I to kommuner venter de på, at jobkurven knækker: ”Det går meget langsomt”

Tårnby og Dragør kommuner er de to kommuner i landet, der har oplevet den største stigning i arbejdsløshed under corona. Sommerpakke og udsigt til øget rejseaktivitet giver dog forhåbninger.

Ledigheden er faldende på tværs af landet. Bare ikke på den sydlige del af Amager.

Som de eneste kommuner i hele Danmark har Tårnby og Dragør i dag flere arbejdsløse indbyggere, end da ledigheden nåede coronapandemiens foreløbige top i maj måned sidste år.

Mens alle andre kommuner har meldt om tendenser med færre i jobkøen, er andelen af arbejdsløse kun steget på Sydamager, hvor en stor del af borgerne beskæftiges af turismeerhverv.

Men selv om sommeren står for døren, og rejseaktiviteter i takt med vaccineudrulning og epidemikontrol så småt er i vækst, så spejdes der fortsat efter det punkt, hvor man kan konstatere, at det værste er overstået.

- Det går meget langsomt. Lad os sige det sådan, siger Winnie Sørensen.

Som formand for Tårnby Kommunes arbejdsmarkeds- og beskæftigelsesudvalg for SF samt leder af 3F’s a-kasse i Kastrup har hun om nogen fingeren på pulsen i forhold til lokale mønstre i jobmarkedet.

Effekten udeblevet – indtil videre

Siden coronapandemien for alvor ramte den danske økonomi i marts sidste år, har Tårnby fået to procentpoint flere ledige, og for Dragør er tallet 1,5 procentpoint ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik. Det er de højeste stigninger blandt alle landets kommuner.

Det skyldes nærmest udelukkende, at mange af indbyggerne på Sydamager har jobs, der knytter sig til lufthavnen enten direkte eller indirekte. Derfor har lufthavnens dvalelignende tilstand det seneste års tid sendt flere og flere i jobkøen.

For nylig trådte næste skridt i en gradvis genåbning for rejseaktiviteter dog i kraft, som måske kan sætte lidt skub i den store arbejdsplads i Kastrup. Med lempede rejsevejledninger er der nu åbnet for ferierejser til og fra en række EU-lande.

Effekten af dette kan de dog ikke mærke endnu.

- Nogle af firmaerne i lufthavnen begynder da så småt at rykke lidt på sig, men vi mærker i hvert fald ikke effekten af noget endnu, forklarer Winnie Sørensen.

Samme melding kommer fra nabokommunen Dragør:

- Generelt set ser vi ikke en forbedring i forhold til beskæftigelsen, og der er heller ikke noget, der for nuværende peger i den retning, konstaterer Eik Dahl Bidstrup (V), der er borgmester i Dragør Kommune lidt endnu, inden han 1. juni overgår til at være formand for fagbevægelsen Krifa.

Hovedstaden har klaret sig dårligst gennem krisen

Tårnby og Dragør står dog ikke alene med hudafskrabninger på knæene efter mere end et års infight med coronakrisen.

Selv om kommunerne har skuldret det værste, så har hovedstadsområdet med landsdelen byen København (som udgøres af kommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør) i spidsen helt generelt klaret sig dårligere gennem coronakrisen end resten af landet, påpeger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

På tværs af de fire kommuner er der ifølge de seneste kvartalstal 15.000 færre beskæftigede end før coronakrisens indtog.

- Krisen har været oplevet meget forskellig afhængigt at brancher. For eksempel har byggebranchen haft gyldne dage. Men i byen København er man mere afhængig af andre brancher – for eksempel oplevelsesindustrien og luftfartsbranchen, og det kan man aflæse i tallene, siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han er dog ikke bekymret for ledigheden. Fremtidsudsigterne ser nemlig lovende ud, påpeger han.

- Det begynder at lysne for økonomien i takt med genåbningen. Så jeg er nogenlunde fortrøstningsfuld i forhold til at få hovedstaden tilbage på niveau, siger han.

Forventer ketchup-effekt

Onsdag kom et muligt rygstød til kommuner som Tårnby og Dragør, da et bredt flertal i Folketinget kunne præsentere en sommer- og erhvervspakke til 1,65 milliarder kroner, som især er øremærket det hårdt prøvede turismeerhverv.

På det sydlige Amager tør man ikke tage forskud på hverken effekter af genåbning, sommerpakker eller spådomme om lys, økonomisk fremtid, før de selv ser ledighedskøen svinde ind.

Men de håber.

- Jeg forventer da, at der vil ske noget i løbet af de næste måneder. Alt andet lige må der komme en form for ketchupfalske-effekt, hvor der på et tidspunkt – når vi alle er vaccinerede – kommer hul på bylden og for alvor gang i turismen. Så forventer vi også, at ledigheden her i kommunen rykker på sig, siger a-kasselederen og lokalpolitikeren Winnie Sørensen (SF) fra Tårnby.

Om det bliver denne sommer eller den næste, må tiden vise.