Genindvielse: Dronningen åbner vikingeborg i dag

Vikingeborg var glemt i mere end 1.000 år, før den blev genfundet for to år siden

Det var en større arkæologisk sensation, da den dukkede op af mulden. Efter 1.000 års glemsel stødte arkæologer på et større vikingeanlæg i landsbyen Lellinge ved Køge.

Det var en gammel vikingeborg - et cirkelformet anlæg, som nu har fået navnet Borgring. Den er - ifølge eksperterne - den femte skaldte trelleborg, der er fundet på dansk jord. I dag bliver borgen genindviet af  den arkæologiinteresserede Dronning Margrethe.

Indvielsen finder sted fra 13 til 16 i eftermiddag, og Borgring er herefter åben for publikum fra 1. juni.

Arkæolog Jens Ulriksen, der er forskningschef på Borgring, glæder sig til at vise dronningen og offentligheden konturerne af den genrejste vikingeborg og et tilhørende velkomstcenter.

- Det er sjældent, at man som arkæolog får lov til at være med på så stort og spændende et udgravningsprojekt som Borgring, siger han til Ritzau.

Borgring er formentlig anlagt i 980´erne efter Kristi fødsel. Arkæologerne er ikke færdige med at udgrave det store anlæg - og man ved ikke, hvordan anlægget præcist har været anvendt. Det håber arkæologerne at kunne klarklægge, når de fortsætter deres arbejde, som skal stå på indtil 2018.

-Køge er et regionalt kraftcenter med en genial geografisk placering. Med Borgring kommer Køge for alvor på verdenskortet med en unik kulturoplevelse på internationalt niveau, og vi glæder os til at tage imod turister fra hele verden, siger Køges borgmester Flemming Christensen.

Og han kan formentlig godt tillade sig at juble. For fundet af vikingeborgen skaber forventninger om, at den vil kunne tiltrække op imod 30.000 besøgende om året.

 

 

 

 

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

copenhagen historic grand prix

Trods aflysninger på stribe: Motorløb i København gennemfører historisk grandprix

20190918-113643-L-1920x1279we

playJubel på Det Kongelige Teater: Nu skal 70.000 tilskuere endelig se Hobbitten

befrielsesdagen webdok

Først befrielsen. Så jubelrusen. Og så hævnen

befrielsen den 5. maj

playStadsarkivet lancerer samling med personlige beretninger fra 2. verdenskrig

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere