Flyvende hval lander i Kastrup i dag

Airbus Industries skal i dag teste landingssystemet i deres transportfly Airbus Beluga XL, og det sker i Københavns Lufthavn.

Der bliver noget at se på for flyentusiaster, når det besynderligt udseende fragtfly Airbus Beluga senere i dag i ti omgange skal lægge an til landing i Københavns Lufthavn.

Københavns Lufthavn skriver på sin Facebook-side, at flyet er udstyret med et nyt autolandingssystem, og at det er det, der skal testes ved i alt ti landingsrunder. Dermed bliver der gode muligheder for flyspottere, som vil se og eventuelt fotografere kæmpeflyet, når det lægger an til landing på dansk jord.

Airbus har bygget 5 eksemplarer. af den specielle flymodel, og den er baseret på den almindelige Airbus A330, som bl.a. SAS har ni stykker af. Flyet blev sat i drift første gang den 9. januar 2020 - altså sidste år, og det erstatter Airbus’ ældre Beluga fra 1995.

Flyet ankommer til Københavns Lufthavn ca. kl. 10:30 fra Toulouse i Frankrig. Efter tankning og test i lufthavnen skal det videre til Stavanger.

Københavns Lufthavn oplyser til TV 2 Lorry, at det er første gang, de får besøg af Airbus Beluga XL. Og ved dagens ti landingsoperationer bliver der ikke tale om fuldbyrdede landinger. Flyet vil cirkle over lufthavnen, lægge an til landing og så passere meget lavt hen over banen - og eventuelt lige røre jorden med hjulene, hvorefter det stiger igen.

Først tiende gang bliver der tale om en egentlig landing.

Airbus kaldte oprindeligt deres transportfly Super Transporter, men det fik hurtigt det folkelige tilnavn Beluga. Beluga er det engelske udtryk for en hvidhval, og når man ser billeder af både hval og fly, så er ligheden slående. 

Airbus har sågar valgt at bemale flere af deres transportfly med øjne og mund for at understrege ligheden, og navnet Beluga er nu det navn, de selv bruger.

Kæmpeflyets lighed med hvidvalen - eller Belugahvalen - er slående.
Kæmpeflyets lighed med hvidvalen - eller Belugahvalen - er slående.
Foto: Kazuhiro Nogi/AFP/Ritzau Scanpix
Sas-versionen af Airbus A330 ser knap så hval-agtig ud.
Sas-versionen af Airbus A330 ser knap så hval-agtig ud.