Fuglelivet er på kraftig tilbagegang på kunstigt skabt ø

Flere fuglearter er ikke blevet observeret ved den årlige opgørelse på øen Peberholm, til stor bekymring for ornitologer.

Hættemåger, havterner og regnspove er blandt de fuglearter, der tilsyneladende er forsvundet fra øen Peberholm, der forbinder Øresundsforbindelsen.

Arterne er før blevet observeret på øen, men i år må ornitologerne konstatere, at øen ikke længere kan bryste sig af at huse 30 ynglende fuglearter som forrige år. Nu er antallet kommet helt ned på omtrent en tredjedel. 

– Fuglearterne er kommet og gået på Peberholm i årenes løb, hvilket er ganske naturligt, men dette års opgørelse skiller sig alligevel ud på en negativ måde. Vi har optalt langt færre fugle i år sammenlignet med de sidste år, siger Hans Ohrt, miljørådgiver på Øresundsbron siden 1996, i en pressemeddelelse.

quote Varmen sidste år betød, at fugleungerne havde sværere ved at klare sig, og det kan vi desværre se effekten af nu.

Hans Ohrt, miljørådgiver på Øresundsbron.

Flere teorier i spil

Det er kun bramgæs og skarver, der endnu findes i samme omfang som tidligere på den kunstige ø. De resterende fuglearter er derimod faldet drastisk, og nogle arter er altså ikke længere til at finde på øen.

– Vegetationen på Peberholm er blevet tættere og tættere, og det bidrager selvfølgelig til, at nogle fugle ikke længere trives så godt, som for eksempel mågerne, der foretrækker et mere åbent landskab. Ganske vist er der stadig en del åbne områder, men vegetationen på øen betyder i år en markant ændring i fuglelivet, siger Hans Ohrt. 

Sidste sommers rekord varme og tørke mener miljørådgiveren også kan have en betydning for den negative udvikling på øen.

– Varmen sidste år betød, at fugleungerne havde sværere ved at klare sig, og det kan vi desværre se effekten af nu, siger Hans Ohrt i en pressemeddelelse. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

 
 
Foto: Peter Brinch - Øresundsbron

Handlingsplan kan være på vej

Den kunstigt skabte ø er lavet af havbundmateriale, som man gravede op, da ma skulle lave Øresundsbroen tilbage i 1996. Og siden har øen været hjemsted for mange dyrearter.

Men tilbagegangen får Øresundsbro Konsortiet til at vurdere, om det er nødvendigt at udvikle en handlingsplan for at bevare mangfoldigheden på Peberholm. 

– Selvfølgelig vil vi fortsætte med at lade naturen gå sin gang, og det er naturligt, at nogle arter flytter videre, når miljøet forandres. Men når fuglelivet har ændret sig så drastisk på kun et år, har vi et ansvar for at imødegå behovet for at vurdere situationen dybdegående med fokus på, hvorvidt vi bør gøre noget for at bevare den biologiske mangfoldighed, siger anlægsdirektør Bengt Hergart. 

Øen er fire kilometer lang, men meget smal. Hvis du ønsker at få et glimt af det værdifulde naturrige, er det desværre ikke muligt. Øen er nemlig lukket for offentligheden.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik