Klimavej skal afhjælpe oversvømmelser

I Tårnby vil man teste en ny klimavej. Den skal hjælpe boligområder med fx oversvømmelse.

Sidste gang dele af København blev oversvømmet, var det i forbindelse med skybrud. Men også stormfloder truer hovedstaden. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix

På Bredagervej i Tårnby er der lige nu et helt særligt vejarbejde i gang: Her vil man teste AkvaVejen, som er en ny type klimavej udviklet af Teknologisk Institut og NCC.

Vejen har forskellige indbyggede funktioner, som kan være med til at sikre boligområder mod skybrud. 

- AkvaVejen giver en række spændende, nye muligheder for lokal håndtering af klimaforandringernes ofte ekstreme mængder nedbør. De kan hjælpe os til at undgå overbelastning af det eksisterende kloaknet. Ved at afprøve konceptet i fuld skala på Bredagervej i Tårnby opnår vi vigtige erfaringer om muligheder for klimatilpasningsløsninger i tæt bebyggede boligområder, siger Michal Brask der er salgschef i NCC Industry.

Læs også Urd har kostet millioner: "Man fristes til at sende regningen videre"

Den nye klimavej har flere funktioner, som veje som vi kender dem i dag, ikke har. Den har en åben asfalt, som tillader vandet at sive ned gennem vejen, hvor det havner i vejen bærelag. Herfra kan det ledes videre ud gennem et filtersystem, hvor vandet renses og kan genanvendes eller nedsives.

Særligt egnet til byområder

Den nye klimavej er særligt egnet til tæt bebyggede områder, da den ikke skal tilkobles det eksisterende kloaknet, som i byer ofte er overbelastet under eksempelvis skybrud.

Læs også Frederiksberg indvier regionens første forsinkelsesvej

- AkvaVejen åbner muligheder for mange gevinster - både lokalt og for samfundet som helhed. Udover at løsningen i sin helhed er fleksibel og nemt kan indpasses i den tætte by, kan den med lokal resning af overfladevandet initiere store samfundsmæssige gevingster via afkobling af overfladevand fra kloaknettet, siger Thomas Pilegaard Madsen, teamleder ved Teknologisk Institut.

Den nye vej i Tårnby indvies i starten af maj 2017.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik