Lufthavnen med kedelig rekord: Laveste passagertal i 50 år

På trods af normal rejseaktivitet i januar og februar måned 2020, blev året historisk dårligt for Københavns Lufthavn.

Der skal spoles 50 år tilbage i tiden, før man finder et år i den danske luftfartshistorie, hvor der var så få passagerer som i 2020.

I 1970 talte lufthavnen i alt 6,8 millioner rejsende – og 50 år senere lød det tal på bare 7,5 millioner – et fald på hele 22,7 millioner rejsende i forhold til 2019.

Og det er intet mindre end historisk - omend trist - oplyser Københavns Lufthavn i en pressemeddelelse.

- Med Corona-pandemien og den voksende sundhedskrise har 2020 været et historisk grimt år for luftfarten og for Københavns Lufthavn. Det er 50 år siden, vi har haft så få rejsende.

- Mange tusinder har mistet deres job i de omkring 1.000 virksomheder og flyselskaber, der var i lufthavnen inden Corona-krisen ramte og sendte os tilbage til 1970, udtaler kommerciel direktør i Københavns Lufthavn, Peter Krogsgaard.

Fakta om 2020 i Københavns Lufthavn

Forretningsrejsende og vigtige familiebesøg udgjorde rejsende i 2020

Han oplyser videre, at der i løbet af det seneste år under covid-19-pandemien i gennemsnit har været bare 9.749 rejsende om dagen.

Det er det laveste antal rejsende om dagen siden 1965, hvor globaliseringen og den internationale luftfart endnu ikke havde vist sit fulde potentiale.

De få flyrejsende, der trods alt har været i 2020, har primært været forretningsrejsende og vigtige familiebesøg.

- Kun i en kort periode i juli-august var der lidt sommerstemning med ferierejsende til de få lande, der ikke blev frarådet rejser til. I december rejste en del hjem til jul, så vi endte på 253.000 rejsende i julemåneden, et fald på knap 88 procent i forhold til sidste år, lyder det fra Peter Krogsgaard.

FAKTA: Så mange passagerer har de store danske lufthavne mistet

Håber på bedre 2021

Hos Københavns Lufthavn er forventningen, at flyselskaberne igen får luft under vingerne i løbet af sommeren 2021, hvor alle danskere, der måtte ønske en vaccination mod covid-19, ifølge regeringen er blevet stukket.

Alligevel er fremtiden på den korte bane usikker.

- Det er stadig svært at spå om fremtiden, men forhåbentlig har regeringen ret, når den vurderer, at situationen vil se bedre ud til påske. Vaccinerne er vejen ud af krisen, siger den kommercielle direktør.

Har kostet tocifret millionbeløb at holde åbent

Selvom luftfarten har været så hårdt ramt, at det til tider har virket tåbeligt at holde åbent, fastholder Københavns Lufthavn, at åbne lufthavne er vigtigt for samfundet.

Derfor har lufthavnen siden sommeren måtte låne et større tocifret millionbeløb hver måned for at holde åbent.

- Vores vigtigste samfundsopgave og forpligtelse er at holde åbent for den vigtige luftfragt og de passagerfly, der stadig flyver. Vi skal holde døren åben til resten af verden - uanset hvad. Det gør vi i dag med bankernes hjælp og vores ejeres forståelse i en tid, hvor størstedelen af indtægterne er væk og lufthavnen er under pres, siger Peter Krogsgaard.

Den værste dag i lufthavnens historie var den 9. april 2020, hvor bare 424 rejsende benyttede lufthavnens terminaler.

Normalt er der dagligt 83.000 passagerer i Københavns Lufthavn.