IT-fejl låste hospitaler ude af patienters journaler

En it-fejl låste personalet på flere hospitalers adgang til patienters journaler. Man måtte starte nødprocedurer for at få det hele til at løbe rundt.

Patienterne på Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital måtte trække vejret ekstra dybt tirsdag morgen.

quote Man kan forklare det ved, at sammenligne Sundhedsplatformen med Motorring 3, hvor trafikken kører fint, men et uheld på Køge Bugt Motorvejen, hvor en grim lastbil blokerer det hele, gør at trafikanterne ikke kan komme til motorvejen.

Per Buchwaldt, der er ansvarlig for Region Hovedstadens og Region Sjællands fælles it-infrastruktur bag Sundhedsplatformen.

En it-fejl havde nemlig låst sundhedspersonalets adgang til journaler og andre vigtige dokumenter, der alt sammen ligger i it-systemet Sundhedsplatformen. Man kunne simpelthen ikke logge ind.

På Rigshositalet betød fejlen længere ventetider, og en række operationer måtte udskydes, oplyser Rigshospitalet til TV 2 Lorry. 

- Vi har ikke et detaljeret billede, men et billede af, at det har været ganske stilfærdigt i den forstand, at der er nogle ting, der har taget længere tid og nogle ting, man ikke har startet, men ingen tilbagemeldinger om, at der skulle være gået noget galt, siger vicedirektør på Rigshospitalet, Per Jørgensen til Politiken.

Også på Herlev og Gentofte Hospital påvirkede fejlen dagens gang, hvor der også var ekstra ventetid og udsættelser. 

Fejlen var som en ulykke på Køge Bugt Motorvejen

Fejlen opstod, fordi man for første gang trak en bestemt slags data ud af systemet, og det brugte it-systemet så meget energi på, at muligheden for at logge ind blev lammet. 

- Man kan forklare det ved, at sammenligne Sundhedsplatformen med Motorring 3, hvor trafikken kører fint, men et uheld på Køge Bugt Motorvejen , hvor en grim lastbil blokerer det hele, gør, at trafikanterne ikke kan komme til motorvejen, siger Per Buchwaldtder er ansvarlig for Region Hovedstadens og Region Sjællands fælles it-infrastruktur bag Sundhedsplatformen. 

quote Vi har ingen tilbagemeldinger om, at der skulle være gået noget galt.

Vicedirektør på Rigshospitalet, Per Jørgensen

Fejlen opstod klokken 07.30 og satte hospitalerne tilbage indtil klokken 11.00. Leverandørerne er nu ved at rette op på problemet, som Per Buchwaldt kalder for overraskende: 

- Det kom bag på os, men det er et stort system, så selvom vi har testet det, vil der være hjørner, som vi ikke har afprøvet og derfor ikke ved, hvordan vil påvirke Sundhedsplatformen, siger Per Buchwaldt. 

Han kan derfor heller ikke udelukke, at sådanen fejl vil opstå igen.

Sygeplejersker og læger måtte frem med blokken

De forskellige hospitaler igangsatte nødprocedurer for alligevel at kunne tilgå deres journaler. 

På Rigshospitalet kom man bagom systemet og kunne derfor se journalerne, men ikke skrive i dem. 

Det betød, at man måtte bruge den helt gammeldags metode og notere ændringer i journalen med blyant. 

- Følgevirkningerne fortsatte hele dagen, fordi noterne skrevet ned på blokke jo skulle ind i systemet igen, siger Per Buchwaldt. 


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Rotter

Ryddede forside på anerkendt magasin: Forskere fra KU bag banebrydende nyt om pattedyrs hjerner

RS-virus

”Situationen er kritisk”: Syge børn med RS-virus deler afdeling med for tidligt fødte

20151214-202629-3-4000x2670ma

Ny plan lægger op til at afskaffe lynhjemsendelse efter fødsler i Region H

25_seconds

play84 millioner kroner: Sådan vil København lokke sundhedspersonale til at blive i faget


Region Hovedstaden


Forsiden lige nu

Se flere