Politiet: Derfor slap 5 asylansøgere over Øresundsbroen

Københavns Politi var godt klar over, at fem flygtninge var ved at krydse Øresundsforbindelsen, de kunne bare ikke finde dem.

Politiet havde nattemørket mod sig, da de satte ud for at finde de fem asylansøgere under 18 år, som var i færd med at krydse Øresundsbroen. 

Politiet ledte faktisk efter de fem flygtninge den 12. maj men forgæves. Det bekræfter pressemedarbejder hos Københavns Politi Steen Hansen.

Poltiet fik beskeden om, at nogen, var gået ind i tunnelen klokken 1.11 om natten. Der var en patrulje ude på Peberholmen, den ø der forbinder tunnelen med Øresundsbroen, og politiet tog ud for at lede efter de fem personer, samtidig med at alle øresundstog blev standset.

- Men vi finder ikke nogen derude, og man ser heller ikke flere på overvågningskameraerne. Så man konkluderer måske, at de nok er gået tilbage. Vi kan i hvert fald ikke finde dem, siger han.

Gik 15,9 km over Øresundsforbindelsen

Klokken lidt over fem om morgenen får politiet så et opkald fra svensk politi, der fortæller, at de fem personer er nået til Sverige.

Fem asylansøgere under 18 år har krydset strækningen mellem Danmark og Sverige på 15,9 km.

Hvordan det kunne lade sig gøre, har Steen Hansen ikke et præcist svar på.

 - Normalt bliver de jo stoppet, inden de kommer over. Det er første gang, det sker, og rent sikkerhedsmæssigt er det rigtig vigtigt, de bliver stoppet.

 - Det er jo midt om natten, så der kan være flere årsager til, at man ikke ser dem. Peberholm er et stort og ikke særlig godt oplyst område, men man har altså været ude og kigge efter dem, fastslår han.

Ikke noget galt med sikkerheden

På Øresundsforbindelsen er der både kameraer og varmesensorer, der skal opdage, om der er gående, som ikke burde være der, da det kan være livsfarligt at krydse forbindelsen til fods.

Ifølge Øresundsbro Konsortiet virkede alle dele af overvågningen, som de skulle, den 12. maj, da det lykkedes de fem asylansøgere at gå hele vejen til Sverige.

Når overvågningssystemet opdager, at der er personer på forbindelsen, stopper togene med at køre. Det skete også i det konkrete tilfælde, så de fem asylansøgere var ikke i fare for at blive ramt af tog.

 

Det var tilsyneladende på den kunstige ø Peberholm, at det lykkedes de fem asylansøgere at gemme sig for politiet.
Det var tilsyneladende på den kunstige ø Peberholm, at det lykkedes de fem asylansøgere at gemme sig for politiet.
Foto: Øresundsbron/NewCopter

Ingen øget indsats

Ifølge Øresundsbro Konsortiet sker det ofte, at flygtninge forsøger at krydse forbindelsen til fods.

Nogle gange op til flere gange om ugen. Konsortiet oplyser også, at det sker oftere, nu hvor temperaturen er steget.

Det har dog ikke fået politiet til at øge indsatsen ved Øresundsforbindelsen.

 - Vi følger hele tiden udviklingen derude, men vores problem er, at vi ikke har nogen faste tal. Så vi kan ikke sige, om det har været en alarmerende stigning.

 - Men én, der kommer over, er selvfølgelig én for meget, konkluderer Steen Hansen.

Peberholm

Peberholm er 4 km lang og 400 meter bred.

Øen er ubeboet.

Den kunstige ø blev anlagt i 1995 i forbindelse med etableringen af Øresundsforbindelsen.

Øen består af kalkholdigt havbundsmateriale fra etableringen af selve forbindelsen. Materialet lagt ind bag et langt stendige, der udgør øens kystlinje.

Navnet 'Peberholm' er resultatet af en navne-konkurrence i Politiken.

Alt plante- og dyreliv på øen er opstået naturligt. Der blev med vilje ikke plantet noget på øen som et eksperiment. Formålet var at se, hvilke planter og dyr der selv 'fandt vej' til Peberholm uden hjælp fra menneskelig hånd.

Øens plante- og dyreliv overvåges af biologer.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik