Døve Rune greb chancen: Nu har han fået job på Den Blå Planet

Mellem 50 og 60 procent af døve mennesker i Danmark er ikke i arbejde, men sådan behøver det ikke være.

quote Der er mange, der ikke ved særlig meget om døve

Rune Tvarnø Andersson

Rune Tvarnø Andersson er 33 år. Han er uddannet dyrepasserassistent, og arbejder på Den Blå Planet. Og så er han døv.

Og selvom mange måske tror, at det er besværligt at have en døv medarbejder, som i øvrigt holder foredrag for publikum, så kan man godt tro om igen – i hvert fald i Rune Tvarnø Anderssons tilfælde.

- I starten var det var lidt en udfordring, fordi de andre skulle lære at kommunikere med mig, og de skulle også lære at bruge tolk til møder. Men efterhånden er det kommet til at køre rigtig fint, og der er ingen problemer i forhold til kommunikation, fortæller Rune Tvarnø Andersson, der torsdag stod for sin første præsentation.

Præsentationen markerer samtidig enden på et praktikforløb hos Den Blå Planet, hvor han i to måneder har fodret, passet og fortalt om dyrene i akvarierne på lige fod med de øvrige dyrepassere.

Der var tæt pakket under Rune Tvarnø Andersson præsentation.
Der var tæt pakket under Rune Tvarnø Andersson præsentation.
Foto: TV 2 Kosmopol

Tilbudt ny kontrakt

Og praktikforløbet er gået så godt, at han nu er blevet tilbudt en to-måneders kontrakt, når hans praktik slutter.

Og det vækker glæde hos Rune Tvarnø Andersson, som fik muligheden for at komme i praktik, da han i foråret startede på Castberggård Job- og udviklingscenters "Døv i Arbejde"- forløb, der hjælper døve ud på arbejdsmarkedet.

Det samlede billede er, at alt for mange døve står uden for arbejdsmarkedet, og ifølge Kristine Hendriksen, der er afdelingsleder hos Castberggård, er der i dag mellem 50-60 procent døve, der står uden for arbejdsmarkedet.

Og det er der ingen grund til, mener hun. Og derfor forøger Castberggård at gøre opmærksom på diverse regler og fordomme. For eksempel skal Den Blå Planet ikke betale for Rune Tvarnø Anderssons tolk, for det tager kommunen sig af, men den slags viden er der mange virksomheder, der er bekendt med.

- Jeg tænker, at det handler rigtig meget om, at alle os, der har med døve at gøre, skal blive meget bedre til at oplyse om, at det faktisk ikke er et problem. At det faktisk kan lade sig gøre, ligesom vi ser med Rune, der har tolk med og godt kan holde et oplæg om fisk, siger hun og fortsætter:

Rune Tvarnø Andersson gelejder folk ind på Den Blå Planet.
Rune Tvarnø Andersson gelejder folk ind på Den Blå Planet.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Uanset om vi er døve, eller om vi kan høre, eller om vi er handicappede på andre måder, så kan vi godt, hvis bare man får lov til at træde ind på arbejdsmarked. Men udfordringen er, at de nogle gange bliver stoppet, inden de træder ind i en virksomhed eller et arbejdsmarked, Kristine Hendriksen.

Lærer hurtigt at kommunikere

Praktikpladsen og den efterfølgende kontrakt har som nævnt vækket glæde hos Rune Tvarnø Andersson, men for de øvrige medarbejdere har det også været en god oplevelse. For dem gør det ikke spor med en kollega, der mangler hørelsen

- Hvad jeg har opdaget, så er det ingen hindring at være døv på en arbejdsplads. Dels er der tolke noget af tiden, og man lærer selv hurtigt tegnsprogene og lærer at kommunikere og bruger ofte sine egne tegn ind i mellem, som tolkene heller ikke forstår, siger dyrepasser Peter Petersen.

Peter Petersen er dyrepasser på Den Blå Planet, og han har de seneste måneder stiftet bekendtskab med Rune Tvarnø Andersson. Og det er godt ét af slagsen.
Peter Petersen er dyrepasser på Den Blå Planet, og han har de seneste måneder stiftet bekendtskab med Rune Tvarnø Andersson. Og det er godt ét af slagsen.
Foto: TV 2 Kosmopol

For Rune Tvarnø Andersson, de nye kollegaer og Castberggård, er forløbet på Den Blå Planet beviset på, at man som døv sagtens kan indgå på en hvilken som helst arbejdsplads

- Der er mange, der ikke ved særlig meget om døve. De har en forestilling om, at døve sidder i kørestol eller er handikappede, og der er nogle ekstra udfordringer. Men det jo bare, at vi ikke kan høre og har tegnsprog som modersmål, der er anderledes, siger Rune Tvarnø Andersson.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik