Det går fremad - men lufthavnen er stadig langt bagefter

Trods flere fly og flere passagerer har Københavns Lufthavn stadig meget lang vej tilbage, før den rammer normale tilstande.

Et af de områder, der er hårdest ramt af coronakrisen, er rejsebranchen. Og mens situationen mange steder i det danske samfund begynder at nærme sig noget, der minder om normale tilstande, så er krisen stadig tydelig i Københavns Lufthavn. Her viser de seneste trafiktal nemlig, at der fortsat er endog meget lang vej igen, før lufthavnen kommer op på det niveau, der  herskede før krisen brød ud.

Sommeren er en af årets travle perioder, hvor mange rejser på ferie. Men det er ikke tilfælde i år. Københavns Lufthavn oplyser til TV 2 Lorry, at der på en normal julidag rejser omkring 100.000 mennesker gennem terminalerne hver eneste dag. I første halvdel af juli var det tal nede på på 15.000 rejsende om dagen - og dermed et fald på 85 procent. I den weekend, vi netop har overstået, steg tallet til 20.000 om dagen - ifølge lufthavnen, fordi mange danskere begynder at vende hjem fra ferie.

Fremgang i forhold til juni

Men det lave tal gemmer dog på en fremgang. For i hele juni talte lufthavnen 151.000 rejsende - et fald på 95 procent i forhold til samme måned i 2019. I første halvdel af juli i år havde lufthavnen 230.00 rejsende.

I 2019 kunne man fra Københavns Lufthavn flyve direkte til i alt 167 forskellige destinationer. Det kan man ikke mere.

I denne måned når lufthavnen op på at sende fly til 85 forskellige destinationer, men der er til hvert enkelt rejsemål tale om færre afgange og ankomster, og det betyder, at der ikke er nær så mange flysæder til salg, som normalt.

Færre sæder og færre afgange

Lufthavnen har regnet sig frem til,  andelen af flysæder til salg er på 28 procent af det, der var tilfældet sidste år.

Fra 1. juni til 15. juli havde Københavns Lufthavn i alt 6.511 afgange og ankomster - det er 144 om dagen. Sidste år var tallet i samme periode på 35.285 - eller 785 om dagen.

Københans Lufthavn er ikke i tvivl om, at de lavere tal har stor effekt også for resten af samfundet. I mailen til os skriver de, at Danmark i sommermånederne går glip af samlet 1,5 millioner udenlandske turister og forretningsfolk.