Nedlukning rammer Den Blå Planet som en maveplasker

Det store akvarie i Tårnby havde set frem til en travl periode over jul og nytår med masser af gæster. Direktør kalder beslutning om at lukke for ”trist, men forståelig”.

Det skulle have været en af de travleste perioder på året, men i år bliver højtiden omkring jul og nytår stille i Den Blå Planet.

Her er det kun dyrepasserne og få andre ansatte, der kommer til at holde akvariets mange dyr ved selskab de kommende uger, efter regeringen mandag annoncerede udvidede restriktioner for 38 kommuner i hovedstadsområdet, som blandt andet betyder, at alle indendørs kulturattraktioner skal lukke frem til den 3. januar.

Og selvom beslutningen om at lukke for kulturlivet er forståeligt nok, så er mandagens udmelding endnu et hårdt slag for den i forvejen hårdt prøvede turistmagnet i Tårnby, fortæller Jon Diderichsen, der er administrerende direktør i Den Blå Planet.

- Vi havde en forventning om, at der ville komme en masse ekstra gæster i julen, for ferieperioder er normalt altid højsæson. På den måde er det et stort tab for os. Særligt fordi vi i forvejen har mistet alle turisterne, der udgør mellem 60 og 65 procent af vores gæster, siger Jon Diderichsen til TV 2 Lorry.

- Det er selvfølgelig super, super trist. Men vi må erkende, at det er sundhedsfagligt begrundet, så vi følger naturligvis retningslinjerne, siger han.

Udvidede restriktioner for kulturlivet:

Rammer i forvejen presset økonomi

Direktøren fortæller, at Den Blå Planet ellers barslede med en ny særudstilling, som skulle have præmiere den 16. december, men som nu er udskudt, indtil museer og kulturattraktioner igen får lov at åbne.

Efter planen bliver det efter den 3. januar, men i Den Blå Planet er Jon Diderichsen ængstelig ved udsigten til, at restriktionerne muligvis kan blive forlænget.

- Det er skrækscenariet, siger han.

Der har været mørke skyer over det arkitektoniske landmærke det meste af 2020.
Der har været mørke skyer over det arkitektoniske landmærke det meste af 2020.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

For 2020 har været særdeles strid ved akvariets økonomi.

Under forårets nedlukning var Den Blå Planet så presset rent økonomisk, at de bad om hjælp hos velgørende borgere, der samlede omkring 2,3 millioner kroner ind til kulturinstitutionen.

Den indsprøjtning holdt kombineret med støtteordninger fra staten akvariet kørende i nogle måneder, men i oktober måned var der igen dårligt nyt fra turistmagneten, der med små 550.000 besøgende i 2019 var Danmarks næstmest besøgte dyreattraktion.

Her fortalte selv samme Jon Diderichsen, at manglende indtægter fra faldende antal besøgende samt en stor elregning havde sendt Den Blå Planets økonomi på så dybt vand, at akvariet var i fare for at lukke ved årsskiftet.

Forventer hjælp fra støtteordning

Sådan kommer det dog ikke til at gå, forsikrer den administrerende direktør.

- Vi har en klar forventning om, at staten stiller støttepakker til rådighed, som de også har gjort tidligere i coronakrisen. Og det er vigtigt for os, fordi hovedparten af vores udgifter er faste og går til at passe dyrene og opretholde driften af akvariet, siger Jon Diderichsen.

- Men støttepakker eller ej, så ændrer det desværre ikke ved, at vi mangler vores mange dejlige gæster, og det har store økonomiske konsekvenser for os. Det betyder, at vi skal ud og skaffe penge for at sikre vores drift, og der er statens støttepakker et væsentligt element.

Den Blå Planet har i forvejen skåret otte årsværk på medarbejdersiden.

Jon Diderichsen fortæller, at selvom Den Blå Planet altså holder lukket for besøgende de kommende uger, så vil akvariet fortsat forsøge at bringe dyrelivet ud til danskernes hjem.

- Vi er sat i verden for at formidle om havet, og det ligger os meget på sinde at få den viden ud til danskerne, selvom de ikke kan komme og besøge os de næste par uger.