Finn Nørgaard – Det første offer

Filminstruktør, dokumentarist, producer og meget andet. Heriblandt aktiv debattør og deltager i arrangementet Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed, der blev afholdt i Krudttønden den 14. februar 2015.

Finn Nørgaard blev født i 1959 og voksede op i Gladsaxe. I 1991 blev han uddannet cand.phil. i film og kommunikation fra Københavns Universitet.

Allerede før sin færdiguddannelse gjorde Finn Nørgaard sig bemærket i både spillefilm og dokumentarfilm i 80’erne og i 1988 fungerede han som producent på dokumentarfilmen Kun for forrykte, der handlede om Eik Skaaløe og Steppeulvene.

I de seneste år afviklede Nørgaard produktionen af dokumentarfilmen Lê Lê – De jyske vietnamesere, ligesom han instruerede og producerede TV 2s serie En anden vej: Historien om fire nydanskere og en koncernchef. Fra 2001 var han desuden medejer af firmaet Filmselskabet.

Det er ikke meget, man kender til Finn Nørgaards virke og interesse for ytringsfriheds-debatten.

På hans Facebook-profil kan man dog se, at Nørgaard aktivt delte meningsdannende artikler om både økonomi, økologi, ytringsfrihed, radikalisering og islam. Sidstnævnte tre særligt efter angrebet mod Charlie Hebdo i januar 2015.

Fælles for beskrivelserne af Finn Nørgaard er det, at han interesserede sig. Og netop interessen synes at være katalysatoren bag hans deltagelse i arrangementet Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed – for det var det spænd, som Nørgaard ifølge en gammel ven fandt spændende.

Det sagde vennen, filosoffen og kommentatoren Malene Trock Hempler til Berlingske dagen efter nedskydningen ved Krudttønden:

- Han var optaget af samspillet mellem ytringsfrihed og kunst. Finn var et kosmopolitisk menneske. Åben, fordomsfri som få, altid interesseret i andre religioner og nye vinkler på livet. Hans død er frygtelig trist.

Hans nærmeste venner klassificerede ham som en diskret, tilbageholdende og konfliktsky person, hvorfor hans indgriben over for Omar Abdel Hamid el-Hussein kom bag på mange af hans nærmeste.

Finn Nørgaard blev skudt på klos hold den 14. februar 2015, blot 55 år gammel.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Politi retten i glostrup 112

29-årig dømt for vandvidskørsel: Spøgelsesbilist flygtede fra politiet på motorvej

Men in black demo

Mor til to tiltalt for at opfordre til hærværk fra talerstol

Mand fundet livsløs i Roskilde Havn

Livløs mand reddet op af havn

Rådhus

Borgerservice lukket efter bombetrussel

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere