Drømmen om et drivhus blev en gigantisk turistattraktion

Danmarks Akvarium - i dag Den Blå Planet - har 80 års fødselsdag 21. april.

Med sin far i hånden går en lille, benovet dreng rundt med store øjne og kigger på sære fisk og underlige vanddyr. Livsfarlige piratfisk, stimer af tropiske koralrevsfisk og søanemoner tårner sig op i store og små akvarier overalt.

"Se!", råber drengen forskrækket og peger på et akvarium fyldt med uhyggelige og forhistorisk udseende dolkhaler. Lidt efter trækker han utålmodigt sin far videre - for akvarium efter akvarium skal studeres.

Året er 1974. Denne lille dreng er siden blevet voksen og er forfatter til denne artikel. Og med meget stor sandsynlighed, så er der tusinder og atter af tusinder af nutidens voksne, der krystalklart som tropevand stadig husker deres barndoms besøg i den forunderlige verden på Danmarks Akvarium i Charlottenlund.

Danmarks Akvarium åbnede 21. april 1939 i Charlottenlund.
Danmarks Akvarium åbnede 21. april 1939 i Charlottenlund.
Foto: NPV A/S

Siden flyttede Danmarks Akvarium til Kastrup i en gigantisk ny bygning, der går under navnet Den Blå Planet. 

Den 21. april har de to udgaver af Danmarks Akvarium til sammen 80 års jubilæum.

Et eventyr begyndte

Historien om Danmarks Akvarium startede faktisk allerede juleaftensdag i 1934.

Ingeniør Knud Højgaard og hans søn Mogens gik sammen en tur i skoven. Mogens fortalte sin far, at han drømte om at bygge drivhuse til padder og fisk - og dermed opstod ideen.

For Knud Højgaard svarede sin søn, at "den ting er til at snakke om".

Fem år senere åbnede Danmarks Akvarium i de berømte hvide bygninger i Charlottenlund.

Både daværende statsminister Thorvald Stauning og Kong Christian 10. deltog i åbningen. Der var dømt succes på forhånd. På en måned kom 77.000 besøgende for at se udstillingen, og folk var så tæt pakket sammen foran ruderne, at flere besvimede på grund af dårlig ventilation.

Danmarks Akvarium var så populært, at flere gæster besvimede på grund af dårlige ventilationsforhold.
Danmarks Akvarium var så populært, at flere gæster besvimede på grund af dårlige ventilationsforhold.
Foto: Den Blå Planet

Danmarks Akvarium satsede hurtigt på både forskning og undervisning, og utallige skoleklasser har lagt vejen forbi - både i Charlottenlund og i Kastrup. Og tilstrømningen fortsatte, men lokalerne blev slidt og var for små.

En ny start

I 1996 opstod ideen om at bygge en afløser, og så gik tiden. Med planlægning - og forsøg på at rejse penge.

Det lykkedes til sidst, og i marts 2013 åbnede Den Blå Planet i Kastrup.

Det var Nordeuropas største akvarium, og siden åbningen har der været imponerende fire millioner gæster igennem bygningen, der ligger ud mod Øresund.

I 2013 åbnede Den Blå Planet i en spektakulær nybygning i Kastrup lige ud mod Øresund.
I 2013 åbnede Den Blå Planet i en spektakulær nybygning i Kastrup lige ud mod Øresund.
Foto: Niels Ahlman Olesen / Ritzau Scanpix

Selv om hovedattraktionen på Den Blå Planet - nøjagtigt ligesom den var på akvariet i Charlottenlund - er smukke og sære fisk og et stort antal akvarier, så er stedet alligevel forandret markant. Det er langt større, og der satses massivt på publikumsinddragelse. 

- Som ny mand ved roret har jeg store forventninger til at videreføre den positive udvikling, som Den Blå Planet står midt i. Gæsteoplevelsen er altid den vigtigste prioritet, og et besøg på Den Blå Planet skal aldrig ligne det forrige, siger Jon Diderichsen, direktør på Den Blå Planet ifølge en pressemeddelelse og fortsætter:

- Vi tror på at de unikke fortællinger og den personlige formidling får vores gæster til at gå herfra som aktive naturambassadører. På den front har intet ændret sig siden 1939. Det er stadig vores fornemmeste opgave som hele Danmarks nationale akvarium.

Fra lille til stor

Den Blå Planet bruger store kræfter på forskning og undervisning. Her er det en bambushaj.
Den Blå Planet bruger store kræfter på forskning og undervisning. Her er det en bambushaj.
Foto: Den Blå Planet

Den Blå Planet oplyser, at de i forbindelse med 80 års jubilæet åbner et historisk tema i udstillingen med gode fortællinger fra de seneste 80 år - historier, der ikke tidligere har været fortalt i offentligheden. 

Se en video om det gamle Danmarks Akvarium i Charlottenlund her: