18-årig med baby blev overfuset i tøjbutik: - Det er, hvad man får ud af at være ung mor

Forældre bliver i dag bombarderet med råd om, hvordan de skal håndtere deres børn, og det skaber usikre forældre, vurderer eksperter.

Victoria Due Hoppe fra Frederiksberg trillede ind i H&M med sin tre måneder gamle søn, som lå og sov sødt i barnevognen.

Der var varmt, så hun tog dynen lidt af ham og lagde den så den lige akkurat dækkede fødderne.

Men mens hun gik rundt og kiggede på tøj i Frederiksberg Centret, trådte en fremmed dame pludselig hen til vognen.

Hun flåede dynen af Victorias søn, stak den demonstrativt ned omkring ham og pakkede ham helt ind.

Så kiggede hun på Victoria og råbte:

- Sådan en lille baby må da ikke ligge og blive kold. Det er, hvad man får ud af at være ung mor. Kolde, syge børn.

Victoria Due Hoppe var helt mundlam af chok.

Victoria Due Hoppe var 17 år, da hun blev gravid. Hun følte selv, at hun var moden af sin alder. Hun dannede par med faren og havde et godt bagland med familie og venner omkring sig. Foto: Privatfoto
Victoria Due Hoppe var 17 år, da hun blev gravid. Hun følte selv, at hun var moden af sin alder. Hun dannede par med faren og havde et godt bagland med familie og venner omkring sig. Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto

I maven mærkede hun en kæmpe knude.

Hun forlod straks butikken med sin søn og græd det meste af vejen hjem.

Victoria var 18 år, da episoden fandt sted.

Og det var hverken første eller sidste gang, hun oplevede at få kommentarer fra helt fremmede om hendes måde at håndtere sit barn på.

Halvdelen af alle unge forældre bliver irettesat

Victoria er langt fra den eneste unge forælder, der har oplevet at få kommentarer om sin måde at være forælder på.

Faktisk har halvdelen af alle forældre i alderen 18-29 år oplevet at få kommentarer eller blive irettesat for den måde, de er forældre på eller fået uopfordrede råd om, hvordan de burde gøre tingene anderledes.

Det viser en undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2 i forbindelse med programmet ’Må jeg være mor’, hvor syv mødre kæmper med fordomme og kritik for deres måde at være mor på eller ønsket om at blive det.

Hver fjerde forælder i alle aldersgruppe har oplevet det samme.

Kommentarerne om, hvordan man er forældre på, kommer for det meste fra familie og venner. Men 12 procent oplever også, at det kommer fra helt fremmede.

Kommentarerne og de uopfordrede råd, som forældrene oplever, kan handle om alt fra opdragelse, skærmtid, spisevaner, søvnmønstre og amning.

Undersøgelse blandt forældre

- Er det sundt?

Victoria Due Hoppe er i dag 26 år og mor til 3. Hun var 17 år, da hun fik sin første søn.

Hun forstår godt, at mange løftede øjenbrynet en ekstra gang, når hun kom gående, eller troede, hun var barnets storesøster.

- Jeg var ung, og jeg så også yngre ud end min alder, siger hun.

Victoria Due Hoppe på gåtur med sin søn. I dag har hun fået endnu en søn og en datter, men hun har kun oplevet at få kommentarer, da hendes ældste søn var lille, og hun selv var teenager.
Victoria Due Hoppe på gåtur med sin søn. I dag har hun fået endnu en søn og en datter, men hun har kun oplevet at få kommentarer, da hendes ældste søn var lille, og hun selv var teenager.
Foto: Privatfoto

Alligevel kom det bag på hende, hvor mange mennesker der stoppede og helt uopfordret kom med råd eller irettesatte hendes måde at håndtere sønnen.

- Jeg købte en vikle (bæresele, red.) til min søn og oplevede flere gange, at folk kom hen og spurgte: ”Er det nu også sundt for ham?”, siger hun og fortsætter:

- Jeg tænkte, ”Er der ikke mange mennesker, der bruger vikler? Skulle det ikke være sundt?”.

Hun oplevede også at blive stoppet på gaden, hvis hendes søn ikke havde hue på, og personen måske syntes, at han burde have det.

Forældre bliver bombarderet

Hos Mødrehjælpen synes direktør Ninna Thomsen, at tallene vækker stof til eftertanke. Hun har ikke nogen konkret idé om, hvorfor unge forældre i særlig høj grad oplever at få kommentarer, men fortæller, at forældre i dag generelt oplever et stigende pres fra deres omgivelser.

- Mødre og familier bliver i dag bombarderet med råd fra venner, familie, selvhjælpsbøger, sociale medier og Google, og mange forældre føler sig rådvilde, siger hun.

quote Det er utrolig svært at være nogens mor, og når man er ung mor, kan man også mangle noget sikkerhed

Victoria Due Hoppe

Hun bakkes op af familievejleder Lola Jensen.

- Jeg oplever, at forældre er ved at blive kvalt i alle mulige råd, og de er kede af, at de ikke bare kan vise det, de er gode til, siger hun.

Konsekvenser

Undersøgelsen fra Megafon viser også, at 72 procent af dem, der får kommentarer og uopfordrede råd om deres børneopdragelse, bliver irriterede.

Og 33 procent føler sig utilstrækkelige som forældre, når det sker.

Den følelse kan Victoria Due Hoppe nikke genkendende til.

Når folk stoppede hende på gaden, blev hun ked af det og blev i tvivl, om hun gjorde tingene helt forkert.

- Det er utrolig svært at være nogens mor, og når man er ung mor, kan man også mangle noget sikkerhed, siger hun.

Hvem blander sig?

Victoria Due Hoppe var sammen med faren og havde et godt bagland med familie og venner. Når hun fik kommentarer på gaden, ringede hun ofte til sin mor, der trøstede Victoria med, at hun selv vidste, hvad der var bedst for hendes søn.

Alligevel kan Victoria huske, hvordan hendes usikkerhed betød, at hun for eksempel gik enormt meget op i, at sønnen skulle have pænt tøj på.

- Jeg synes, det var pinligt, hvis han havde to forskellige strømper på, så ville folk måske tænke, at jeg ikke havde styr på det, fordi jeg var ung mor, siger hun og fortæller, at hun slet ikke ville tænke over den slags i dag.

Anerkendelse er bedre end råd

Forældre har ikke brug for uopfordrede kommentarer og råd om, hvordan de opdrager deres børn, men derimod anerkendelse, fortæller Lola Jensen.

- Jeg møder virkelig mange usikre forældre, når jeg er ude og holde foredrag, siger hun og fortæller, at forældre i virkeligheden har langt mere brug for anerkendelse end råd og kommentarer.

Hun mener, at især nybagte førstegangsforældre bekymrer sig om, hvorvidt de gør det godt nok.

- Hvis man sørger for at anerkende en nybagt mor i stedet for at give hende råd, så vil en stor del af hendes usikkerhed forsvinde, siger hun.

For når man bliver mere selvsikker, er man ifølge Lola Jensen mere tilbøjelig til at bede om et godt råd selv og åben overfor det.

Hos Mødrehjælpen mener Ninna Thomsen også, at folk skal holde lidt igen med deres kommentarer til forældre – i stedet kan det være en god idé at fokusere på, om man kan hjælpe.

- Man kan altid spørge, om der er noget man kan hjælpe med, men vær varsom med gode råd, især hvis I ikke har en tæt relation, siger hun.

Et øjebliksbillede

Victoria Due Hoppe får ikke længere uopfordrede råd og kommentarer fra folk på gaden.

Det stoppede, da hun fik sine andre børn og blev ældre.

Hun kan også trække lidt på skuldrene og grine lidt af de kommentarer, hun fik som nybagt førstegangsmor, selvom de gjorde ondt dengang.

- Jeg er sikker på, at de fleste folk gjorde det, fordi de ville hjælpe. Det kom fra et godt sted, siger hun.

Hun kan også trække lidt på skuldrene og grine lidt af de kommentarer, hun fik som nybagt førstegangsmor, selvom de gjorde ondt dengang.  - Jeg er sikker på, at de fleste folk gjorde det, fordi de ville hjælpe. Det kom fra et godt sted, siger hun.
Hun kan også trække lidt på skuldrene og grine lidt af de kommentarer, hun fik som nybagt førstegangsmor, selvom de gjorde ondt dengang. - Jeg er sikker på, at de fleste folk gjorde det, fordi de ville hjælpe. Det kom fra et godt sted, siger hun.
Foto: Privatfoto

I dag kan hun også tage sig selv i at have lyst til at give mødre et råd med på vejen, hvis hun for eksempel ser nogen have et barn hængende skævt i en vikle.

Men hun kunne aldrig drømme om at sige det til dem.

For det, synes hun, skal man holde sig fra.

- Jeg synes, folk skal huske på, at de kun ser et øjebliksbillede, når de for eksempel ser et barn uden hue. Måske har barnet lige tabt den, siger hun.

Hun vil gerne slå et slag for, at forældre får rum til selv at vokse med opgaven – uanset om de er unge eller gamle.

- Som mor skal man skabe sine egne erfaringer. Det er jo den måde, man bliver mor på. Man udvikler sig konstant.

Du kan se 'Må jeg være mor' på TV 2 PLAY.