Politi i massetiltale: Svindel for en halv milliard

Københavns Politi har rejst tiltale mod 16 personer og tre selskaber for omfattende økonomisk kriminalitet.

Særlig Efterforskning Øst, der ligger under Københavns Politi, har tirsdag rejst tiltale mod i alt 16 personer og tre selskaber, som er kommet i politiets søgelys for omfattende økonomisk kriminalitet.

Det oplyser politikredsen i en pressemeddelelse.

De mange implicerede er tiltalt for i forskelligt omfang at have begået moms- og skattesvig af særlig grov karakter samt hæleri.

Samlet set udgør svindlen næsten 500 millioner kroner.

- Der er tale om en meget omfattende og alvorlig sag om grov organiseret, økonomisk kriminalitet, siger specialanklager Maria Cingari i pressemeddelelsen.

Ifølge både politi og anklagemyndighed er der tale om et organiseret kriminelt netværk, der har begået såkaldt kædesvig.

Det betyder, at svindlen er foregået med gennem en gennemtænkt kæde af selskaber, som har foretaget fiktiv fakturering og på den måde kanaliseret penge gennem kæden af virksomheder med henblik på unddragelse af skat og moms.

Knap tre års efterforskning bag tiltaler

Bag tiltalerne gemmer sig lang tids efterforskning, og den 10. oktober 2017 slog politiet til.

Her blev flere anholdt, og blandt dem er fem personer fortsat varetægtsfængslet.

Ifølge politiet er flere af de tiltalte i sagen i familie med hinanden.

- Gennem knap tre år er der blevet ført op mod 500 millioner kroner gennem kæden af selskaber. En stor del af pengene skulle have været indbetalt til statskassen, siger specialanklager Maria Cingari.

Sagen indledes i Københavns Byret den 19. december og er berammet til 77 retsdage.

Ifølge politiet kommer sagen til at løbe frem til i starten af 2020, og mandag den 19. januar er der forelæggelse af sagen.