Sådan skal du IKKE opføre dig som Tour-tilskuer - her er fem gange, hvor det gik galt

Hold på hat, briller hund og børn, når Tour de France-rytterne brager gennem København, Roskilde og Lejre - du har ikke lyst til at optræde i et YouTube-klip med de værste styrt i cykelhistorien.

Det var en vildfaren hund, der høvlede cyklen væk under franskmanden Sandy Casar i 2007.

Det var en komplet uopmærksom fotograf, der i 1999 ramponerede italieneren Giuseppe Guerini på vej mod sejr på mytiske Alpe d’Huez.

Og så var det en linselus af den anden verden, der med ryggen til cykelløbet og et skilt i hånden under sidste års Tour de France rev halvdelen af feltet ned i et grusomt styrt.

Sådan må det bare ikke gå, når Tour de France ruller på dansk jord om få dage, understreger cykelkommentator på TV 2, Rolf Sørensen.

- Vi skal igennem de her danske Tour de France-dage med glamour, og det kommer vi også, hvis vi passer på, siger Rolf Sørensen i en pressemeddelelse fra Grand Depart Copenhagen Denmark-arrangørerne.

Pas på børn, hunde og ældre

Det forventes, at hundredtusindvis af tilskuere vil stå langs Tour de France-ruten i Danmark. Fredag den 1. juli gælder det en 13 kilometer lang enkeltstart i Københavns gader. 

Og selvom der vil være afspærringer langs størstedelen af strækningen, gør tilskuere klogt i at tænke sig godt om, inden folkefesten for alvor bryder ud.

Eksempelvis er det særligt vigtigt at holde arm og ben tæt til kroppen i de sving, hvor det forventes, at rytterne smyger sig tæt op ad barrieren for at komme hurtigst muligt gennem kurven.

quote Vi skal igennem de her danske Tour de France-dage med glamour, og det kommer vi også, hvis vi passer på

Rolf Sørensen, cykelkommentator på TV 2

Lørdag den 2. juli går starten fra Stændertorvet i Roskilde, og når rytterne nogle kilometer senere pisker gennem mere landlige omgivelser i retning mod Lejre og Holbæk, vil der ikke være barrierer. Derfor er det her ekstra vigtigt at passe på de allermindste Tour-turister.

- Pas på jeres børn, hunde og ældre, for rytterne kommer altså hurtigt. Så hav jeres fest, men pas på med flag, hunde, børn, ældre - og jer selv, lyder det fra Rolf Sørensen.

Fem råd til tilskueradfærd

Hold dig på den rigtige side

Træd ikke ud på vejen, når rytterne kommer. Og hold dig og dine ting som fx mobiltelefoner bag barrieren. Det kan blive farligt for rytterne og for dig selv.


Hold øje med vejen

Det er ikke kun cykelryttere, der kører på ruten. Også reklamekaravanen med biler og andre ryttere kører etaperne, så hold altid øje med, om der er aktivitet på vejene.


Planlæg din rejse til og fra løbet

Planlæg din rejse på letourcph.dk/trafik. På den måde sikrer du, at du nemmest og hurtigst kan komme til cykelløbet og hjem igen.


Spørg de frivillige til råds

Spørg de frivillige og ret dig efter deres anvisninger. De er der for at hjælpe og give alle en god oplevelse som tilskuer til Tour de France. De frivillige langs ruten vil være lette at kende på deres røde t-shirt og hat og gule refleksvest.


Hunde og børn

Pas på dig selv og alle fritgående familiemedlemmer – herunder især hunde og børn, som skal holdes væk fra ruten.



Kilde: Grand Depart Copenhagen Denmark 2022

Rolf Sørensen har flere gode grunde til at minde tilskuerne om de gode manerer. 

Historien har nemlig vist, at det nemlig kan gå grueligt galt, når tilskuere kommer i karambolage med Tour de France-rytterne.

Se bare de fem eksempler herunder:


1994 - Betjent med kamera står i vejen - massespurt ender i blodbad

Abdoujaparov, Nelissen og Jalabert accelerer med fuld kraft mod målstregen i Armentières på 1. etape af 1994-udgaven af Tour de France. Spurt-esserne svajer mod højre og Nelissen har kurs direkte mod en politibetjent, der står op ad barrieren. Betjenten holder et kamera op foran sig. Han står helt stille, men ser ikke ud til at ænse, at han om få sekunder bliver torpederet af Nelissen. 

Belgieren banker politimanden i asfalten og sender sig selv og adskillige omkringliggende ryttere den samme vej. De tililende fotografers billeder af en groggy og blødende Nelissen og Jalabert går verden rundt. De udgik begge af løbet, men vandt begge flere store sejre i de følgende år. Nelissen fortalte senere, at han forkastede muligheden for at sagsøge betjenten. Det ville bare ødelægge hans liv, forklarede sprinter-stjernen.

Franskmanden Laurent Jalabert til venstre røg ned i styrtet. Til højre er det italieneren Fabiano Fontanelli.
Franskmanden Laurent Jalabert til venstre røg ned i styrtet. Til højre er det italieneren Fabiano Fontanelli.
Foto: Patrick Kovarik/AFP/Ritzau Scanpix

1999 - Fotografs jagt på det perfekte skud sender italiener i asfalten på Alpe d’Huez

800 meter fra målstregen er italieneren Giuseppe Guerini alene i front på vej mod sejren på det sagnomspundne bjerg Alpe d’Huez. Han anstrenger sig af al kraft for at holde forfølgerne bag sig. Pludselig træder en ung mand - der senere viser sig at være en 19-årig fyr ved navn Eric - midt ud på vejen i skibyen på toppen af stigningen. Han vil fotografere bjergbestrideren. Guerini korrigerer til venstre i et sidste forsøg på at undgå det uundgåelige. 

Eric følger med i samme retning, og øjeblikket efter ligger de på jorden. De er begge hurtigt på benene, og fotografen giver Guerini et lille skub og et klap på ryggen. Med adrenalin op til øreflipperne får italieneren gang i muskelstemplerne igen og tramper sig til sejr på Alpe d’Huez. Guerini udtaler senere, at han var på vej mod det største øjeblik i hele sit liv, da Eric træder ud på vejen. Guerini forestillede sig, at han ville tabe etapen. Men:

- Jeg var meget heldig, for jeg kunne have brækket mit kraveben, da den idiot kom i vejen for mig.

Her kunne historien have sluttet, men takket været fransk tv fik vi forsoning mellem parterne. 

Fransk tv interviewer således Eric efter episoden og senere møder den unge fotograf Guerini - nu i et klassisk overdimensioneret 90’er joggingsæt - i en hotellobby. De trykker hånd og smiler.

Fotograf vælter Guerini på Alpe d'Huez i 1999.
Fotograf vælter Guerini på Alpe d'Huez i 1999.
Foto: France Television/Epa-Epa/Ritzau Scanpix

2003 - Armstrong vikles ind i lille drengs pose og styrter

Det måske bedste, mest nerveflossende og mest dramatiske Tour de France i dette årtusinde - 2003-udgaven, der også fejrede 100-året for verdens største cykelløb - balancerede på en knivsæg inden den sidste bjergudfordring den 21. juli op til Luz Ardiden i Pyrenæerne. Kun 15 sekunder skilte Lance Armstrong og Jan Ullrich. Østtyskeren så for første gang i en årrække for alvor ud til at kunne true texaneren, der ellers kunne tage sin rekordtangerende femte sejr i netop 2003. 

Og så vil skæbnen, at Armstrong i et fremstød vikler sit styr ind i en ung tilskuers fremstrakte pose. Armstrong styrter, rejser sig, genoptager sin symaskinepedalering og ser mere sammenbidt og tvær ud end nogensinde før. Han har senere fortalt, at adrenalin og impulser fra styrtet overtog krop og sind. Minutter senere efterlader han Ullrich i tågen og vinder etapen.

Lance Armstrong styrter på Luz Ardiden i 2003.
Lance Armstrong styrter på Luz Ardiden i 2003.
Foto: Bernard Papon/AFP/Ritzau Scanpix

2007 - Hund løber ud på vejen og vælter senere etapevinder

Cykelløb og hunde uden snor er en ekstremt dårlig kombination. Det kan flere Tour de France-ryttere skrive under på. I 2007 løb en hund pludselig ud foran fire ryttere i et udbrud på vej mod sejren. Frederik Willems styrtede og udgik af løbet, mens også franskmanden Sandy Casar røg ned. Han vandt dog senere etapen. 

Året efter hamrede tyskeren Marcus Burghardt også ind i en vildfaren hund. Selvom et cykelhjul måtte lade livet, klarede både hund og rytter umiddelbart frisag.

Sandy Casar efter styrtet.
Sandy Casar efter styrtet.
Foto: Oliver Weiken/EPA/Ritzau Scanpix

2021 - Skilt med hilsen til bedsteforældre vælter halvdelen af feltet

Vi skal ikke mere end et år tilbage i tiden for at finde et rigtig godt eksempel på, at Tour de France-tilskuere bør bruge flere kræfter på at se cykelløb end på at komme i fjernsynet. 

Med omkring 45 kilometer tilbage af 1. etape til Landerneau vælger en 31-årig kvinde at vende sig med ryggen til det hurtigkørende felt. Hun holder et skilt med teksten ‘Allez Opi-Omi' - en hilsen til bedsteforældrene. 

Tyskeren Tony Martin rammer skiltet først og sætter gang i en kædereaktion, der ender med at vælte halvdelen af feltet. Ben, arme og cykeldele er kludret sammen på asfalten. To ryttere må udgå. 

Den 31-årige kvinde gemmer sig fra politiet i fire dage, inden hun melder sig selv. 

I december 2021 idømte en fransk domstol hende en bøde på knap 13.000 kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik