Strandet sensation er ankommet til sit nye hjem

En havskildpadde af arten uægte karette strandede torsdag ved den jyske vestkyst. Nu er den ankommet til Den Blå Planet.

Vores have er alt for kolde til dem, og de yngler derfor kun i tropiske og subtropiske have samt i Middelhavet.

Derfor var en havskildpadde af arten uægte karette i den grad på afveje, da to tyske turister torsdag spottede den ved kysten i Blåvand i Vestjylland. Her forsøgte den at komme ud i havet, men kraftige bølger blev ved med at skubbe den op på land.

Skildpadden blev indfanget og først undersøgt på det lokale Blåvand Zoo, og nu er den så ankommet til Den Blå Planet i Tårnby, hvor det er tanken, at den skal leve sammen med en artsfælle - hvis den altså overlever.

En sensation

Det er noget af en sensation, når havskildpadder bliver fundet i Danmark, fortæller Lars Olsen, der er chef for Dyr & Anlæg i Den Blå Planet.

Det er kun tredje gang, man har fundet en skildpadde af typen uægte karette, som Den Blå Planets nye beboer tilhører.

quote Når man finder sådan en i Danmark, og den ikke er død, så er det fantastisk.

Lars Olsen, Den Blå Planet

- Jeg blev ringet op af Blåvand Zoo, og vi besluttede at reagere hurtigt. For når man finder sådan en i Danmark, og den ikke er død, så er det fantastisk. Og hvis den er tæt på at dø, så er det ganske naturligt, fordi vores vand er så koldt, forklarer han.

Men situationen er mere end fantastisk. For den uægte karette er foreløbig livlig og interesseret i sine omgivelser.

- Vi har givet den antibiotika, for efter et længere ophold i koldt vand er der meget stor sandsynlighed for, at den har lungebetændelse. Den er også dehydreret - for ved lave temperaturer går krybdyr som den nærmest helt i stå og holder op med at spise. Og de får meget af den væske, de har brug for, via den føde, de spiser, forklarer Lars Olsen.

Skildpadden er ikke ret stor. Den vejer to kilo, men den er ikke den eneste uægte karette i Den Blå Planet. Akvariet har yderligere en uægte karette, som er opdrættet i et Fransk Akvarium. Den vejer nu omkring 60 kilo.

- Men uægte karetter er ikke sociale, så de vil ikke være interesseret i hinanden, forklarer Lars Olsen.

Langsom opvarmning

Akvariets nuværende skildpadde er fast beboer i Den Blå Planets kæmpetank, Oceanet. Og det er også her, den nye beboer skal leve.

Men før det kommer så vidt, så skal den vise sig levedygtig, og det sker - ud over antibiotika, ved at det vand, der svømmer i, gradvist bliver varmere.  Vandet ved Vestkysten var kun 2-3 grader varmt, og det er noget køligere, end de omkring 20 grader, de uægte karetter foretrækker. Overlever skildpadden, så kan den formentlig indtage Oceanet om en måneds tid.

Historien om Lucky

Når den nyankomne skildpadde ikke sættes tilbage i havet, så er det fordi den ikke ville have kræfter til at svømme tilbage til varmere vande. Den lille skildpadde er formentlig blevet ført nordpå med Golfstrømmen og ind i den Engelske Kanal, hvor Jyllandsstrømmen så har ført den videre nordpå og ind til Vestkysten.

Uægte karette kan blive cirka en meter lang og veje 110 kilo. Men den nye beboer i Den Blå Planet vejer foreløbig kun to kilo.
Uægte karette kan blive cirka en meter lang og veje 110 kilo. Men den nye beboer i Den Blå Planet vejer foreløbig kun to kilo.
Foto: Anders Engrob, Den Blå Planet

Havskildpadder i Danmark

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Tårnby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere