Portræt: Højt af flyve, dybt at dykke, dybere at falde

Han er kendt som en excentrisk og kompromisløs opfinder, der ikke lader noget stå i vejen for sine drømme. Og så er han tiltalt for drab.

Passionen for raketter startede tidligt for Peter Madsen.

De første år af hans liv er turbulente, og da han er seks år gammel, bliver hans forældre skilt.

I starten bor Peter Madsen hos sin mor og dennes nye kæreste, men efter et par år flytter han hjem til sin aldrende far. Det er her, han begynder at drømme om rumrejser og hjemmebyggede raketter.

Faren er uddannet tømrer, men meget interesseret i rumraketter, og det er hans historier, der vækker Peters interesse. I en tidlig alder begynder Peter selv at eksperimentere med, hvordan man kan producere raketbrændstof.

Indadvendt og intelligent

I skolen opfattes Peter Madsen som en nørd og lidt af en enspænder, og han deltager sjældent i sociale arrangementer.

Til gengæld er han videbegærlig som få, særligt i fagene fysik og kemi, og han bruger frikvartererne på at udspørge parallelklassens kemilærer om raketbrændstof, når han kan komme til det.

Den viden bruger han til at udvikle sin egen raket, og den 3. marts 1986 – i en alder af 15 år – sender Peter Madsen sin første raket til vejrs. Lidt over en meter høj flyver den 100 meter op i luften, inden brændstoffet slipper op, og den falder til jorden. Opsendelsen var en succes.

Som tiden går, vokser Peter Madsens passion, og ambitionerne følger med. I den københavnske raketklub DARK gør han sig uvenner med de andre medlemmer, fordi de ikke deler hans ambitionsniveau. Noget, der ifølge flere personer der har været tæt på Peter Madsen, skulle vise sig at blive et mønster.

Passioneret og kompromisløs

Peter Madsen færdiggør aldrig selv en uddannelse efter gymnasiet, men med en interesse for ubåde tager han flere svejsekurser, og i 2002 søsætter han sin første ubåd ved navn Freya.

Sidenhen følger den lidt større ubåd Kraka, inden Peter Madsen i 2008 kunne søsætte UC3 Nautilus – ubåden, der skulle vise sig at blive omdrejningspunkt i den nu aktuelle drabssag.

Det er også i 2008, Peter Madsen og Kristian Von Bengtson møder hinanden. De to deler drømmen om at bygge en rumraket, og sammen stifter de Copenhagen Suborbitals – et fællesskab for rumentusiaster med målet om at sende Peter Madsen ud i rummet i en hjemmebygget raket.

I løbet af de kommende år viser det sig dog, at alt ikke er fryd og gammen mellem de to.

Peter Madsens direkte facon og totale dedikation fører til mange uoverensstemmelser med både Kristian Von Bengtson og de andre medlemmer af Copenhagen Suborbitals, og det kulminerer, da Kristian Von Bengtson trækker sig fra projektet, og de andre medlemmer i fællesskab udstøder Peter Madsen.

En udstødelse, der affødte et raketkapløb, da Peter Madsen flyttede længere ned ad gaden på Refshaleøen og startede sit eget værksted og firma med navnet RML Spacelab.

Også plads til andet end videnskab

Privat beskrives Peter Madsen som en mand, der er dygtig til at blive uvenner med folk, men som også har en poetisk side.

Således har han også været med til at bygge flammekanoner til festivalen Copenhell, ligesom han, inden sin anholdelse, færdedes i flere kunstnermiljøer og interesserer sig for kunst.

Desuden ejer han, ifølge en bekendt af opfinderen, ikke andet tøj end nogle stykker af de kedeldragter, han oftest ses optræde i.

Hvad så nu?

Indtil august måned sidste år, var Peter Madsen - eller Raket-Madsen - kendt som manden, der ville skyde sig selv ud i rummet i en hjemmebygget raket. Med viljen, ambitionen og måske også evnerne til det. 

Ingen ved, om det stadig er hans ambition, men én ting er helt sikkert. Projektet er kuldsejlet for nu, og en rumrejse er udskudt på ubestemt tid.

Foreningen, der plejede at sponsere Peter Madsens arbejde gennem private donationer, opløste sig selv tilbage i september måned, og vil i stedet donere penge til Kim Walls mindefond.

Og lokalerne på Refshaleøen, hvor Peter Madsen havde sit RML, er tømt for ting, og udlejeren regner med at nye lejere flytter ind i februar måned.


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Hvad undrer du dig over?