Ingen aner, hvor meget Tour-start klimasviner: Nu reagerer overborgmesteren

Ingen ved reelt, hvad klimaaftrykket for den danske Tour de France-start er.

Om knap halvanden måned suser nogle af verdens bedste cykelryttere gennem de københavnske gader, og selvom rugbrødsmotoren ikke er den største klimasynder, får Tour de France-starten i København nu klimakritik. 

Der er nemlig ikke lavet nogen beregninger på, hvor meget Grand Départ-værtskabet belaster klimaet. Det til trods for, at kommunen har et erklæret mål om at være klimaneutrale i 2025.

Én ekspert siger mandag til TV 2 Lorry, at en klimaudregning af sådan et mega-event, som Tour-starten er, vil vise, at det belaster klimaet så meget, at kommunen ville stå med et forklaringsproblem.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Hvor meget udleder andre store sportsbegivenheder?

Overborgmesteren i København, Sophie Hæstorp Andersen (S), ærgrer sig over de manglende klimaberegninger, men hun tror alligevel ikke, at det havde haft et andet udfald for den danske Tour-start.

- Jeg tænker, at Tour de France er så fantastisk et event for København og for Danmark, fordi det kombinerer verdens bedste cykelby med verdens største cykelløb, siger hun til TV 2 Lorry og uddyber:

- Så er det klart, at en klimaberegning kunne have gjort, at vi kunne træffe nogle valg, der kunne gøre det mere grønt, men allerede nu forsøger vi at sikre os, at alle de aktiviteter, der er i og omkring touren, er så grønne som muligt.

For sent at lave klimaberegninger nu

Men selvom overborgmesteren gerne så, at der lå en klimaberegning, som man kunne træffe nogle valg ud fra, så afviser hun at lave en beregning nu.

- Lige nu og her har vi ikke mulighed for at lave det her regnskab på bagkant, forklarer hun.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Hvor meget belaster Tour de France klimaet?

Det kommer dog til at ske for andre beslutninger i fremtiden, når de økonomiske budgetter og klima-budgetterne går hånd i hånd fra næste år.

Tilbage i marts var der nemlig flertal på Københavns Rådhus for, at klimaaftrykket skal udregnes for kommunale investeringer fra 2023.

Skal blive bedre i fremtiden

De manglende klimaudregninger i forbindelse med Tour de France-starten i København viser dog ifølge overborgmesteren, at kommunen stadig har meget arbejde foran sig i den henseende.

- Det er oplagt, at der skulle have været et CO2-regnskab, for jeg ved, at A.S.O. (Tour de France-arrangøren, red.), som vi også samarbejder tæt med, går meget op i det og arbejder på det, siger hun og uddyber:

- Havde det været i dag, havde vi selvfølgelig lavet de her klimaberegninger. For på længere sigt, når vi byder ind på store events, skal vi se på, hvad det betyder for vores CO2-regnskaber, og hvordan man kan gøre det, så det bliver mindst muligt belastende.

Starten på verdens største og hårdeste cykelløb går 1. juli med en enkeltstart i København, mens der dagen efter er afgang fra Roskilde. Herefter bevæger cykelløbet sig tværs over Danmark, inden tredje og sidste etape bringer rytterne til Sønderborg.