Folk strømmer til: Online gudstjenester hitter under coronakrisen

Det har trukket tusindvis af seere til, at nogle kirker har holdt deres gudstjenester online under coronakrisen.

- Skelgårdskirken slår dørene op. Det er søndag. Vi vil gerne holde gudstjeneste sammen med jer, så vi gør det virtuelt denne søndag.

Sådan lød de første ord i sognepræst Kamilla Bugges gudstjeneste sidste søndag, der på grund af cornovirussen blev holdt for lukkede døre. Alligevel så blev den blev fulgt af langt flere end sædvanligt.

Normalt er der til gudstjenester 50-70 tilhørere på kirkebænkene i Skelgårdskirken på Vestamager, men gudstjenesten på Facebook er blevet set over 4600 gange på Facebook.

- Det er jo helt vildt med så mange visninger, og vi har efterfølgende virkelig også fået mange positive tilkendegivelser fra folk, der har set gudstjenesten, siger sognepræst Kamilla Bugge.

quote Folk er i en afmagtssituation lige nu, hvor kirken er særlig vigtig. Vi står jo i en situation, som vi ikke har kontrol over, og så kan det hjælpe folk, at tale om den i det kirkelig rum. Troen hjælper mange til at kunne håndtere situationen

William Salicath, sognepræst

Gudstjenesten er blevet delt af flere personer, og er dermed nået langt ud over sognegrænserne. I kommentarsporet kan man se, at folk så langt væk som Nykøbing Falster har set med.

- Vi har også fået 60 nye følgere på vores Facebookside i ugens løb, og det er altså helt usædvanligt med så mange på så kort tid. Desværre er vi ikke så vant til den form for fremgang i folkekirken, siger Kamilla Bugge.

Gudstjenester er særligt vigtige i krisetid

Meldingen om at Danmark begyndte at lukke ned kom onsdag aften i sidste uge. Om fredagen meldte Københavns Stift, at kirkerne også skulle lukke ned, så beslutningen om at livestreame en gudstjeneste i stedet for helt at lukke blev truffet hurtigt.

- Der er rigtig meget brug for det, som vi kan tilbyde lige nu. Vi hører fra folk i menigheden, at de sidder med tårer i øjnene over, hvordan situationen udvikler sig, og så er det klart, at så skal vi være til rådighed, siger Kamilla Bugge.

- I krisetid betyder kirken meget mere end normalt. Folk tænker grundigt over livet, og hvad det er der sker, og det hænger jo altså sammen med deres tro, fortætter hun.

Det er da heller ikke kun på Vestamager, at folk er strømmet til computere og mobiltelefoner for at følge med i gudstjenester. Søndagens gudstjeneste fra Apostelkirken på Vesterbro er blevet set 2900 gange på Facebook. Bethlehemskirken på Nørrebros gudstjeneste har fået 1200 visninger, mens gudstjenesten fra Eliaskirken på Vesterbro er blevet set lidt over 4000 gange.

- Det er da fedt, at så mange har set med, siger sognepræst William Salicath, der stod for sidste søndags gudstjeneste i Eliaskirken.

quote Tallene stiger helt sikkert denne søndag, for nu ved folk, at der er det her tilbud. Og det er da bare rigtig positivt, at vi kan komme ind i så mange folks hjem gennem de sociale medier

Kamilla Bugge, sognepræst

- Folk er jo også i en afmagtssituation lige nu, hvor kirken er særlig vigtig. Vi står jo i en situation, som vi ikke har kontrol over, og så kan det hjælpe folk, at tale om den i det kirkelig rum. Troen hjælper mange til at kunne håndtere situationen, siger William Salicath.

Både på Vesterbro og på Amager tror præsterne, at endnu flere vil følge gudstjenesterne online i den kommende tid.

- Tallene stiger helt sikkert denne søndag, for nu ved folk, at der er det her tilbud. Og det er da bare rigtig positivt, at vi kan komme ind i så mange folks hjem gennem de sociale medier, siger sognepræst Kamilla Bugge.

Virtuelle gudstjenester er en del af fremtiden

At beslutningen om at livestreame en gudstjeneste blev taget nærmest fra den ene dag til den anden, gjorde også, at kvaliteten af de forskellige sendinger varierede en del. I Eliaskirken blev gudstjenesten eksempelvis filmet med en mobiltelefon i lodret format, mens mobiltelefonen i Skelgårdskirken blev holdt vandret.

- Der er ingen tvivl om, at vores gudstjeneste var lidt amatøragtigt produceret. Men vi kan se et kæmpe potentiale i det her, så vi har bestilt professionelt udstyr, som vi får leveret i næste uge, siger Kamilla Bugge.

William Salicath blev filmet på højkant, da han sidste søndag holdt online gudstjeneste fra Eliaskirken på Vesterbro.
William Salicath blev filmet på højkant, da han sidste søndag holdt online gudstjeneste fra Eliaskirken på Vesterbro.
Foto: Screen dump - Eliaskirken på Facebook

quote Det er klart, at det her skal vi prøve at bygge videre på

Kamilla Bugge, sognepræst

Planen er, at Skelgårdskirken fremover vil filme flere forskellige type arrangementer. Alt fra gudstjenester til yogakurser, angstforedrag og meditationsseancer vil kunne ende på Facebook i fremtiden.

- Vi har ikke en færdig plan endnu, men det er klart, at det her skal vi prøve at bygge videre på, siger hun.

- Det kan altså noget det her format, så det er klart, at der er en række muligheder, som vi må kigge på fremadrettet, siger William Salicath fra Eliaskirken.

Kommer ikke til at flytte folk fra kirkebænken

Selvom begge præster ser stort potentiale i de online medier, så frygter de ikke, at det i fremtiden vil føre til endnu flere tomme bænkerækker i kirkerne.

- Jeg tror bestemt ikke, at det online alternativ får nogen til at blive væk fra den fysiske kirke. For følelsen af at være sammen i en kirke, er noget helt særligt, siger Kamilla Bugge.

- Det er stadigvæk en helt anden og meget mere intens stemning man får, når man fysisk er til stede. Så eventuelle fremtidige streaminger vil højst være som et supplement til den fysiske gudstjeneste, siger William Salicath.

På Amager håber Kamilla Bugge, at de høje seertal måske i stedet kan få lokket flere nye personer til at slå et smut forbi kirken.

- Jeg håber, at det kan virke som en slags udstillingsvindue for folkekirken. Mange der ikke normalt går i kirke, har over for mig tilkendegivet, at det de så på Facebook, ikke var helt, som de ville have forventet. På den måde, så kan det måske være med til at åbne folks øjne for folkekirken, siger Kamilla Bugge.

Her kan du finde nogle af de online gudstjenester, der starter søndag klokken 10.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik