 blev han benådet af den thailandske konge: Han skulle løslades 30. august 2021.

quote Jeg står i ingenmandsland

Sonny Rasmussen

Men da kalenderen begyndte at vise februar 2022, sad Sonny Rasmussen stadig fængslet, for der var gået bureaukrati i hans sag. Og sagen strandede så at sige på dronning Margrethes royale skrivebord.

- Jeg står i ingenmandsland. De siger, at hun skal underskrive, før jeg kan blive løsladt. Men det har jeg ventet på siden juli. Det, syntes jeg ikke, er i orden. Jeg ved godt, at jeg har gjort noget forkert, men jeg syntes, at jeg har taget min straf. Fire og et halvt år i et thai-fængsel og fire år herhjemme. Det er lang tid, fortæller han.

Justitsministeriet har forelagt sagen for dronningen

Ifølge traktaten af 22. juni 1999 mellem kongeriget Thailand og Kongeriget Danmark beholder den thailandske konge retten til at benåde fanger, selvom de er flyttet til afsoning herhjemme. Herfra burde løsladelsen kun være et spørgsmål om nogle klik på en computermus og nogle fængselsdøre, der skal lukkes op og i.

TV 2 har set dokumenterne i sagen, og her fremgår det, at benådningen skal ske på danske vilkår. Justitsministeriet har forelagt sagen for dronningen og indstillet til, at det 'måtte behage majestæten at bestemme, at fuldbyrdelsen af den resterende fængselsstraf bortfalder.'

Udklip af det brev, hvor Justitsministeriet i ærbødighed indstiller til, at det må behage majestæten at fuldbyrde benådningen af Sonny Rasmussen.
Udklip af det brev, hvor Justitsministeriet i ærbødighed indstiller til, at det må behage majestæten at fuldbyrde benådningen af Sonny Rasmussen.
Foto: Privatfoto

Straf burde være måneder, ikke år

Advokat Erbil Kaya repræsenterer Sonny Rasmussen og kan slet ikke forstå, at benådningen skal tage så lang tid og forbi dronning Margrethe.

- Det nærmer sig traktatbrud, når min klient ikke bliver løsladt. Den danske dronning har jo ikke 'benådningskompetence.' Så jeg forstår slet ikke, hvorfor hun skal blandes ind i det. 'Løslades på danske vilkår' betyder bare, at de skal udfylde papirerne og sætte ham fri. Det må ikke tage et halvt år. Slet ikke, når min klient er 71 år gammel, siger han.

Den danske dronning kan benåde fanger efter indstilling fra ministeriet, men Erbil Kaya forstår ikke, hvorfor hun skal blandes ind i sagen med den thailandske benådning.

Sonny Rasmussen blev kort før jul overført til afsoning på pensionsvilkår, så han må hver dag gå ud mellem 15.00 og 23.00. Selvom det smager en lille smule af frihed, forstår han ikke, hvorfor han ikke bare bliver rigtigt løsladt. Han har for længst aftjent sin tid i fængsel i forhold til den forbrydelse, han i sin tid blev dømt for.

Advokat Erbil Kaya vurderer, at besiddelse af 70 gram heroin i Danmark normalt vil udløse en straf på omkring seks måneders fængsel. Sonny Rasmussen har allerede afsonet otte og et halvt år.

- Den var også helt skæv, da de gav mig 16 år. Normalt vil straffen for sådan en mængde blive opgjort i måneder – ikke i år. Men der var jeg så glad for at blive overflyttet til Danmark. De danske fængsler er jo ren luksus i forhold til Thailand, fortæller Sonny Rasmussen.

quote Jeg har taget min straf, og det har været en lang hård rejse: Aldrig har jeg set så meget menneskelig ondskab

Sonny Rasmussen

Store konsekvenser

Tiden i det thailandske fængsel var også hård for den aldrende indsatte. I cellerne boede 37 indsatte på omkring 40 kvadratmeter, og Sonny Rasmussen fik en blodprop i det ene øje og mistede synet på det.

Han har siden tilskrevet det stress, fordi de var så mange mennesker hele tiden. Lige meget om han sov, spiste eller var på toilettet, så var der mennesker omkring ham.

Sonny Rasmussens hofte blev også ødelagt efter i årevis at have sovet på en tynd sivmåtte på betongulvet. Han har også haft hudkræft på ryggen og tror, at det måske også har haft betydning, at de stort set ikke kunne søge skygge for den thailandske sol under opholdet i fængslet.

- Jeg var også hele tiden bange for at blive syg. I fængslet var der jo tuberkulose, gul feber og flere andre farlige sygdomme. Maden bestod af ris og vand fra floden, hvis ikke du havde penge. Jeg havde heldigvis nogle gode venner, der hjalp mig, så jeg fik lidt mere, ellers var jeg død, fortæller han.

Menneskelig ondskab

Tilbage i 2013 tog Sonny Rasmussen ofte til Thailand, efter han gik på pension som pladesmed. Han blev rodet ind i noget snavs, som han siger, og blev taget med de ulovlige stoffer.

- Jeg kunne godt lide at komme derover i den mørke tid. Så begik jeg de tyvestreger, og det var dumt. Jeg har taget min straf, og det har været en lang hård rejse: Aldrig har jeg set så meget menneskelig ondskab som i thai-fængslet. Det ønsker man sgu ikke for nogen.

Sonny Rasmussen har en søn og børnebørn, og han ser frem til at komme ud og leve et normalt liv.

quote Det nærmer sig traktatbrud, når min klient ikke bliver løsladt

Erbil Kaya, advokat for Sonny Rasmussen

TV 2 har talt med Justitsministeriet, men de henviser til Kriminalforsorgen.

Og her erkender man, efter at TV 2 er gået ind i sagen, at der er blevet begået en fejl. I en skriftlig kommentar fortæller Rikke Freil Laulund, som er centerdirektør for Center for Straffuldbyrdelse i Direktoratet for Kriminalforsorgen, at Sonny Rasmussen for længst skulle have været løsladt:

- Kriminalforsorgen burde på baggrund af den thailandske benådning have taget initiativ til at strafafbryde den pågældende allerede i september 2021, således at den pågældende er strafafbrudt, så længe den danske benådningssag verserer. Dette er ved en meget beklagelig fejl ikke sket.

- Kriminalforsorgen har derfor i går strafafbrudt den pågældende, ligesom den pågældende vil blive vejledt om at søge om erstatning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik