Lukkede gader og nul varelevering: Sådan kommer Touren til at påvirke butikkerne

Den 1. juli kører verdens største cykelløb gennem de københavnske gader. Men begivenheden betyder lukkede gader i to døgn, og det udfordrer de butikker, der ligger langs ruten.

Mange cykelglade danskere glæder sig helt sikkert til den 1. juli, hvor det verdensberømte cykelløb Tour de France indtager København. 

Begivenheden er da også et tilløbsstykke, som sætter hovedstaden på den anden ende. For i to dage bliver gaderne, hvor 1. etape af cykelløbet finder sted, nemlig spærret af for biler og cykler. 

TV 2 Lorry har besøgt en række af de butikker, som ligger langs langs ruten. Selvom de i to døgn vil være udfordrede af afspærringerne, for eksempel i forhold til varelevering, ser de alligevel frem til, at cykelløbet kommer forbi netop dem.

En af dem er  Jens Sirich, der er indehaver af Trianglen Antikvariat på Østerbro, som er en af de butikker, der altså ligger på Tour-ruten.

- Vi glæder os simpelthen så meget. Det er jo fuldstændig vildt, at vi får sådan en fest forbi her hos os på Østerbro, siger Jens Sirich.

Et par butikker længere nede ad Østerbrogade er Maiken Lehmann, der er butikschef i forretningen Bahne, da også meget tilfreds med, at Tour de France kommer forbi.

- Det bliver jo så spændende. Det er helt fantastisk! Det bliver jo en begivenhed, som jeg håber bliver en folkefest, siger hun. 

Hun håber, at de mange besøgende til cykelløbet også får lyst til at tage et smut forbi hendes butik. 

- Der kommer jo rigtig mange mennesker, og jeg håber, at man i de timer, hvor man står og venter på cykelrytterne, måske har lyst til at komme ind forbi og måske købe en lille souvenir med hjem.

Gaderne pyntes i gult

For at sikre den helt rette Tour de France-stemning i gaderne, var repræsentanter fra Københavns Kommune ude og dele deres 'City Dressing Tool Kit' ud, som er en række forskellige ting, som butikkerne kan bruge til at pynte op med i anledning af cykelløbet. 

Der var både flag, plakater og klistermærker til butiksruderne, som kommunen håber at de erhvervsdrivende vil hænge op i anledning af cykelløbet. 

- Vi er her for at sikre det personlige engagement hos de erhvervsdrivende. Det er jo en måde for os at vise, at alle butikkerne langs ruten er en del af denne her Tour-fest, siger Tine Eriksen Green, der er programchef for Tour de France i København. 

Jens Sirich har spraymalet et gammel cykelstel gult, som skal op og hænge i hans butiksvindue.
Jens Sirich har spraymalet et gammel cykelstel gult, som skal op og hænge i hans butiksvindue.
Foto: Morten Spuhr / TV 2 Lorry

Hos Trianglens Antikvariat er Jens Sirich også allerede i fuld gang med forberedelserne til at kunne pynte sin butik, så den udstråler masser af cykelfest. 

Han har blandt andet malet et gammel cykelstel gult, som skal op og hænge i butiksvinduet, og så vil han male facaden i cykelløbets kendte trøje-farver. 

- Den skal males med en hvid, en grøn og en gul farve, og til sidst skal der være en hvid farve med røde prikker, fortæller Jens Sirich.

Ikke alle butiksejere er begejstrede

Det er dog ikke alle butiksejere, der er lige glade for, at der bliver spærret af.

- Jeg synes det er en dårlig idé. De skulle i stedet gøre det om aftenen, når vi har lukket eller om søndagen, hvor der ikke er så mange butikker, der har åbent, siger Jack Johansson, der er indehaver af dyrehandlen Zoo Center Østerbro. 

- Det er noget rigtig skidt, for jeg regner med, at jeg må lukke butikken de to dage. Og det er desværre to af vores gode dage, så det er rigtig ærgerligt, siger Jack Johansson 

Hos Københavns Kommune er de opmærksomme på de udfordringer, som de spærrede gader kan give butiksejerne langs ruten. 

- Det er klart, man kan ikke få leveret varer den 1. juli klokken 12, for der vil ruten være spærret. Derfor har vi også tidligt været ude og sige til folk, at de skal planlægge det sådan, at de får deres leveringer senest om torsdagen og opfordrer dem til, at arbejde rundt om de dage, hvor cykelløbet finder sted, siger Tine Eriksen Green. 

I dag har de københavnske tour-medarbejdere vandret den 13 kilometer lange københavneretape for at besøge de næringsdrivende langs ruten.

_

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

hærværk simon spies plads

Simon Spies murmaleri udsat for hærværk – nu skal det males helt over

Nisse

Maria havde en svær barndom - nu skaffer hun julgaver til udsatte børn

20210309-183351-1-1920x1077we

Kommune vil inddrage boldbaner til fordel for den vilde natur: "Der er et lille aber dabei"

beboer

Mjølnerparken fortsætter kampen: John mister sin bolig og skal genhuses


København


Forsiden lige nu

Se flere