Billeder viser tætpakket lufthavn trods advarsler om smittespredning

Både sikkerhedsmedarbejdere i Københavns Lufthavn og politiet har til opgave at informere folk om, at de skal holde afstand.

Hold afstand, har rådet lydt fra Sundhedsstyrelsen og politiet de seneste dage. Kun sådan kan vi forhindre, at coronavirussen spreder sig yderligere.

Alligevel var det dette syn, der mødte en TV 2-reporter i Københavns Lufthavn fredag aften: Foran de rullende baggagebånd omkring klokken 18.30 stod flere mennesker tæt op ad hinanden.

Der var langt fra de to meters afstand mellem folk, som der eksempelvis anbefales i det offentlige rum i Danmark lige nu.

Og vurderingen er da også klar, da billederne forevises for en læge:

- Det ser ud til, at folk står for tæt, og lufthavnen burde følge de almene anvisninger ved hjælp af tape i gulvet eller afspærring, lyder det fra Thomas Benfield, professor og overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

I højre side af billedet ses to betjente.
I højre side af billedet ses to betjente.
Foto: TV 2

I de ti minutter, TV 2s reporter befandt sig i området, gjorde hverken to af lufthavnens sikkerhedsmedarbejdere eller to forbipasserende betjente opmærksom på, at folk stod for tæt.

Alligevel mener lufthavnen, at de gør nok for at overholde myndighedernes anbefalinger og forhindre smitte.

Københavns Lufthavn: Folks eget ansvar

Ifølge pressevagt Mikkel Krogh har de i Københavns Lufthavn opsat dispensere med håndsprit, de har store plakater med Sundhedsstyrelsen officielle anbefalinger, og beskeden om, at man skal holde afstand til sine medpassagerer, bliver løbende gentaget via højtalersystemet.

- Det er synligt overalt, hvad folk skal gøre. Så det er simpelthen folk selv, der ikke respekterer retningslinjerne, siger han til TV 2.

Det er blandt andet denne plakat, der hænger i lufthavnen.
Det er blandt andet denne plakat, der hænger i lufthavnen.
Foto: Sundhedstyrelsen

De har dog ikke sat hverken afspærring eller tape på gulvet - og det er der en god grund til, mener pressevagten.

- Jeg kan ikke se, hvordan det skulle fungere i praksis, når folk skal hen og hente deres baggage på et rullende bånd. Det er jo ikke et stationært sted, de skal hen til ligesom kassen i et supermarked, siger han og fremhæver, at situationen fra billedet er en sjældenhed lige nu, fordi der er så få passagerer i lufthavnen.

Generelt er det dog sikkerhedsmedarbejdernes opgave at give besked, hvis folk står for tæt. Det gjorde de blandt andet tydeligt, da 100 danskere ankom fra Marokko torsdag, fortæller Mikkel Krogh.

Men han kan ikke sige ud fra billedet, hvorfor personalet ikke har givet besked.

Politiet skal henvende sig til folk

Også det politi, der er til stede i lufthavnen, bør kontakte rejsende, som ikke overholder retningslinjerne, fortæller politiinspektør Jakob Vilner fra Københavns Politi.

Han ønsker heller ikke at forholde sig til, hvorfor betjentene ikke gjorde noget for at bryde menneskemængden fredag aften, da TV 2s reporter var til stede.

- Vi har en vejledning om, hvordan betjentene skal forholde sig, hvis de ser, at folk står uhensigtsmæssigt. Vi starter indledningsvis med at opfordre dem til at sprede sig. Derefter kan vi give dem et påbud, siger han.

- Jeg tænker og håber, at betjentene har haft en dialog med de rejsende. Men folk skal selvfølgelig have lov til at hente deres bagage, tilføjer han.

- Vi kan ikke bestemme

Det er meget vigtigt, at retningslinjerne overholdes for at mindske udbredelsen af coronavirus, understreger overlæge Thomas Benfield. Især et sted som lufthavnen.

- Det er samlingssted, og der kan være folk fra lande med mere udbredt smitte end i Danmark, siger han.

Mikkel Krogh fra Københavns Lufthavn er dog overbevist om, at de gør alt det, de kan for ikke at brede sygdommen yderligere.

- Vi prøver at appellere til folk og guide dem til at holde afstand. Men vi kan ikke bestemme, hvordan folk står, og folk kommer til at stå i klumper. Jeg tror ikke, at vi som lufthavn kan gøre mere, slutter han.

I Danmark er der indtil videre 1326 personer, der er testet positiv for coronavirus. Siden 12. marts er det dog kun alvorligt syge, der er blevet testet. Det reelle antal smittede er derfor højere. 206 personer er indlagt, hvoraf 42 patienter ligger på intensiv.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik