Tårnby har på en måned fået 49 procent flere ledige

Antallet af ledige i Tårnby Kommune er vokset markant de seneste uger, og ledighedskøen vil formentlig blive endnu længere i den kommende tid.

Ledigheden stiger lige nu overalt i landet, men nogen steder går det hurtigere end andre.

Borgerne i Tårnby er blandt de allerhårdest ramte, for her er ledighedskøen siden 9. marts vokset med 385 personer. Det er en stigning på 49,2 procent på bare fire uger. Det er den næsthøjeste stigning i landet, kun overgået af Vejen Kommune, hvor stigningen er på 50,5 procent.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende, det er en virkelig alvorlig situation, vi står i, siger Winnie Sørensen, der er formand for Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget i Tårnby Kommune for SF.

- At Tårnby bliver så hårdt ramt, er naturligvis fordi lufthavnen ligger her. Rigtig mange, der bor her, har jo arbejdet i lufthavnen, der nu er lukket nærmest helt ned, siger Winnie Sørensen, der til daglig er leder af A-kasseafdelingen i 3F i Kastrup.

Alene i den lokale 3F-afdeling har over 300 meldt sig ledig i løbet af den seneste måned.

- Det kan jo have helt uoverskuelige konsekvenser for de enkelte familier, der bliver ramt. Det er jo ikke alles økonomi, der kan klare, at indtjeningen bliver halveret fra den ene dag til den anden, siger Winnie Sørensen.

Ledigheden vil fortsætte med at stige

Generelt set er hovedstadsområdet ramt lidt hårdere end resten af landet, når det kommer til stigningen i antal ledige.

På landsplan er antallet steget med 33,6 procent, mens det i Region Hovedstaden er steget med 34,8 procent. Til gengæld er Region Sjælland sluppet lidt billigere med en stigning på 33 procent.

quote Ligesom virksomheder kan gå konkurs af den her krise, så kan privatpersoner og familier jo altså også blive tvunget fra hus og hjem, hvis de mister jobbet. Det, synes jeg, vil være helt urimeligt

Winnie Sørensen

Udover at være et hårdt slag for den enkelte, så er det kraftigt stigende antal ledige også dyrt for kommunerne. Borgerne går fra at være skatteydere til pludselig at skulle have penge af kommunen.

- De mange overførselsindkomster, der pludselig skal udbetales, betyder meget for en kommunes økonomi, det er klart, siger Winnie Sørensen.

Situationen vil formentlig blive værre i den kommende tid. Både fordi nedlukningen ser ud til at trække ud, men også fordi mange, der har fået en fyreseddel, endnu ikke er meldt ledige.

- Antallet af ledige vil formentlig fortsætte med at stige, for mange er jo opsagt med en eller tre måneders opsigelsesvarsel, og de melder sig jo først ledige den dag, de reelt set er arbejdsløse, siger Winnie Sørensen.

Uden hjælpepakker ville tallet have set meget værre ud

Situationen kunne dog meget let have set markant værre ud, end den faktisk gør. En stor del af de knap 23.000, der til daglig arbejder i lufthavnen, er nemlig sendt hjem med løn fra statens hjælpepakker.

- Der er heldigvis mange af virksomhederne i lufthavnen, der har gjort brug af hjælpeordningerne, og det har reddet mange, siger Winnie Sørensen.

På landsplan har omkring 20.000 virksomheder søgt om lønkompensation til deres hjemsendte medarbejdere.

- Det er godt, fordi det at miste arbejdet handler om mere end økonomi. Det handler også om at have noget at stå op til og være en del af, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fra Socialdemokratiet.

Lønkompensationen gør, at arbejdsgiverne kan slippe med at betale en 10-25 procent af lønnen op til 30.000 kroner, mens de ansatte er sendt hjem, fordi staten så betaler resten.

Men fordi arbejdsgiverne stadig skal betale en del af lønnen, så kan det hurtigt blive rigtig dyrt i løn for virksomhederne, hvis krisen trækker ud. Derfor frygter flere, at også det vil få antallet af ledige til at stige yderligere.

- Ingen ved jo lige nu, hvornår samfundet for alvor kommer i gang igen, og grænserne er jo lukket både herhjemme, men også i udlandet så noget af det der kommer sidst i gang, er jo nok lufthavnen, siger Winnie Sørensen.

- Derfor er det da en reel frygt, at nogen virksomheder i mellemtiden bliver nødsaget til at fyre nogle af dem, der lige nu er sendt hjem med løn fra hjælpepakkerne, siger Winnie Sørensen.

Vil have dagpengesatsen sat midlertidigt op

På landsplan er der nu 44.309 flere ledige, end der var for fire uger siden. Det er den største stigning nogensinde, og fordi mange helt uskyldigt er endt i ledighedskøen, så mener Winnie Sørensen, at der bør tages ekstraordinære midler i brug for at hjælpe dem.

quote Jeg synes, man bør hæve dagpengesatsen midlertidigt, fordi så mange uforvarende er blevet ramt af ledighed. Det er jo folk, der ellers på ingen måde kunne forvente at miste deres job

Winnie Sørensen

- Ligesom virksomheder kan gå konkurs af den her krise, så kan privatpersoner og familier jo altså også blive tvunget fra hus og hjem, hvis de mister jobbet. Det, synes jeg, vil være helt urimeligt, siger Winnie Sørensen.

Hun vil derfor opfordre hendes politikerkolleger på Christiansborg til at lave en hjælpepakke til de mange, der på grund af krisen er kommet på dagpenge. Særligt i Tårnby frygter hun, at sådan en hjælp vil være relevant, fordi lufthavnens fremtid på både kort og lang sigt lige nu er uvis.

- Ingen ved jo reet set, hvordan verden kommer til at se ud på den anden side af krisen. Hvor mange vil til den tid rejse rundt og gøre brug af lufthavnen, det er ikke til at vide, siger Winnie Sørensen.

Udover Tårnby så er kommuner som Herlev og Lejre også hårdt ramt. Her er antallet af ledige steget med henholdsvis 44,6 og 44,3 procent. I Tårnbys nabokommune Dragør er ledigheden steget med 41,2 procent.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik