Atomaffaldet ved Risø klarer frisag: Cirka en meter fra vand til bygning

Danmarks atomaffald fra Forskningscenter Risø slap også denne gang fra stormens hærgen.

Der har hverken været vand eller skader på bygningerne ved Forskningscenter Risø i forbindelse med stormen Urd.

quote Vi slap denne gang, og det er gode nyheder

Ole Kastbjerg Nielsen, Dansk Dekommisonering

Her er over 5000 tønder med atomaffald opbevaret, så vejrprognoserne har været fulgt nøje af personalet ved Dansk Dekommisonering, der har til opgave at passe på skraldet. 

- Vi har været i kontakt med Østsjællands beredskab mandag, og fået deres vurdering af risikoen. Løbende har vi holdt øje med DMI og fulgt prognoserne, forklarer direktør Ole Kastbjerg Nielsen til TV 2 Lorry, og tilføjer:

- Det er klart, at vi holder ekstra øje og følger med, når der er varsel om sådanne storme her. Vi vidste, at der ville være mange foranstaltninger mange steder ved fjorden. 

Vandet i Roskilde Fjord har det nemlig med at stige særligt meget, når større storme rammer Danmark, og i 2013 var vandet kun få centimeter fra at nå atomaffaldet, da orkanen Bodil hærgede landet. 

- Efter Bodil har vi fået verificeret kvotehøjderne i området. Vi har vurderet, at én bygning kan være udsat i tilfælde af storm, fortæller direktøren. 

Det drejer sig om lagerhallen for lavaktivt affald, der indeholder 1.300 af de ældre tromler med radioaktivt materiale. 

De seneste beregninger viser, at bygningen ligger 2,43 meter over vandoverfladen, og da vandet steg 1,47 meter under Urd, var der altså stadig cirka en meter op til bygningen. 

- Vi slap denne gang, og det er gode nyheder, siger Ole Kastbjerg Nielsen til TV 2 Lorry.