Carstens fly blev aflyst kort før afgang: Nu er priserne på nye billetter fordoblet

Der er ikke kun lutter glade feriesmil, der præger de rejsende i lufthavnen i Kastrup i disse dage.

Familien Heidtmann var mandag eftermiddag på vej til New York. 

Det var de faktisk også i lørdags, men da endte deres fly med at blive aflyst

- Vi var herude i lufthavnen i godt og vel fem timer, men endte med at måtte tage hjem igen. Det var en kedelig oplevelse, siger Carsten Heidtmann.

Det værste var uvisheden og den manglende information, for først efter de mange timers ventetid, fik familien den nedslående besked. 

De måtte altså tage hjem igen og købe nye billetter til mandag.

- Så skal man ud nu på sommerfyldte fly og finde pladser til familien til nogle priser, der er det dobbelte af, hvad de var for et halvt år siden, da jeg købte de oprindelige billetter, siger han.

quote Vi er herude tre timer før for at være sikre på, at nå det hele.

Belinda Grandt

I løbet af weekenden er knap 100 fly blevet aflyst fra Københavns Lufthavne og i den seneste tid har der også været mange historier om timelange køer gennem sikkerhedskontrollen.

Og det har også påvirket andre af passagererne i lufthavnen. Belinda Grandt er på vej til Malaga med sin familie.

- Vi er da taget afsted meget tidligere, end vi normalt ville have gjort. Vi er herude tre timer før for at være sikre på, at nå det hele.

Et håndboldhold fra Norge har valgt at tage færgen til Danmark i stedet for at flyve til Københavns Lufthavne, hvor de skal med et fly videre til Barcelona.

- Vi valgte, at vi ikke ville løbe risikoen, hvis vores fly blev aflyst. Derfor sejlede vi til København. Det har taget længere tid, men hellere det og så være sikre på at komme frem, siger holdets træner Martin Jensen til TV 2 Lorry.

Hos SAS lægger de ikke skjul på at situationen er presset af særligt manglen på medarbejdere

- Vi står i en ganske udmarvende situation med mangel på personale og pludseligt mange sygemeldinger, siger pressechef i SAS Alexandra Lindgren Kaokji.

Da Corona ramte verden, blev mange i rejsebranchen fyret. 

Men det tager lang tid at uddanne nyt personale og forny de nødvendige pilot-certifikater, og derfor mærker branchen konsekvenserne nu, mener Ole Kirchert Christensen, som er redaktør af netmediet Check-in.dk og følger situationen tæt.

- Der er sket det, at efterspørgslen på rejser er kommet tilbage med sådan en kraft, som flyselskaberne tilsyneladende har undervurderet. De har også undervurderet, hvor lang tid det tager at få medarbejderne tilbage eller uddanne nye medarbejdere, siger han.

Men hos SAS afviser kommunikationschefen kritikken:

- Vi har ansat alle dem, vi kan. Men det er en udfordrende sommer globalt, og i år er vi alle sammen nødt til at væbne os med ekstra tålmodighed.

quote Det er en udfordrende sommer globalt, og i år er vi alle sammen nødt til at væbne os med ekstra tålmodighed.

Peter Krogsgaard, kommerciel direktør, Københavns Lufthavne

Til gengæld ser det nu mere positivt ud for Københavns Lufthavne, der i denne weekend fik nedbragt ventetiden i sikkerhedskontrollen.

- Vi ansætter og uddanner som aldrig før. Men vi kan næsten ikke følge med tempoet, for rejselysten er stor. Det er sommer og sol, og vi vil gerne ud at rejse, så vi prøver at følge med alle sammen så godt vi kan, siger kommerciel direktør i Københavns Lufthavn Peter Krogsgaard.

Men selv om luftfartsbranchen er presset og der måske også venter en massiv strejke i SAS i nær fremtid, overskyggede det nu ikke ferieglæden i lufthavnen i dag

- Nu har vi ikke været ude at rejse i tre år, så nu er det bare afsted, og så ser på det med hjemrejsen, siger Belinda Grandt på vej til Malaga.

- Jeg tænker, at når først vi er derovre og har en god ferie bag os, så skal vi nok komme til Europa igen og så skal vi nok finde en vej at komme hjem derfra, lyder det fra Carsten Heidtmann, som nu kun er en flyvetur væk fra New York.