Se videoen: Sjælden havskildpadde er kommet til Den Blå Planet

Men kyndig behandling i Den Blå Planet er det håbet, at den sjældne havskildpadde, der blev fundet på en strand i Vestjylland, kan overleve og på sigt indgå i et avlsprogram.

Du kan stifte bekendtskab med Danmarks yngste havskildpadde og høre Lars Skou Olsen fortælle om skildpaddens fremtiden i videoen øverst i artiklen.

Et forkert venstresving lidt før Azorerne i Atlanterhavet - et voilà: et styks sensationelt havskildpaddefund på en strand i Vestjylland i torsdags.

Med vaks og snarrådig indsats er den unge havskildpadde, der skyllede i land ved Blåvand, nu kommet i Den Blå Planets varetægt i Tårnby, hvor dyrepassere gør deres bedste for at holde padden i live.

- Den har det efter omstændighederne meget godt, siger Lars Skou Olsen, der er chef for dyr og anlæg ved Den Blå Planet, til TV 2 og fortsætter:

- Den har været meget nedkølet, helt ned til tre-fire grader, og normalt er det sådan, at et krybdyr dør, hvis det er nedkølet for længe. Nu har vi fået den varmet lidt op og givet den noget at drikke. Vi har også tilbudt den noget at spise, den har fået antibiotika, og den er løbende under tæt tilsyn af vores dyrlæger.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Den unge havskildpadde er blevet varmet op og har fået antibiotika.
Den unge havskildpadde er blevet varmet op og har fået antibiotika.
Foto: Den Blå Planet

Får lov at blive i Den Blå Planet - hvis den overlever

Den unge havskildpadde på lidt over to kilo har sandsynligvis pådraget sig en omgang lungebetændelse efter at have drevet rundt i koldt vand i flere dage. Hvorvidt den overlever, er fortsat uvist.

- Der går en 30 dages tid, før vi ved, hvordan sagerne står til med den - om den klarer det, og om den får det godt, siger Lars Skou Olsen.

Men gode nyhed er dog, at såfremt skildpadden klarer skærene, har den fundet sig et hjem for den kommende tid.

- Den kommer sandsynligvis til at være her i akvariet. Vi har snakket med Naturstyrelsen og fået lov at beholde den indtil videre, og så må vi se, hvad der sker, siger Lars Skou Olsen.

Han vurderer, at skildpadden sandsynligvis er kommet fra havet ved Florida i USA og på sin vej over Atlanten er blevet grebet af Golfstrømmen ved Azorerne, hvorfra den er blevet ført gennem Den Engelske Kanal og videre op til Jyllandsstrømmen, inden den er blevet skyllet i land ved Blåvand nær Esbjerg.

Artiklen fortsætter efter billederne...

Skildpadden vejer lidt over to kilo, og skjoldet måler 30 centimeter. En fuldvoksen uægte karette kan blive cirka en meter lang og veje 110 kilo.
Skildpadden vejer lidt over to kilo, og skjoldet måler 30 centimeter. En fuldvoksen uægte karette kan blive cirka en meter lang og veje 110 kilo.
Foto: Den Blå Planet
Den Blå Planet er allerede hjemsted for en lidt ældre havskildpadde, som vejer mellem 70 og 90 kilo.
Den Blå Planet er allerede hjemsted for en lidt ældre havskildpadde, som vejer mellem 70 og 90 kilo.
Foto: Den Blå Planet

Kan muligvis blive en del af avlsprogram

Den nytilkomne havskildpadde er den ikke den eneste af slagsen i det store akvarie i Tårnby.

Den Blå Planet er allerede hjemsted for en havskildpadde, som vejer mellem 70 og 90 kilo. Den svømmer rundt i akvariets kæmpetank, Oceanet. Og det er også her, den nye skildpadde er tiltænkt en plads.

Man skal dog ikke regne med, at de to havskildpadder bliver ekstatiske ved synet af hinanden.

- Havskildpadder er jo ikke sociale dyr, så jeg tror ikke, de har nogen glæde af hinanden som sådan. Bortset fra, at hvis det nu er en han og en hun, så kunne vi sætte et avlsprogram op på et tidspunkt - men det ved ingen noget om endnu, siger Lars Skou Olsen.

Dyrlægerne ved endnu ikke hvad kønnet er på hverken den nytilkomne skildpaddeunge eller den lidt ældre i akvariet. Man kan nemlig først spore skildpaddernes køn, når de bliver en del ældre, hvor hannerne udvikler en lang hale.

Det er kun sjette gang i løbet af de seneste 100 år, at der er skyllet en havskildpadde i land i Danmark.

Og det er blot tredje gang, man har fundet en skildpadde af typen uægte karette, som Den Blå Planets nye beboer tilhører.

Havskildpadder i Danmark

Torsdagens skildpaddefund er ikke det første i Danmark.

 

Der er fundet læderskildpadder ved Sjællands Odde ( i 1948), ved Nymindegab (i 1965) og i Sejrøbugten (i 1979).

 

Uægte karette er fundet i 1971 ved Ulvshale på Møn - i 1999 ved Vorupør - og så torsdag i Blåvand.

 

Endelig er der fundet bastardskildpadde i Hvidesande (i 1926) og nord for Gilleleje (i 1974).

 

Læderskildpadden kan blive næsten tre meter lang og veje 900 kilo, mens uægte karette, når en maksimumstørrelse på 1meter - og en vægt på 110 kilo.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik