Køen er for lang: Lufthavn lukker for coronatest til ikke-rejsende uden tidsbestilling

Et stort antal danskere har benyttet sig af tilbuddet om corona-test i lufthavnen uden tidsbestilling - nu lukker muligheden.

Lufthavnens rejsende har skullet stå i kø i op til tre timer for at blive testet, fordi mange ikke-rejsende benyttede sig af tlbuddet om test uden tidsbestilling. Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Det var ment som et godt tilbud for folk, der skulle rejse til eller fra Københavns Lufthavn.

Her kunne man på vej ind eller ud af landet få foretaget en test, som viste, om man var smittet med Covid-19.

Men køerne blev længere og længere i lufthavnens testcenter - for her skulle man ikke bestille tid. Og det fandt mange danskere ud af - uden at de skulle rejse.

Nu lukker muligheden for at blive testet i lufthavnen, med mindre man kan forevise gyldig rejsehjemmel eller har bestilt tid.

Læs også Region Hovedstaden udbygger testcenter med flere hvide telte i disse byer

Det oplyser Region Hovedstaden, for da køerne til testcenteret i lufthavnen blev stadigt længere, satte de sig for at undersøge, hvem det egentlig var, der blev testet i lufthavnen.

Svaret var, at de fleste ikke var rejsende.

Passagererne var i mindretal

Regionen spurgte 1.500 borgere i testkøen i lufthavnen, om de var rejsende - eller dukkede op, fordi test i lufthavnen ikke krævede tidsbestilling. Og det viste sig, at to tredjedele af de ventende ikke skulle ud at rejse og heller ikke havde været det.

De var mødt op, fordi de ikke skulle bestille tid.

Det betød flere timers ventetid og dermed opgav mange, der rent faktisk skulle rejse, at blive testet. Men nu ændres systemerne. Først og fremmest skal man kunne fremvise gyldig rejsehjemmel, hvis man vil testes i lufthavnen, oplyser Region Hovedstaden.

Og hvis man vil testes i lufthavnen - og ikke skal rejse - så skal man bestille tid.

Kapaciteten udvides

- I første omgang bliver der frigivet 1.000 tider og resten er reserveret til rejsende. Tiderne er allerede tilgængelige på coronaprover.dk – og således er der ledige tider fra onsdag morgen kl. 6, skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Læs også Smitten stiger: København får nye teststationer

Regionen oplyser, at der i lufthavnen dagligt testes mellem 2.000 og 2.500 borgere.

Fra på mandag udvides kapaciteten, så der kan testes cirka 5.000 borgere om dagen i lufthavnen.

Og i det omfang, der ikke er travlhed i lufthavnen vil nogle af tiderne blive lagt ud, så ikke-rejsende borgere kan bestille dem på linje med testtider i andre corona-testcentre.

I samme forbindelse øger Region Hovedstaden antallet af testtider på de øvrige centre i takt med, at de får uddannet flere medarbejdere til at foretage tests.

Store køproblemer tirsdag aften

Tirsdag aften var køen til testcenteret i lufthavnen så lang, at det gav trafikproblemer. Og både Region Hovedstadens Akutberedskab og Københavns Politi beskrev problemerne på Twitter.

 

- Der er på nuværende tidspunkt mange i kø til testcenteret i lufthavnen. Vi når ikke at teste flere end de, der er i køen. Hvis du har symptomer, så kontakt din egen læge i morgen, hed det fra Akutberedskabet sent tirsdag aften.

 

En lignende melding kom fra Københavns politi, der ligefrem kunne fortælle,at køen af folk, der ville testes, gav lokale trafikale problemer. Politiet fastslår samtidig, at køen naturligt giver meget lang ventetid.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik