Anja blev skudt i Field's: Nu retter hun skarp kritik af psykiatrien

Den formodede gerningsmand til skyderierne i Field's 3. juli er lige så meget et offer, som Anja, mener hun.

Onsdag er det en måned siden, at en person pludselig begyndte at skyde mod tilfældige mennesker i Field's på Amager.

En af dem, der blev ramt, men som overlevede, er Anja Rune, og hun står frem med sin oplevelse og sin holdning til skyderiet i en dokumentar på TV 2 Lorry.

quote Selvfølgelig skulle han ikke have skudt folk, men han er syg. Han skulle have haft hjælp

Anja Rune, Bygningsmaler, Greve

Det gør hun, fordi hun ønsker, at der kommer mere opmærksomhed på behandlingen af psykisk syge, efter det er kommet frem, at den formodede gerningsmand er kendt af psykiatrien.

- Jeg er ikke sur på ham, der skød mig. Han er lige så meget et offer. Selvfølgelig skulle han ikke have skudt folk, men han er syg. Han skulle have haft hjælp, fortæller hun til TV 2 Lorry og uddyber:

- Det kan ikke være rigtigt, at vi skal spare på psykiatrien.

Drabene kunne måske være undgået

Anja Rune bakkes op af Nina Tejs Jørring, der er forperson for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab. Hun mener, at skyderiet måske kunne være undgået, hvis den formodede gerningsmand have fået den rette behandling.

- Jeg ved det jo ikke, men det ville være nærlæggende at tænke, at det kunne det formodentligt, siger hun og uddyber:

- Hvis han som mange andre har henvendt sig tidligt og bedt om hjælp, fået det afvist, og gået mange år og følt sig forkert, så er der en stor risiko for, at han er én af dem, som enten vil slå sig selv ihjel eller som i denne situation har slået andre ihjel.

Meget få oplysninger er sluppet ud om gerningsmanden bag Field's-drabene. Politiet har oplyst, at den formodede gerningsmand er kendt i psykiatrien, men ikke i hvilken grad eller hvorfor.

quote Vi giver kun dem, som er meget syge hjælp, og de andre må vente, indtil de er syge nok

Nina Tejs Jørring, Forperson, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab

Gennem 20 år har Nina Tejs Jørring som overlæge i Region Hovedstadens psykiatri set folk komme og gå ind og ud af det psykiatriske system. Patienterne bliver flere og flere, men ressourcerne følger ikke med. 

- Vi har råbt op i årevis om, at der mangler ressourcer, og der sker ingenting. Vi afviser alt for mange af dem, der har brug for hjælp. Vi giver kun dem, som er meget syge hjælp, og de andre må vente, indtil de er syge nok, før de kan få hjælp.

Der mangler personale

I børne- og unge-psykiatrien kan der gå årevis, før en behandling bliver påbegyndt. Og selv om man får et tilbud om behandling, er det langt fra sikkert, at der er tid og ressourcer, vurderer Nina Tejs Jørring.

- Der er en eksplosion i hvor mange, der bliver henvist. For at kunne tage så mange ind som muligt, laver vi en meget lille udredning i stedet for en grundig udredning og smider dem ud til kommunerne i stedet.

Formanden for Region Hovedstadens psykiatriudvalg, Peter Westermann (SF), erkender, at den er helt gal.

- Vi har en psykiatri, der er udfordret stort set hele vejen rundt. Vi mangler personale, vi mangler sygeplejersker især. Vi mangler alle faggrupper.

Efter 30 dage skal folk udredes, men så bliver de sendt hjem, hvis der ikke er plads. Så er den jo ikke noget værd den behandlingsgaranti? 

(Artiklen fortsætter efter videoen)

En overlevende fra Field´s-tragedien mener, at psykiatrien har svigtet. Forpersonen i børne- og ungdomspsykiatrisk selskab giver hende ret.


Det er derfor, jeg siger, vi skal have en sammenhængende god behandling, lyder det fra Peter Westermann.

Danmark har en af de højeste selvmordsrater blandt folk med psykiatriske diagnoser. Det drejer sig om cirka 300 selvmord hvert eneste år. Noget, som Nina Tejs Jørring mener, er en klar indikation på, at der bliver gjort alt for lidt og alt for sent i behandlingen af psykiatriske patienter, selv om der officielt er en behandlingsgaranti.

quote Vi kan ikke gøre det om, men vi kan forhåbentligt gøre det bedre og undgå lignende episoder situationer i fremtiden

Anja Rune, Bygningsmaler, Greve

Håber på flere midler til psykiatrien

Peter Westermann fortæller, at han nu vil sætte sig i spidsen for at se, hvor problemerne i psykiatrien er mest presserende.

- Jeg har stafetten i forhold til at sætte fokus på, hvor problemerne er størst i psykiatrien, og det vil jeg også gøre i de kommende budgetforhandlinger om en måned.

Nina Tejs Jørring mener, at der er to helt konkrete ting, der skal iværksættes hurtigst muligt.

- Det ene er, at vi skal have lavet en undersøgelse af, hvad der skete for den unge mand, og hvilket forløb han havde i psykiatrien. Det andet overordnede er at få tilført så mange ressourcer, at vi reelt kan hjælpe dem, der har brug for hjælp hos os.

Hvis der kan komme noget positivt ud af skyderiet i Field's, så håber Anja Rune, at der bliver tilført flere midler til psykiatrien.

- Vi kan ikke gøre det om, men vi kan forhåbentligt gøre det bedre og undgå lignende episoder i fremtiden. Det er også derfor, jeg gerne vil fortælle min historie. Der er en masse syge mennesker, der har brug for hjælp, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik