100-årshændelse kan ramme hvert tiende år: Beredskab vil mangle udstyr

Danskerne vil opleve oversvømmelser meget oftere fremover. Det betyder, at Hovedstadens Beredskab må opruste.

- Vi må forholde os til, at de her oversvømmelser kan ske meget hyppigere. Så vi skal bruge mere materiel. 

Sådan siger indsatsleder ved Hovedstadens Beredskab Tim Ole Simonsen til TV 2 Lorry. 

Beredskabet har mildest talt haft masser at se til i de seneste uger, hvor først stormen Urd ramte landet, og dernæst stormfloden, som også gik under navnet '100-årshændelsen'. 

Vinde fik presset vand fra både Kattegat og Østersøen mod Sjælland, hvilket gjorde, at vandstanden steg til rekordhøje niveauer flere steder. 

quote De vandstande, vi ser som ekstreme i dag, bliver hverdagskost 

Kristine Madsen, DMI

En 100-årshændelse forekommer - som navnet antyder - cirka én gang hvert 100 år, men den globale opvarmning er skyld i, at vi vil opleve de her oversvømmelser langt oftere, mener oceanograf Kristine Madsen fra Danmarks Meteorologiske Institut. 

- De vandstande, vi ser som ekstreme i dag, bliver hverdagskost i forbindelse med stormfloder selv med en begrænset havstigning omkring Danmark. Og det sker, uden vi skruer på stormhyppigheden eller stormstyrken, siger hun. 

Hendes beregninger viser, at hvis havet stiger kun 27 centimeter på grund af klimaforandringer, så vil man i både Hornbæk og København opleve en 100-årshændelse hvert tiende år. 

I 2011 anskaffede Hovedstadens Beredskab sig de såkaldte watertubes, der blev brugt under Urds hærgen, ligesom at mandskabet blev efteruddannet, så de burde være bedre rustet til oversvømmelserne.

quote Vi har brug for flere vandpumper og watertubes

Tim Ole Simonsen,  Hovedstadens Beredskab

Men der vil blive brug for endnu mere udstyr og endnu bedre forberedelse, fortæller indsatsleder Tim Ole Simonsen. 

- Vi har brug for flere vandpumper og watertubes, så vi kan forhindre vandet i at skylle ind over land. Men vi har også brug noget så simpelt som sandsække, siger han til TV 2 Lorry, og tilføjer:

- Vores frivilligenhed var en fantastisk hjælp i denne omgang. 

Har I nok mandskab?

- Som det ser ud lige nu, så vil vi være nok. Men det er klart, at de her scenarier gør, at vi skal forholde os særligt til situationen. Vores erfaring er, at det her eksempelvis kræver mere samarbejde på tværs af myndigheder. Kommunernes klimatilpasninger er vigtige, og vi skal have identificeret alle problemfyldte områder som eksempelvis Dragør havn, Hvidovre havn og de forskellige steder ved Københavns havn.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik