Den Blå Planet genåbner med milliongæld

Selvom Den Blå Planet søndag kunne åbne igen, er fremtiden stadig meget dyster.

Foto: Den Blå Planet

Nu er det igen muligt at klappe en rokke og se farvestrålende fisk eller hajer helt tæt på. Den Blå Plant genåbner efter at have været nedlukket siden 12. marts. Alene de første to timer var der 267 besøgende gennem tælleapparaterne. Men der skal mange flere til, hvis akvariet skal på fode igen. 

For det er en ny virkelighed, som tegner sig fremover for Den Blå Planet. En kæmpe gæld er oparbejdet under corona-krisen og uvisheden om, hvornår turisterne kommer tilbage, gør fremtiden usikker.

Læs også Coronalukkede Den Blå Planet samler 2,3 millioner ind til dyrene

- Det vil fortsat være en kamp for at overleve, siger administrerende direktør Jon Diderichsen til TV 2 Lorry og fortsætter: 

- Derfor følger jeg også, hvornår grænserne åbner, og hvornår turisterne kommer tilbage meget nøje, for det bliver afgørende for hele sommeren, og hvordan det kommer til at se ud til efteråret for os.

I 2019 havde Den Blå Planet 545.000 besøgende. Af dem var cirka 300.000 udenlandske turister.

Læs også Børn tømmer sparegrise for at hjælpe dyrene i Danmarks Akvarium

Andelen af udenlandske turister er altså høj, og derfor rammer grænselukningen hårdt på besøgstal og økonomi.

Jon Diderichsen forventer kun halvt så mange gæster i år som sidste år.

Når man så lægger oven i høje omkostningerne ved at drive et akvarie, så betyder det, at Den Blå Planet estimeret kommer ud af 2020 med et underskud på mellem 15 til 20 millioner kroner.

Læs også Den Blå Planet bønfalder danskerne: Red dyrene, og red os fra konkurs

- Det er nogle penge, vi ikke har. Så dem skal jeg ud og skaffe på forskellig vis. Jeg håber på, at jeg kan få endnu mere støtte end de støttepakker, der ligger i dag fra regeringen, som vi selvfølgelig bruger, alt det vi kan. Men det er ikke nok til at holde sikkerhedsnettet under os i den kommende tid. De der støttepakker, der er, går til starten af juni eller starten af juli, men reelt er det den højsæson, vi kommer ind i, hvor vi har brug for noget ekstra hjælp til at komme gennem krisen, siger Jon Diderichsen. 

Den Blå Planet har normalt højsæson fra midt i juni til midt i september.

Udover hjælpepakker går Jon Diderichsen alle udgiftsposter igennem med tættekam for at finde besparelser på driften.

01:00 Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik