I en uge skulle borgere koge vandet - nu kan man igen drikke vand fra hanen

Fra den 3. februar skulle vandet fra Rødvig Vandværk koges, inden det kunne drikkes. Nu oplyser kommunen, at man igen kan drikke vand fra hanen.

Vandet fra Rødvig Vandværk skal koges, før det drikkes. Det oplyser Stevns Kommune. Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Opdateret den 11. februar:

Den 10. februar oplyser Stevns Kommune, at vandet fra Rødvig Vandværk igen kan drikkes fra hanen, uden at koge det først.

Stevns Kommune og Rødvig Vandværk har den 3. februar udsendt kogeanbefaling til alle, som modtager drikkevand fra vandværket.

Det skyldes, at der er påvist en betydelig overskridelse af kim ved 22 grader, og vandets hygiejniske kvalitet er derfor ikke tilfredsstillende.

Kimtal bruges til en generel vurdering af den hygiejniske kvalitet af drikkevand i en vandanalyse.

Læs også Region Hovedstaden frygter at vores drikkevand bliver forurenet

Et forhøjet kimtal kan derfor være tegn på en forurening og dermed en forringelse af drikkevandskvaliteten eller tyde på tilstedeværelsen af eventuel sygdomsfremkaldende bakterier.

Rødvig Vandværk skriver på sin hjemmeside, at man anbefaler at vandet ikke drikkes i ”rå” tilstand. Det vil sige, at vandet skal koges inden indtagelse som drikkevand og til madlavning.

Vandværket er på nuværende tidspunkt i gang med at foretage kildeopsporing af, hvor kimene kommer fra.

Rødvig Vandværk arbejder på at udbredre driftsforstyrrelsen, så hurtigt som muligt, men kan endnu give en præcis tidshorisont.

Kogeanbefaling til forbrugerne

Madlavning

Det forurenede drikkevand kan bruges til kogning af kartofler, spaghetti og lignende (hvis vandet ikke afgiver smag, lugt mv. til fødevarerne), idet mikroorganismerne dræbes af kogning.

 

Det forurenede drikkevand må ikke anvendes til skylning af salat eller andre rå grøntsager, som skal spises rå. I stedet kan skylningen foretages med kogt vand.

 

Personlig hygiejne

Vandet vil ofte kunne benyttes til bruse- og karbadning, men man skal være opmærksom på, at børn ikke drikker vandet.

 

Vandet må ikke bruges til tandbørstning. Kogt vand kan anvendes. Proteser og lignende kan ofte renses ved at blive lagt i kogt vand.

 

Opvask

Vandet er ikke egnet til opvask i hånden, brug derfor kogt vand.

 

Tøjvask

Vandet kan anvendes til vask og maskinvask.

 

Rengøring

Vandet kan bruges med almindeligt rengøringsmiddel til gulvvask og lignende, men er ikke egnet til rengøring af køkkenborde – skabe eller lignende – med mindre det har været kogt. Den anvendte rengøringsklud lægges til vask efter brug eller der anvendes en engangsklud, der kasseres efter brug.

 

Vanding

Grønsager, der indtages i rå tilstand, må ikke vandes med det forurenede vand.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik