Valg i Stevns: Spillet om magten er helt åbent

Kommunalvalget i Stevns den 16. november kan ikke undgå at blive spændende. Socialdemokratiet øjner chancen for at snuppe borgmesterkæderne fra Venstre.

Økonomien har haltet i Stevns. Underskud er blevet finansieret med træk fra kassebeholdningen, og landets største skattestigning blev effektueret ved årsskiftet. 

Nu skal vælgerne beslutte, hvem der skal stå for at få kommunen på ret kurs i de kommende år.


Hvad er der på spil?

Slaget om borgmesterposten kommer til at stå mellem Venstre og Socialdemokratiet, der begge er med i flertalsgruppen, der i dag styrer Stevns.

Venstre har traditionelt stået stærkt i Stevns og har borgmesterposten i dag, men Socialdemokratiet er det største parti og har markant indflydelse på den førte politik.

Borgmester:

Anette Mortensen (V)

1. viceborgmester:

Steen S. Hansen (S)

2. viceborgmester:

Varly Jensen (DF)

*Jan Jespersen blev valgt for Enhedslisten ved kommunalvalget i 2017 men har siden meldt sig ind i SF, der dermed har fået et mandat i kommunalbestyrelsen.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Den nuværende borgmester Anette Mortensen fra Venstre har en rimelig chance for at fortsætte på posten.

  • Hun blev valgt til ny frontfigur for Venstre i Stevns forud for seneste kommunalvalg efter en periode med en masse politisk ballade i kommunen – ikke mindst internt i Venstre.
  • Hun var ikke et quick fix for partiet, der blev næsten halveret på valgdagen. Men på trods af dette formåede Anette Mortensen at genvinde borgmesterposten for Venstre.
  • I de seneste fire år har der så været mere ro på bagsmækken i Venstre og i kommunalbestyrelsen i Stevns i det hele taget.
  • Det er sandsynligt, at en del vælgere vil belønne Anette Mortensen for dette og vende tilbage til Venstre.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Henning Urban Dam Nielsen fra Socialdemokratiet skal tage kampen op imod borgmester Anette Mortensen. Han er uddannet folkeskolelærer og er i dag formand for social- og sundhedsudvalget i Stevns.

  • Det er første gang, Henning Urban Dam Nielsen er borgmesterkandidat til et kommunalvalg, og hans chancer for at sejre er gode.
  • Selvom Socialdemokratiet blev klart det største parti i Stevns ved seneste valg, formåede partiet ikke at veksle det til en borgmesterpost. Det har givet nogle erfaringer, der måske kan få det til at lykkes denne gang.
  • Kommunalvalg påvirkes til en vis grad af bevægelserne i landspolitik, og det kan vise sig at være en fordel for Henning Urban Dam Nielsen. Det går nemlig godt for Socialdemokratiet og skidt for Venstre på Christiansborg.

Hvilke temaer kommer til at fylde i valgkampen?


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Efter valget i 2017 startede Venstre og borgmester Anette Mortensen først ud med at lave en smal, borgerlig konstitueringsaftale med Konservative, Nyt Stevns og Dansk Folkeparti. Sammen havde de fire partier lige akkurat de ti mandater, der kræves for at opnå flertal.

Sådan skulle det dog ikke ende. Anette Mortensen valgte i sidste øjeblik at droppe aftalen med Nyt Stevns og Dansk Folkeparti, og i stedet konstituerede Venstre og Konservative sig med Socialdemokratiet og Radikale Venstre i en flertalsgruppe. Sammen har de 13 ud af 19 mandater i kommunalbestyrelsen. Anette Mortensen blev borgmester i den nye konstituering, og Socialdemokratiet fik to udvalgsformandsposter.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Anette Mortensen (V) 9.1 af alle afgivne stemmer 1.179
2. Steen S. Hansen (S) 1.179
3. Mogens Haugaard Nielsen (Nyt Stevns) 849
4. Mikkel Lundemann Rasmussen (K) 547
5.Line Krogh Lay (RV) 454


Hvordan har kommunalbestyrelsen fordelt pengene i de seneste års budgetter?

  • Flertalsgruppen - det vil sige Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Radikale Venstre - indgik de to første budgetter i valgperioden. De handlede meget om at fastholde - og enkelte steder forbedre - serviceniveauet på de store velfærdsområder børn og ældre. Der blev foretaget et kassetræk på 22,3 millioner i budgettet for 2019 og 24,8 millioner i budgettet for 2020. Der blev desuden lavet flere mindre besparelser på forskellige områder. 
  • I budgettet for 2021 kom også Enhedslisten med, så 15 ud af 19 mandater i kommunalbestyrelsen skrev under på aftalen. Her blev der besluttet en stigning i kommuneskatten på et helt procentpoint. Årsagen var først og fremmest, at Stevns ikke fik det ud af udligningsreformen, som lokalpolitikerne havde forventet. Skattestigningen var landets største og har været meget omdiskuteret. Det skyldes først og fremmest, at den er besluttet, mens Venstre sidder for bordenden i kommunalbestyrelsen, og fordi Stevns ikke havde tilladelse til at hæve skatten, hvilket betyder, at kommunen bliver sanktioneret af staten i en årrække. 
  • Samme 15 mandater har for nylig vedtaget et budget for 2022, som er blevet beskrevet som en fortsættelse af budgettet for året før. 


Hvem har indgået valgforbund?

I modsætning til samarbejdet hen over midten i kommunalbestyrelsen i de sidste fire år, så er valgforbundene ren blokpolitik i Stevns. Der er således indgået følgende to valgforbund:


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Valgforbund:

Når to eller flere partier går sammen i et valgforbund, tæller gruppen som ét parti, når stemmerne skal omsættes til mandater.

Overskydende stemmer kan puljes og tilsammen skaffe valgforbundet et mandat - eller et ekstra mandat.

Hvert parti kan kun indgå ét valgforbund. Valgforbund indgås typisk mellem lister og partier, der står hinanden politisk nær, men de er ikke forpligtet til at støtte hinanden, når der skal findes flertal bag en borgmester.


Konstituering:

Når valgresultatet er kendt på valgaftenen og valgnatten, vil de forskellige borgmesterkandidater forsøge at finde et flertal blandt de øvrige partier. Hvis ét parti alene har flertal, kaldes det absolut flertal. Når en borgmesterkandidat har fundet flertal, vil parterne typisk underskrive en konstitueringsaftale.

En konstitueringsaftale er ikke juridisk bindende og kan ikke håndhæves. Kommunalbestyrelsens konstituering sker på det konstituerende møde, der som regel finder sted et par uger efter valget. Her vælges blandt andet borgmester, viceborgmestre og udvalgsformænd.



Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet og TV 2 Lorry

Hvad med de andre partier?

  • Martin Henriksen er valgt som spidskandidat for Dansk Folkeparti i Stevns. Han er tidligere medlem af Folketinget og tidligere udlændingeordfører.
  • Mogens Haugaard Nielsen var borgmester for Venstre i Stevns fra 2013 til 2017. Han meldte sig ud af partiet sidst i valgperioden og stiftede lokallisten Nyt Stevns, der kom i kommunalbestyrelsen med to mandater. Nyt Stevns blev det tredje største parti ved valget i 2017.
  • Jan Jespersen er valgt ind i kommunalbestyrelsen for Enhedslisten, men han tabte et kampvalg om at blive partiets spidskandidat til det kommende valg, hvorefter han meldte sig ud af partiet. Jan Jespersen har nu meldt sig ind i SF og genopstiller til kommunalvalget for SF. 
  • I stedet har Enhedslisten nu Sejer Folke som spidskandidat.
  • Kommunalbestyrelsesmedlemmet Line Krogh Lay står i spidsen for Radikale Venstre, der skal forsøge at beholde sit mandat i kommunen.
  • De seneste fire år har Liberal Alliance ikke været repræsenteret politisk i Stevns, men det skal Lars Barthold Hansen forsøge at lave om på.
  • Nye Borgerlige har meldt ud, at partiet stiller op til kommunalvalget i Stevns med Bolette Sølyst som spidskandidat.


Forudsigelsen:

Det bliver snævert, men det bliver formentlig lettest for Venstre og borgmester Anette Mortensen at stable et flertal på benene. 

Stemmerne vil afgøre, om hun får mulighed for at konstituere sig med de borgerlige partier, som Venstre er gået i valgforbund med. Det kan også være, at hun hellere vil fortsætte samarbejdet hen over midten. Det kræver i så fald, at Socialdemokratiet vil gå med igen uden at få borgmesterposten. 




Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.  

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Stevns Kommune i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Stevns. Velkommen til Debat under uret!

Her er kandidaterne i Stevns Kommune:


Valgforbund:

  • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Nyt Stevns, Dansk Folkeparti, Venstre
  • Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten


Liste A - Socialdemokratiet

Henning Urban Dam, Store Heddinge

Anne Munch, Rødvig

Helen Sørensen, Strøby Egede

Steen S. Hansen, Hårlev

Thomas Overgaard, Store Heddinge

Tim Christensen, Strøby Egede

Morten Kasper, Valløby

Ib Petersen, Hårlev

Charlotte Hansen, Store Heddinge

Mogens Hansen, Rødvig


Liste B - Radikale Venstre

Line Krogh Lay, Store Heddinge

Sofus Christensen, Boestofte

Johannes Frimodt-Møller, Store Heddinge

Louise Vinther Alis, Hellested

Bjarne Hendrichsen, Lyderslev

Birgit Voigt, Strøby Egede


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Mikkel Lundemann Rasmussen, Store Heddinge

Thor Grønbæk, Holtug

Dorthe Winberg, Strøby Egede

Ellen Knudsen, Store Heddinge

Emil Larsen, Hårlev

Bo Kjeldsmark, Strøby Egede

Michael Ring Møller Jensen, Strøby Egede


Liste D - Nye Borgerlige

Bolette Sølyst

Lasse Wøhlk

Niels Holvard


Liste F - SF

Michael Graakjær, Strøby Egede

Jan Jespersen, Hellested

Julie Hoff Sørensen, Valløby

Robert Hellebek, Strøby

Birgit Smedegård, Hellested

Hans Chr. Rasmussen, Gevnø Mark


Liste I - Liberal Alliance

Lars Barthold Hansen

Tim Warner

Sarah Sjølin Lilaa


Liste N - Nyt Stevns

Mogens Haugaard, Lund

Kristian Olsen, Rødvig

Poul Erik Brixtofte, Store Heddinge

Jørgen Larsen, Hårlev

Kolbrún Inga Bjarnadóttir, Hårlev

Rikke Ackermann, Store Heddinge

Jesper Kristensen, Rødvig

Brian Qvist, Store Heddinge

Rene Langelund Larsen, Store Heddinge

Ole Gjermandsen, Store Heddinge

Birger Merwald, Rødvig


Liste O - Dansk Folkeparti

1. Martin Henriksen, Lyderslev-Gevnø

2. Helene Brix, Lille Heddinge

3. Rehné Høst Altenburg, Store Valby

4. Ulla Rasmussen, Store Heddinge

5. Jytte Jensen, Store Heddinge


Liste V - Venstre

Anette Mortensen, Strøby Egede

Flemming Petersen, Hårlev

Rasmus Englund, Store Heddinge

Bjarne Nielsen, Varpelev

Karsten Skov, Strøby Egede

Hans Peter Michaelsen, Store Heddinge

Tina Høve, Hårlev

Carl Skou, Rødvig

Katja Pedersen, Strøby

John Dalsgaard Jensen, Magleby

Gert Nielsen, Store Heddinge

Ruben Lykke Pedersen, Store Heddinge

Niels V. Petersen, Strøby Egede

Axel Mølgaard Andersen, Store Heddinge


Liste Ø - Enhedslisten

1. Sejer Folke, Hellested

2. Heidi van den Heijkant Christiansen, Hårlev

3. Otto Mortensen, Valløby

4. Willy Karlslund, Strøby Egede

5. Peter Roswall Christensen, Hellested

6. Lars Aage Pedersen, Enderslev

7. Jonna Faurskov, Hellested

8. Erling Sørvin, Hellested

9. Poul Erik Madsen, St. Tårnby

10. Claus Jeppesen, Valløby

_

_