Hvalen er landet: Flyverglade danskere byder kæmpe Airbus velkommen

Mange spændte flyentusiaster var i dag samlet ved Flyvergrillen i Tårnby for at få et glimt af Airbus Beluga XL, der for første gang nogensinde er landet i Danmark.

- Den er over Hamborg nu!

Det råber en mand til resten af de fremmødte, mens han kigger ned på sin telefon.

Der er stadig 10 minutter til Flyvergrillen åbner klokken 10.30, men mange flyentusiaster står allerede klar ved metalhegnet ind til Kastrup Lufthavns landingsbaner.

De er mødt op for ved selvsyn at se dagens helt store attraktion, nemlig en Airbus Beluga XL, som også er kendt for at være den "store flyvende hval".

Og når man ser det kæmpe maskineri, forstår man hvorfor. 

En medarbejder kommer ud fra Flyvergrillen og kigger overrasket på den store menneskemængde.

- Der plejer godt nok ikke at være så mange, siger han efterfulgt af en høj latter.

Han åbner porten ind til Flyvergrillen, og de mange ventende fly-afficionados skynder sig straks i to retninger. Nogle skynder sig op på udsigtspladsen for at sikre sig en god udkigsplads, mens andre skynder sig lige så meget ind på grillen for at få en softice eller en flaskeøl. 

- Skååååååål!

Fællesråbet kommer fra en gruppe unge pilotstuderende, som allerede har knappet dagens første formiddagsbajere op.  De står og skuer ud over landingsbanerne og venter spændt på den helt særlige oplevelse, der venter dem lidt senere.

Landede og lettede 10 gange

De mange fremmødte flyelskere får en tidlig overraskelse: En jetjager flyver lige over pladsen, så alle griber deres kameraer og kikkerter. Men....falsk alarm.

Endelig kommer den. Den gigantiske Airbus Beluga XL dukker op i horisonten og lægger an til landing. Den skulle i alt lande og lette ti gange for at teste flyets automatiske landingssystem, så der er rigeligt at se for de ellevilde tilskuere.

Airbus Beluga er en kraftigt ombygget version af Airbus A330, som er en flymodel for eksempel SAS benytter.
Airbus Beluga er en kraftigt ombygget version af Airbus A330, som er en flymodel for eksempel SAS benytter.
Foto: Regis Duvignau/Reuters/Ritzau Scanpix

Flyet har en underlig form, der mest af alt minder om en Beluga Hval. Fronten af flyet er udsmykket med et ansigt, der smiler,  og en hel skoleklasse har taget plads på et langt bord-/bænkesæt for at byde hvalen velkommen. 

De er næsten ved at tabe deres softice ned i gruset, da det gigantiske fly nærmer sig landingsbanen med en altoverdøvende rumlen.

Og så sker det. Hvalen lander for første gang nogensinde på dansk jord, men efter at have kørt et par hundrede meter på den glohede asfalt, letter den igen.

En lille pige med rød Danmark-trøje og lyserød bøllehat kigger måbende på det store fly, og da hendes far spørger hende, hvad hun synes om hvalen, udbryder hun smilende:

- At den kan flyve!

Mange danskere var samlet på Flyvergrillen, da Airbus Beluga XL landede.