Se videoerne: Smuk babyhaj udklækket i Lorryland

På Den Blå Planet jubler de over udklækningen af en lille smuk babyhaj, som på sigt skal ned i deres nye røre-akvarie, der kommer til sommer.

Den 23. februar kom en smuk skabning til verden på Den Blå Planet. Nærmere bestemt en lille Chiloscyllium punctatum. Og hvis det latinske ord ikke siger dig så meget, så kaldes arten også en bambushaj.

Se den lille babyhaj blive udklækket

Bambushajer er under kategorien ”næsten truet” i naturen, og baby-bambushajer er helt specielle, fordi de har et ganske fint, sort/hvid-stribet udseende, der gradvist forsvinder som de bliver ældre.    

- De er meget flotte og fascinerende, lige når de klækkes. Mit kvalificerede gæt på, hvorfor de har de her sort/hvide striber, er, at de fungerer som en advarsel, der siger: Hold dig væk. Jeg er farlig. Bambushajen er nemlig kun 15 cm. når den udklækkes, så den har brug for et forsvar mod rovdyr, siger kurator og leder af forskning og naturbevarelse på Den Blå Planet, Lars Skou Olsen, og uddyber:

- Efter to måneder begynder den at miste sine babyaftegninger og bliver gradvist brunlig, men man vil blive ved med at kunne ane striberne. Den kommer farvemæssigt lidt til at ligne bambus. Deraf kommer navnet bambushaj, oplyser han.

En voksen bambushaj har en brunlig farve med meget svage striber.
En voksen bambushaj har en brunlig farve med meget svage striber.
Foto: Den Blå Planet

De brunlige farver gør, at bambushajen kan kamuflere sig, når den jager efter mad på bunden af havet.

Bambushajen skal i røre-akvariet

Bambushajen har et meget rolig temperament. Den lever gerne i koralrev i det Indiske Ocean eller Stillehavet. Han svømmer nede ved havbundet, hvor den langsomt bevæger sig rundt for at finde føde.

Til sommer vil man kunne røre denne bambushaj i røre-akvariet, men til den tid vil den allerede se noget anderledes ud.

Hajen kan stort set intet syn, men den har en god lugtesans, og så har den sin elektriske sans, som den bruger til at opfange hjerteslag og gællebevægelser fra sandbunden. Og nok vigtigst af alt at vide, når nu den skal i røre-akvarie: Den bider ikke.

- En bambushaj har knusetænder, der er gode til at spise skaldyr. Dens tænder er ikke sådan nogle, der kan bide en arm af. Og de bider ikke, når man har hænderne nede ved dem, siger Lars Skou Olsen.

quote Vi forventer en stor børneforøgelse

Lars Skou Olsen, kurator på Den Blå Planet

Den Blå Planets bestand af bambushajer har i mange måneder været sat på pause, men til det nye røre-akvarie, der åbner i slutningen af juni, skal Den Blå Planet bruge flere bambushajer. Derfor er dyrepasserne begyndt at fjerne æggene fra akvariet, så de ikke bliver ædt af de andre hajer.

- De her baby er den første, der er udklækket siden, vi vedtog at øge bestanden. Vi har en masse æg liggende, som vi venter på skal udklække. Så vi forventer en stor børneforøgelse, siger Den Blå Planets kurator.

Bambushajen opholder sig i ægget i tre måneder. Når ungen er klar til at komme ud, vil den i naturen selv kunne ødelægge ægget. Men i akvarier bliver ægget ikke slidt tyndt af omgivelserne, som det gør i naturen. Derfor bliver dyrepasserne nødt til at klippe ægget i stykker, så ungen kan komme ud.

Se bambushajerne

Det lille ny-udklækkede vidunder er endnu ikke kommet ud i et akvarie, så den kan ses af gæsterne. Den Blå Planet huser dog to voksne bambushajer, som kan ses i akvariet kaldet ”Koralrevets Huler”. Hvis du er helt opsat på at se den lille baby i levende live, så er der et lille håb.

Den Blå Planet arbejder på at finde ud af om bambushaj-ungen kan komme i ”Fiskebørnehaven”, som er et akvarie, der står i picnicrummet.

Alternativt kan du forsøge at tage i Den Blå Planet på en weekenddag og krydse fingre. Nogle gange inviterer dyrepasserne nemlig gæsterne lidt spontant til at besøge baglokalerne, hvor den lille bambushaj blandt andet opholder sig.

Fakta om bambushajer