Vartegn blev brugt i Tour de France-video – men er væk, når løbet kommer

Når turister og cykelfans i hobetal kommer til Roskilde under Tour de France i juli 2021, vil de efter planen opleve Vikingeskibsmuseet som en byggeplads.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde blev brugt til videopræsentationen og som lokaler til pressemødet, hvor det blev gjort officielt, at Danmark skal være vært for Tour de France i 2021.

Men turister vil formentlig gå forgæves, hvis de i sommeren 2021 vil opleve den brutalistiske museumsbygning.

quote Det betyder ikke, at Vikingeskibsmuseet er fredet, indtil Touren er overstået. Det kan bygningen ikke holde til.

Joy Mogensen (S), bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet og borgmester i Roskilde Kommune

Trods forventning om et stort antal besøgende turister ved Tour de France-etapestarten i Roskilde, så er det fortsat planen, at Vikingeskibshallen skal være en byggeplads, når alverdens fjernsyn viser helikopterfotos fra byen.

Det har længe været et politisk ønske at rive museumsbygningen beliggende i vandkanten til Roskilde Fjord med, da den er medtaget fra stormfloder og generel slitage.

Alligevel var betonbygningen kulisse, da verdenspressen torsdag var til pressemøde med byens borgmester, statsminister og Tour de France-direktøren.

Samtidig blev museet brugt i en Tour de France-video, hvis formål er at vise, hvilken ramme om Tour de France, Roskilde kan danne en sommerdag i 2021.

- Det betyder ikke, at Vikingeskibsmuseet er fredet, indtil Touren er overstået. Det kan bygningen ikke holde til, siger Roskilde-borgmesteren Joy Mogensen (S), der samtidig er bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet.

- Når vi valgte at placere pressemødet på Vikingeskibsmuseet, så var det ud fra en praktisk overvejelse. Bygningen passede bedre til formålet end Domkirken, mens festivalpladsen heller ikke er oplagt på en vinterdag, siger Joy Mogensen.

Pressemøde om Tour de France med statsminister Lars Løkke Rasmussen, løbsdirektør Christian Prudhomme, borgmester i Roskilde Kommune Joy Mogensen og erhvervsminister Rasmus Jarlov på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Pressemøde om Tour de France med statsminister Lars Løkke Rasmussen, løbsdirektør Christian Prudhomme, borgmester i Roskilde Kommune Joy Mogensen og erhvervsminister Rasmus Jarlov på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scapix

Handler om at få fremvist skibene

Derfor er det fortsat planen, at den brutalistiske hal af Erik Christian Sørensen fra slutningen af 1960’erne skal rives ned inden Tour-starten i Danmark - såfremt museet kan fremskaffe fondsmidlerne til at iværksætte planerne om et nyt og moderne museum.

- Når vi i markedsføringen bruger den gamle vikingeskibshal, så er det fordi, den sandsynligvis vil være under ombygning, når Tour de France kommer i 2021. Derfor handler det om at få vist og eksponeret vores fantastiske skibe, så folk er opmærksomme på, at de er her, siger Joy Mogensen.

Hun oplyser, at 70 procent af museets indtægter kommer fra entrébilletter. Dermed ligger der en stor indtægtskilde, som museet risikerer at gå glip af, hvis ikke det er åbent i perioden med Tour de France-besøgende.

Derfor er det planen, at hallens dyrbare vikingeskibe skal flyttes til en midlertidig udstillingshal, mens ombygningen pågår.

- Som bestyrelsesformand for Vikingeskibsmuseet kan jeg garantere, at vi finder på en løsning, så besøgende i turister i forbindelse med Tour de France i 2021 fortsat kan komme ind og se de gamle skibe, selv hvis museet er under ombygning, forklarer Joy Mogensen.

På den seneste finanslov blev 160 millioner øremærket opførelsen af et nyt Vikingeskibsmuseum i Roskilde. Mens ti millioner skal bruges på forundersøgelser, så tilfører staten 75 millioner kroner årligt i 2021 og 2022 under den forudsætning, at museet til den tid har skaffet midler til at gennemføre byggeriet.

Desuden har Roskilde Kommune allerede vedtaget at afsætte 25 millioner kroner i budgettet til de nye planer for Vikingeskibsmuseet.

Vikingeskibsmuseet dannede ramme om pressemødet torsdag, hvor Roskilde som værtsby for Tour de France blev præsenteret.
Vikingeskibsmuseet dannede ramme om pressemødet torsdag, hvor Roskilde som værtsby for Tour de France blev præsenteret.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix
Tour de Frances anden etape i 2021 skal foregå i Roskilde,

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Greve Svømmehal

Vestegnen får ny svømmehal til 130 millioner kroner

Verdens største vikingeskib bliver sat op på Nationalmuseet

playVerdens længste vikingeskib er tilbage efter togt

franciskarosekilde

playKøbenhavns Kommune vil skrue ned for nattelivet med færre bevillinger efter midnat

Køge Kyst_Foto_Michael Levin 2020 (1)

Skal din kommune have årets arkitekturborgmester?

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere