SAS vil fyre 600 kabineansatte: “En enormt ulykkelig situation”

Over halvdelen af fagforenings kabinepersonale i SAS står til at blive fyret. Opsigelser kan veksles til orlov.

Torsdag var en mørk dag for de kabineansatte i SAS.

Her fik Christa Ceré, formand for CAU - fagforening for kabinepersonale i SAS - brevet, som nok var ventet, men som hun kun modvilligt åbnede: 600 fuldtids-kabineansatte i SAS står til at blive opsagt ved udgangen af juni måned.

- Det er svært at sætte ord på det. Det er en enormt ulykkelig situation, vi står i. Men det er desværre ikke uventet, for vi har fortsat ikke fly i luften. Særligt på grund af rejserestriktioner og grænselukning, siger Christa Ceré til TV 2 Lorry. 

quote Det er en enormt ulykkelig situation, vi står i

Christa Ceré, formand for CAU

Der er lige under 1200 kabineansatte i SAS Danmark, så der er tale om opsigelse af over halvdelen af Christa Cerés medlemmer. Langt hovedparten bor i hovedstadsområdet. 

De, der vil blive opsagt, vil få mulighed for at konvertere opsigelsen til orlov, oplyser Christa Ceré. På den måde kan de måske komme tilbage, i takt med at rejselysten og mulighederne for at rejse vender tilbage. 

- Vi vil nu i samarbejde med SAS forsøge at reducere antallet af medarbejdere, der skal opsiges. Det kan være, at nogle ønsker at gå på nedsat tid, frivilligt orlov eller eventuelt tage en frivillig opsigelse, siger Christe Ceré. 

HK Privat oplyser til TV 2 Lorry, at man regner med at sige farvel til minimum 187 kolleger, der arbejder for SAS i terminalerne. 

Da det drejer sig om fuldtidsstillinger, og flere af medarbejderne arbejder på deltid, kan der dog være tale om flere end 187. 

Ville fyre 1700

I april kom det frem, at 1700 danske medarbejdere i SAS skulle fyres som følge af corona-situationen. Tidligere på ugen kunne Fagbladet 3F fortælle, at SAS ville træde ud af ordningen omkring lønkompensation. 

Fagbladet 3F har set en mail, hvor SAS skriver til piloter, stewardesser og bagageportører, at det ikke længere giver mening, at danske ansatte skal være omfattet af lønkompensations-ordningen.

“For rettidigt at kunne igangsætte og gennemføre de opsigelser og nødvendige organisatoriske forandringer i SAS-koncernen, vi annoncerede i april, har SAS derfor valgt at udtræde af lønkompensationsordningen senest 30. juni.”

“SAS går nu ind i en forhandlingsproces med samtlige faglige foreninger. I slutningen af denne måned vil vi have overblik over, hvordan organisationen skal se ud fremover."

“Det betyder, at stort set alle danske medarbejdere vil have en afklaring senest 30. juni,” skriver SAS i mailen ifølge Fagbladet 3F.

Vil ikke kommentere forhandlinger

Til Ritzau bekræfter SAS onsdag, at selskabet kommer til at skulle opsige ansatte i denne måned.

“For at sikre vores virksomheds overlevelse bliver vi nødt til at tilpasse SAS den nye virkelighed, vi står i, hvor vi først forventer normal efterspørgsel igen i 2022,” skrev Sille Beck-Hansen, dansk pressechef for SAS, i en mail til Ritzau.

Og det er altså de “tilpasninger”, der nu rammer blandt andet de kabineansatte. 

Om de 600 kabineansatte siger Sille Beck-Hansen til TV 2 Lorry:

- Vi har meldt ud i slutningen af april, at vi har for mange medarbejdere til for få opgaver. Så vi vil opsige omkring 5000 medarbejdere - heraf 1700 i Danmark. I tirsdag indledte vi den formelle proces, hvor vi er i gang med forhandlinger med vores fagforeninger. 

Mere vil hun og SAS ikke sige på nuværende tidspunkt, da man ikke vil kommentere de igangværende forhandlinger.

Derfor er det også uvist, hvordan de øvrige opsigelser fordeler sig på faggrupper.

Branchemediet Check-In kunne torsdag fortælle, at opsigelserne kommer til at berøre 650 fuldtidsstillinger blandt de skandinaviske piloter.

Artiklen fortsætter efter videoen...

TV 2 Lorry besøgte den tomme lufthavn i Kastrup i slutningen af marts. 

Nyt jobcenter i lufthavn

Generelt er Københavns Lufthavn i Kastrup hårdt ramt af coronakrisen. 

Michael Svane, der er direktør i brancheforeningen Dansk Luftfart og branchedirektør i Dansk Industri, siger til Berlingske, at “stort set alle selskaber, der opererer med luftfart og lufthavnen, der gør sig disse overvejelser,” med henvisning til SAS’ beslutning om at træde ud af ordningen om lønkompensation. 

De dystre udsigter har tidligere fået Tårnby Kommune til at åbne et særligt rådgivnings- og jobcenter i samarbejde med SAS og lufthavnen, som får til opgave at hjælpe de mange lufthavnsansatte, der kommer til at miste jobbet.

SAS havde håbet på anden ordning

SAS har afventet, om det kunne benytte sig af en forlængelse af ordningen om lønkompensation. Men det synes selskabet ikke er tilstrækkeligt attraktivt.

“Vi havde håbet på, at der ved en forlængelse af ordningen ville komme en fleksibilitet ind, der ville gøre det muligt for os stadig at benytte ordningen.”

“Det er desværre ikke tilfældet,” skriver SAS i mailen.

Ordningen omkring lønkompensation blev forleden forlænget fra 9. juli til 29. august.

Gennem ordningen dækker staten op til 90 procent af den hjemsendte medarbejders løn, dog maksimalt 30.000 kroner om måneden.

Det er et krav, at medarbejderen ikke arbejder under hjemsendelsen.

TV 2 Lorrys indslag fra 4. juni om det nye job- og rådgivningscenter i Københavns Lufthavn.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik