Stormflodsmøde i dag - bekymrede borgere står sammen

Truende stormflod har skabt dyb bekymring blandt borgere i Jyllinge Nordmark. Området var hårdt ramt af stormen Bodil for tre år siden.

Der blev givet knus, og sammenholdet var til at tage og føle på. Men det samme var bekymringen. For en ny stormflod truer Jyllinge Nordmark, der for bare tre år siden var hårdt ramt af de ekstreme oversvømmelser, som fulgte i hælene på stormen Bodil.

Flere af mødedeltagerne er først rykket tilbage i deres huse her lige før jul - og udsigten til en ny omgang vand er voldsomt ubehagelig. Derfor mødte flere hundrede borgere op, da myndighederne i dag inviterede til udendørs stormøde om den truende stormflod - og om den gigantiske indsats, der allerede nu er ved at blive iværksat for at dæmme op for vandmasserne.

 

Stormvarsel sendt ud

Roskildes borgmester Joy Mogensen og chefen for Østsjællands Beredskab, Lars Robetje, orienterede sammen om de mange og omfattende forberedelser, der netop nu er i gang.  Der er ved at blive lagt såkaldte watertubes ud i området for at lede indtrængende vandmasser væk - og Østsjællands Beredskab har rådighed over mellem 200 og 300 mand, der kan sættes ind i området - hvis og når vandet kommer.  Røde Kors er også klar til at yde en indsats i området.

Borgerne blev opfordret til at fjerne parkerede biler fra vejene, så de ikke står i vejen for beredskabskøretøjer, når de skal ud. Der er etableret en sms-kæde med frivillige, der kan tilkaldes, hvis der er brug for ekstra hænder. Her har over 70 foreløbig meldt sig til.

Samtidig er der oprettet en lokal Facebook-gruppe, hvor borgerne kan orientere myndighederne om situationen. Den sidder blandt andet Roskilde Kommune og holder øje med.

quote Jeg tudede hele vejen

Lisbeth Bodum, beboer Jyllinge Nordmark

-Det føles rigtig træls og i dag blev det bare værre. Jeg gik en tur med min hund i eftermiddag, og der tudede jeg faktisk hele vejen rundt. Alle folk har nerverne udenpå tøjet, og der er ikke nogen der kan holde til det, siger en af beboerne, Lisbeth Boddum til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorrys reporter på stedet, Kristoffer Lyduch fortæller om en tydelig følelse af sammenhold blandt de mange fremmødte - men også om, at nerverne sidder uden på tøjet hos borgerne i Jyllinge Nordmark - ingen af dem glemmer nogensinde dagene og månederne efter Bodil - nu frygter de, at det hele begynder forfra.

Se reportagen fra borgermødet i TV 2 Lorry - søndag 19.30.