Valg i Stevns: Spillet om magten er helt åbent

Kommunalvalget i Stevns den 16. november kan ikke undgå at blive spændende. Socialdemokratiet øjner chancen for at snuppe borgmesterkæderne fra Venstre.

Økonomien har haltet i Stevns. Underskud er blevet finansieret med træk fra kassebeholdningen, og landets største skattestigning blev effektueret ved årsskiftet. 

Nu skal vælgerne beslutte, hvem der skal stå for at få kommunen på ret kurs i de kommende år.


Hvad er der på spil?

Slaget om borgmesterposten kommer til at stå mellem Venstre og Socialdemokratiet, der begge er med i flertalsgruppen, der i dag styrer Stevns.

Venstre har traditionelt stået stærkt i Stevns og har borgmesterposten i dag, men Socialdemokratiet er det største parti og har markant indflydelse på den førte politik.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Den nuværende borgmester Anette Mortensen fra Venstre har en rimelig chance for at fortsætte på posten.

 • Hun blev valgt til ny frontfigur for Venstre i Stevns forud for seneste kommunalvalg efter en periode med en masse politisk ballade i kommunen – ikke mindst internt i Venstre.
 • Hun var ikke et quick fix for partiet, der blev næsten halveret på valgdagen. Men på trods af dette formåede Anette Mortensen at genvinde borgmesterposten for Venstre.
 • I de seneste fire år har der så været mere ro på bagsmækken i Venstre og i kommunalbestyrelsen i Stevns i det hele taget.
 • Det er sandsynligt, at en del vælgere vil belønne Anette Mortensen for dette og vende tilbage til Venstre.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Henning Urban Dam Nielsen fra Socialdemokratiet skal tage kampen op imod borgmester Anette Mortensen. Han er uddannet folkeskolelærer og er i dag formand for social- og sundhedsudvalget i Stevns.

 • Det er første gang, Henning Urban Dam Nielsen er borgmesterkandidat til et kommunalvalg, og hans chancer for at sejre er gode.
 • Selvom Socialdemokratiet blev klart det største parti i Stevns ved seneste valg, formåede partiet ikke at veksle det til en borgmesterpost. Det har givet nogle erfaringer, der måske kan få det til at lykkes denne gang.
 • Kommunalvalg påvirkes til en vis grad af bevægelserne i landspolitik, og det kan vise sig at være en fordel for Henning Urban Dam Nielsen. Det går nemlig godt for Socialdemokratiet og skidt for Venstre på Christiansborg.


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Efter valget i 2017 startede Venstre og borgmester Anette Mortensen først ud med at lave en smal, borgerlig konstitueringsaftale med Konservative, Nyt Stevns og Dansk Folkeparti. Sammen havde de fire partier lige akkurat de ti mandater, der kræves for at opnå flertal.

Sådan skulle det dog ikke ende. Anette Mortensen valgte i sidste øjeblik at droppe aftalen med Nyt Stevns og Dansk Folkeparti, og i stedet konstituerede Venstre og Konservative sig med Socialdemokratiet og Radikale Venstre i en flertalsgruppe. Sammen har de 13 ud af 19 mandater i kommunalbestyrelsen. Anette Mortensen blev borgmester i den nye konstituering, og Socialdemokratiet fik to udvalgsformandsposter.


Hvordan har kommunalbestyrelsen fordelt pengene i de seneste års budgetter?

 • Flertalsgruppen - det vil sige Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Radikale Venstre - indgik de to første budgetter i valgperioden. De handlede meget om at fastholde - og enkelte steder forbedre - serviceniveauet på de store velfærdsområder børn og ældre. Der blev foretaget et kassetræk på 22,3 millioner i budgettet for 2019 og 24,8 millioner i budgettet for 2020. Der blev desuden lavet flere mindre besparelser på forskellige områder. 
 • I budgettet for 2021 kom også Enhedslisten med, så 15 ud af 19 mandater i kommunalbestyrelsen skrev under på aftalen. Her blev der besluttet en stigning i kommuneskatten på et helt procentpoint. Årsagen var først og fremmest, at Stevns ikke fik det ud af udligningsreformen, som lokalpolitikerne havde forventet. Skattestigningen var landets største og har været meget omdiskuteret. Det skyldes først og fremmest, at den er besluttet, mens Venstre sidder for bordenden i kommunalbestyrelsen, og fordi Stevns ikke havde tilladelse til at hæve skatten, hvilket betyder, at kommunen bliver sanktioneret af staten i en årrække. 
 • Samme 15 mandater har for nylig vedtaget et budget for 2022, som er blevet beskrevet som en fortsættelse af budgettet for året før. 


Hvem har indgået valgforbund?

I modsætning til samarbejdet hen over midten i kommunalbestyrelsen i de sidste fire år, så er valgforbundene ren blokpolitik i Stevns. Der er således indgået følgende to valgforbund:


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad med de andre partier?

 • Martin Henriksen er valgt som spidskandidat for Dansk Folkeparti i Stevns. Han er tidligere medlem af Folketinget og tidligere udlændingeordfører.
 • Mogens Haugaard Nielsen var borgmester for Venstre i Stevns fra 2013 til 2017. Han meldte sig ud af partiet sidst i valgperioden og stiftede lokallisten Nyt Stevns, der kom i kommunalbestyrelsen med to mandater. Nyt Stevns blev det tredje største parti ved valget i 2017.
 • Jan Jespersen er valgt ind i kommunalbestyrelsen for Enhedslisten, men han tabte et kampvalg om at blive partiets spidskandidat til det kommende valg, hvorefter han meldte sig ud af partiet. Jan Jespersen har nu meldt sig ind i SF og genopstiller til kommunalvalget for SF. 
 • I stedet har Enhedslisten nu Sejer Folke som spidskandidat.
 • Kommunalbestyrelsesmedlemmet Line Krogh Lay står i spidsen for Radikale Venstre, der skal forsøge at beholde sit mandat i kommunen.
 • De seneste fire år har Liberal Alliance ikke været repræsenteret politisk i Stevns, men det skal Lars Barthold Hansen forsøge at lave om på.
 • Nye Borgerlige har meldt ud, at partiet stiller op til kommunalvalget i Stevns med Bolette Sølyst som spidskandidat.


Forudsigelsen:

Det bliver snævert, men det bliver formentlig lettest for Venstre og borgmester Anette Mortensen at stable et flertal på benene. 

Stemmerne vil afgøre, om hun får mulighed for at konstituere sig med de borgerlige partier, som Venstre er gået i valgforbund med. Det kan også være, at hun hellere vil fortsætte samarbejdet hen over midten. Det kræver i så fald, at Socialdemokratiet vil gå med igen uden at få borgmesterposten. 
Sådan har vi gjort

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Stevns Kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Stevns. Velkommen til Debat under uret!

Her er kandidaterne i Stevns Kommune: