Genindvielse: Dronningen åbner vikingeborg i dag

Vikingeborg var glemt i mere end 1.000 år, før den blev genfundet for to år siden

Det var en større arkæologisk sensation, da den dukkede op af mulden. Efter 1.000 års glemsel stødte arkæologer på et større vikingeanlæg i landsbyen Lellinge ved Køge.

Det var en gammel vikingeborg - et cirkelformet anlæg, som nu har fået navnet Borgring. Den er - ifølge eksperterne - den femte skaldte trelleborg, der er fundet på dansk jord. I dag bliver borgen genindviet af  den arkæologiinteresserede Dronning Margrethe.

Indvielsen finder sted fra 13 til 16 i eftermiddag, og Borgring er herefter åben for publikum fra 1. juni.

Arkæolog Jens Ulriksen, der er forskningschef på Borgring, glæder sig til at vise dronningen og offentligheden konturerne af den genrejste vikingeborg og et tilhørende velkomstcenter.

- Det er sjældent, at man som arkæolog får lov til at være med på så stort og spændende et udgravningsprojekt som Borgring, siger han til Ritzau.

Borgring er formentlig anlagt i 980´erne efter Kristi fødsel. Arkæologerne er ikke færdige med at udgrave det store anlæg - og man ved ikke, hvordan anlægget præcist har været anvendt. Det håber arkæologerne at kunne klarklægge, når de fortsætter deres arbejde, som skal stå på indtil 2018.

-Køge er et regionalt kraftcenter med en genial geografisk placering. Med Borgring kommer Køge for alvor på verdenskortet med en unik kulturoplevelse på internationalt niveau, og vi glæder os til at tage imod turister fra hele verden, siger Køges borgmester Flemming Christensen.

Og han kan formentlig godt tillade sig at juble. For fundet af vikingeborgen skaber forventninger om, at den vil kunne tiltrække op imod 30.000 besøgende om året.

 

 

 

 

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

20200207-133554-L-1920x1280we

playKøbenhavnsk museum nomineret til stor pris: "Det tætteste vi kommer på en Oscar"

Skærmbillede 2021-01-11 kl. 14.26.40

Bjarke Ingels store vinterbader-projekt på Islands Brygge risikerer dødsstødet

Musik i Lejet

Populær musikfestival er optimistiske: "Det bliver den bedste udgave nogensinde"

sjælør station

Kakkel-vægge skal skabe tryghed omkring S-togsstationer

Køge

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere