Tiltalt for angreb i Krystalgade: Hvad er en synagoge?

Fire mænd er tiltalt for medvirken til angrebet på synagogen sidste februar. De nægter sig skyldige.

Først efter Omar el-Husseins angreb ved synagogen i Krystalgade, er 23-årige IA blevet klar over, hvad en synagoge er.

Det siger barndomsvennen onsdag i Københavns Byret, hvor han sammen med tre andre mænd er tiltalt for medvirken til angrebet.

Om aftenen inden skyderiet, få timer efter at Omar el-Hussein havde dræbt Finn Nørgaard ved Krudttønden, mødtes mændene på internetcafeen Powerplay.

Her googlede Omar el-Hussein blandt andet synagogen, det jødiske hus og Mosaisk Trossamfund.

På overvågningsbilleder fra internetcafeen kan man se, at IA giver Omar el-Hussein et kram og ser ud til at kigge på hans computerskærm.

Men IA afviser, at han vidste, hvad barndomsvennen søgte efter, bortset fra at de så en film med et palæstinensisk flag, der blev brændt, og et billede af en ulv.

De fire mænd er anklaget for at have haft så tæt kontakt til el-Hussein i timerne mellem angrebene mod Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade, at de ifølge anklagemyndigheden har medvirket til el-Husseins ugerninger ved synagogen.

Allerede tidligere på dagen havde Omar el-Hussein tilstået over for sine venner. Her overrakte han blandt andet gerningsvåbnet, der var skjult i en sort pose, til BH, der også er tiltalt i sagen.

Alligevel blev der ikke talt om angrebet, mens de var på Powerplay, påstår IA, som heller ikke spurgte til Omar el-Husseins planer eller overvejede et ringe til politiet.

- Det, han gjorde, var forkert, men det er ikke ensbetydende med, at jeg tager afstand fra Omar. Omar er min bror, og det vil han altid være, siger han i retten.

Dog googlede IA selv Lars Vilks, som havde været målet for angrebet på Krudttønden. Han vidste nemlig ikke, hvem det var, har han tidligere fortalt. Faktisk kender han ikke navnet på nogen af de tegnere, som har afbilledet Muhammed.

Sagen begyndte i marts. Bevisførelsen i sagen er ganske omfattende, og der forventes først at falde dom i slutningen af september. Alle fire mænd nægter sig skyldige i den alvorlige anklage. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere