Her bliver gammel industrigrund til ny bydel med sport, kultur og erhverv

Øens Invest, som står bag Kløverbyen på Amager har planer for et gammelt industriområde ved Københavns Lufthavn. Det skal nemlig omdannes til en bydel med sport, kultur og erhverv.

Et rekreativt område med sport, kultur og småerhverv. Det er planen for Amager Landevej 223-233, der ligger ved Københavns Lufthavn.

Den gamle industrigrund på 80.000 kvadratmeter har tidligere huset tagpapfabrikken Icopal og asfaltfabrikanten Peab, og grunden er nu overtaget af virksomheden Øens Invest, der ejes af Jan Elving og forretningspartneren Thomas Damm.

- Der kan ikke bygges boliger, fordi det er for tæt på lufthavnen, men planen – hvis vi får tilladelse – er at skabe et område, som kan bruges af erhvervsdrivende, men også fungere som et sted, hvor folk kan få fritidsoplevelser og dyrke sport, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Med efterhånden 200.000 beboere på Amager, vil vi gerne lave et sted, der både kan huse mindre virksomheder og fritidsaktiviteter og samtidig skabe arbejdspladser, fordi flere og flere erhvervsbygninger må lade pladsen til fordel for boliger.

Arbejdspladser, sport og kultur

Øens Invest stod i sin tid bag Kløverbyen ved Raffinaderivej 6-10. Det område har tidligere både huset De Danske Spritfabrikker og IC Companys og bestod af en række slidte bygninger.

Efter renoveringen er flere end 50 forskellige virksomheder herunder Timm Vladimirs Køkken og Racket Club flyttet derud. Flyverbyen er tænkt i samme stil.

- Der er ca. 16.000 m2 bygninger og 80.000m2 grund med mulighed for at bygge yderligere. Drømmen er, at de eksisterende, gamle bygninger skal være med til at skabe et autentisk miljø, så vi beholder lidt af områdets historik.

- Det er samme tilgang som Kløverbyen, der er blevet virkelig godt modtaget. Men før vi kan gå i gang, skal lokalplanen ændres, så det håber vi på, at vi får dispensation til, siger Jan Elving, der spår, at området vil kunne bidrage med arbejdspladser henover de kommende år.

Erhvervsvenlig kommune

Lige nu er Øens Invest i dialog med bl.a. Racket Club om at lave et stort padelcenter samt med et veletableret klatrekoncept. Herudover er planen, at der skal være plads kreative virksomheder og showrooms, lokal produktion såsom mikrobryggerier samt med tiden spisesteder. Alt sammen i kombination med grønne områder.

Flyverbyen ligger klos op ad lufthavnen og den ikoniske Flyvergrillen, som for nylig fik ny forpagter. Hidtil har det primært været grillen og flyvemaskinerne, der har tiltrukket københavnerne.

Håbet er, at Flyverbyen vil gøre det sammen, men også være en destination for de lokale amagerkanere.

- Tårnby er en erhvervsvenlig kommune og har alle år gået op i sport og fritid. Derfor håber vi, at de vil se positivt på, at vores plan netop involverer sports- og kulturaktiviteter, siger Jan Elving.