Dyrlæge advarer hundeejere: Det kan bore sig fast i poter og øregange

Hjørnegårdens Dyreklinik i Kastrup ser i disse tider mange hunde, som er i store smerter, fordi kornaks har boret sig ind i enten poten eller øregangen.

Genudgivelse
Denne artikel blev første gang bragt i august 2019. Hjørnegårdens Dyreklinik i Kastrup advarer igen i år hundeejere mod kornaks, derfor genudgiver vi nu artiklen.

Naturen er en skøn legeplads for både hunde og mennesker. Men i disse sommertider kommer flere hunde dagligt galt afsted, når de bliver luftet.

Kornaks kan nemlig bore sig ind i hundenes poter og øregange, og det kan give store gener, fortæller dyrlæge Marianne Sølvsten fra Hjørnegårdens Dyreklinik i Kastrup.

Her ser de dagligt hunde, som er i store smerter efter en gåtur, hvor de har fået lov at løbe frit og have snuden i alt.

- Det er et tilbagevendende problem hver sommer. De sidste uger har vi haft cirka fire tilfælde om dagen med kornaks, som har sat sig fast. Som oftest kan ejeren ikke selv finde frem årsag, men poten hæver op, og pludselig piver hunden og vil ikke længere kløes bag øret, fordi den er i smerter, fortæller Marianne Sølvsten.

Kornaks fjernes fra en hunds pote.
Kornaks fjernes fra en hunds pote.
Foto: Hjørnegårdens Dyreklinik

Kornaks findes overalt i naturen - både på mark og eng, ved stranden og i skoven og sågar på gader og veje. Ifølge dyrlæge Marianne Sølvsten kan et kornaks dog være svært at spotte, når først det har boret sig fast.

- Mange tror, at hunden måske bare har trådt forkert på noget. Det er typisk først, når der er kommet noget betændelse og byld, at man kan se, at det er galt.

Hun forklarer, at hunden ofte forgæves vil forsøge at fjerne smerten ved at slikke på det sted, hvor kornakset har sat sig fast. Men tit gør det det kun værre.

- Hver gang hunden prøver at få det væk ved at slikke på det, så får den mast det længere og længere ind. Problemet er nemlig, at der er modhager på sådan et kornaks, så man kan heller ikke bare sådan lige trække det ud, siger Marianne Sølvsten og fortsætter:

- Samtidig kan det knække, og så kan de ubehagelige bylder vokse frem, siger Marianne Sølvsten og tilføjer, at det bare om at komme afsted til dyrlægen, hvis man har mistanke om, at et kornaks har sat sig fast.

Sådan beskytter du din hund mod kornaks

Hjørnegårdens Dyreklinik har lagt en række billeder op på deres hjemmeside, som viser nogle eksempler på kornaks, der den seneste tid har boret sig fast i hunde. 

Derudover har dyreklinikken skrevet et opslag på Facebook, hvor de opfordrer hundeejere til at være ekstra opmærksomme på kornaks og følge en række gode råd.

- Hvis nu man ved, at der ligger mange af de her kornakser på steder, hvor man plejer at gå tur med hunden, så kan man gå en tur et andet sted i den periode, hvor det er værst med kornaks i naturen, siger Marianne Sølvsten.

Yderligere kan man hundejer scanne området, man går tur i. Marianne Sølvsten understreger, at det ikke nytter noget at tro, at man bedst beskytter ens hund ved at holde den hjemme. Det er både hyggeligt og godt for hunden med motion, lyder det fra dyrlægen.

- Når man kommer hjem igen, er det desuden en god idé at tjekke, at de her kornakser ikke sidder fast i hundens pels eller andre steder på dens krop, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik