Ubådssagen: En makaber sag hele verden følger

Det vakte stort postyr, da Peter Madsen og hans ubåd forsvandt en augustnat sidste år. Siden da har virkeligheden kun overgået fantasien.

Det startede som en reportageopgave for Kim Wall.

Reportager havde hun skrevet mange af, ofte fra verdens mest udsatte steder, og hun vendte altid helskindet hjem.

Sat op mod det virkede en ubådsreportage i København som en tryg opgave. Sådan har Kim Walls familie i hvert fald selv fremlagt det.

Men hvad der skulle have været en interessant reportage, endte i stedet med at koste Kim Wall livet.

Torsdag den 10. august gik hun ombord på ubåden UC3 Nautilus. I forvejen havde hun lavet en aftale med ejer og bygger af ubåden, den autodidakte opfinder, ubåds- og raketentusiast Peter Madsen, og sammen forlod de to Københavns Havn.

Da Kim Wall ikke vendte tilbage ud på aftenen som planlagt, slog en bekymret kæreste alarm, og en eftersøgning blev sat i gang.

Dagen efter lokaliserede man ubåden, men den sank, inden den kom i havn, og kun Peter Madsen blev reddet i land. Her forklarede han, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen dagen før. Den forklaring viste sig dog ikke at holde stik, og starten var gået til en af 2017's mest omtalte sager.

Hele verden kigger med

Ubådssagen har fanget store medier fra hele verdens interesse.

Således har blandt andre CNN, Daily Mail, Der Spiegel, Washington Post, New York Times, Reuters og The guardian alle fulgt med i sagen og skrevet både flere nyhedsartikler og længere baggrundsartikler om sagen.

Måske fordi sagen har udviklet sig mere og mere makabert, måske fordi offeret var en branchekollega som blandt andet har udgivet artikler i nogle af de nævnte medier, måske noget helt tredje.

Massiv efterforskning

Politiet har fra start af brugt massive ressourcer i forsøget på at klarlægge, hvad der er sket.

Dykkere, et særligt forskningsskib med ekkolod fra Århus Universitet og svensk politis lighunde er blot nogle af de kræfter, politiet har trukket på for at afsøge det store område i Køge Bugt og Østersøen, man regnede med kunne indeholde spor.

En opgave, der kun blev sværere, da Kim Walls torso blev fundet i strandkanten på Vestamager - uden arme, ben og hoved, men med 14 stik i underlivet.

Familien måtte vente til den 29. november, før politiet fandt Kim Walls anden arm - den højre - og dermed ikke manglede flere kropsdele.

Skiftende forklaringer

Sagens anden hovedperson, den nu tiltalte Peter Madsen, har flere gange under sagen ændret sin forklaring.

I første omgang sagde han, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen. Derefter at hun døde ombord, da hun fik en luge i hovedet, for så under afhøring at forklare, at hun var død som følge af en gasforgiftning ombord, og at han parterede og smed liget overbord.

Da anklagemyndigheden 16. januar mundtligt fremlagde tiltalen, fremgik det dog, at politiets opfattelse af hændelserne er en anden.

Peter Madsen er tiltalt for på forhånd at have planlagt og forberedt drabet på Kim Wall, for usømmelig omgang med lig og for anden seksuel omgang end samleje af særlig farlig karakter - altså mener anklagemyndigheden, at stikkene i Kim Walls underliv er påført, inden hun døde.

Dødsårsagen mener politiet er enten kvælning eller halsoverskæring.

Sagen starter i Københavns Byret den 8. marts, og man regner med at der falder dom den 25. april.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik