Trappeprojekt ved verdensarv skrottes: ”Kalken er som is”

Stevns Fyrcenter får ikke en trappe fra klintens højeste punkt ned til stranden – årsagen er uventede problemer med det porøse kalklag.

”Stevns Fyr er en lokalitet, der på ét sted rummer adskillige unikke oplevelser af natur- og kulturhistorie. Ved at etablere en trappe, der løber på ydersiden af klinten, et nyt udeområde og åbne Udkiggen op vil offentligheden kunne opleve et unikt sted og alle dets potentialer.”

Sådan lød det i baggrundsmaterialet før vedtagelsen af en lokalplan i 2016, der skulle sikre Unescos Verdensarv på Stevns Klint endnu flere besøgende i fremtiden.

Men nu er drømmen smuldret – bogstaveligt talt.

Porøs som isterninger

Grundige forundersøgelser med Realdania, Naturstyrelsen og Stevns Kommune i spidsen, har nemlig vist, at udførelsen af en trappe på ydersiden af klinten vil blive langt dyrere end forventet. Hvis det altså overhovedet kan realiseres.

Undersøgelserne viste nemlig, at det er langt vanskeligere end forventet at bygge en sikker trappe, hvor man samtidig passer godt på områdets spektakulære kystlandskab og dyreliv, da kalkstenen er ”porøs som isterninger”.

Men så langt rækker pengene ikke, og derfor skrinlægges de ambitiøse planer nu, skriver Stevns Kommune i en pressemeddelelse.

Beslutningen er taget i trappeprojektets styregruppe, hvor både Realdania, Naturstyrelsen og Stevns Kommune er repræsenteret. Her har man blandt andet lagt vægt på muligheden for en æstetisk – og samtidig sikkerhedsmæssig forsvarlig – løsning.

 
 
Foto: Stevns Kommune

Borgmester ærgrer sig

Alligevel ærgrer beslutningen borgmester, Annette Mortensen (V).

- Projektet ved Stevns Fyrcenter var et projekt med et kæmpe potentiale, jeg glædede mig til at se realiseret. Fyrcentret er en af de vigtige perler på snoren langs Stevns Klint og tiltrækker mange besøgende hvert år, siger Annette Mortensen og tilføjer:

- Med trappen kunne vi have givet dem noget ekstra og tiltrukket endnu flere. Derfor er det selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kan gennemføre projektet, men vi vil ikke gå på kompromis med sikkerheden. Dette ændrer dog ikke på, at området ved fyrcentret stadig har et kæmpe potentiale, og det ser jeg frem til, at vi skal folde ud.

Borgmesteren forsikrer dog, at arbejdet med verdensarven og besøgscentret i Boesdal Kalkbrud fortsat skrider frem som planlagt, selv om projektet ved Stevns Fyr ikke bliver til noget.

Hos Naturstyrelsen håber man nu, at der kan skabes en anden særlig oplevelse ved fyret.

- Vi havde med trappen en stor forhåbning om at kunne tilføre en ekstra oplevelse ved Stevns Fyr ved at kunne se lodret ned til stranden og se klintens lodrette profil. Vi må dog respektere, at det ikke vil være sikkerhedsmæssigt forsvarligt at bygge trappen og håber, at vi på et senere tidspunkt kan vende tilbage med et andet projekt - måske med en udsigtsplatform fra toppen af klinten, der rækker ud over kanten, så de besøgende kan få en wow-effekt af samme karakter, som en trappe ville have givet, siger Claus Jespersen, som er skovridder hos Naturstyrelsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Stork i Frederiksberg Have.

Stork landet i Frederiksberg Have: “Det er fandme vildt,” siger ekspert

ipiccy_image

playHelge fotograferede særlig hvid musvåge: "Det er ekstremt sjældent"

Anders Kofod og hår

Biolog med opfordring: Dine coronalokker kan isolere fuglereder

20210222-153624-L-1920x1280we

Kalder alle friluftsmennesker: Hvis du ser dette i naturen - så anmeld det!

Stevns

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere