Stod til at miste mandskab: Nu får by lov til at beholde brandmænd

Fra årsskiftet var det planen, at bemandingen på brandstationen i Hårlev skulle reduceres, men nu er det besluttet at fastholde den nuværende bemanding.

Arkivfoto Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Fra årsskiftet var det planen, at der skulle rykke færre brandfolk ud på brandudrykninger I Hårlev på Stevns. 

Sådan kommer det imidlertid ikke til at gå, og derfor beholder Hårlev sit nuværende antal af brandmænd, som rykker ud til ulykkessteder.

Læs også Stevns søger beredskabssamarbejde med Køge

Grunden til at man fandt ud af at bemandingen skulle gå ned fra 6 til 4 brandmænd er, at den risikobaserede dimensionering, RBD, som gælder for Stevns, er lavet, da kommunen var en del af Østsjællands Beredskab, som nu er opløst.

Østsjællands Beredskab var en sammenlægning af kommunerne, Roskilde, Greve, Høje-Taastrup, Ishøj, Vallensbæk, Køge, Solrød og Stevns.

Det er magtpåliggende for mig, at der skal være stor sikkerhed og tryghed for stevnsboerne, og da forudsætningerne for at ændre på bemandingen forsvandt, blev vi nødt til at handle på det hurtigt

Anette Mortensen, borgmester Stevns

I den gamle aftale, som stadig gælder for Stevns, var det en forudsætning, at der skulle købes nyt materiel, som skulle give et behov for færre brandmænd.

Læs også Endnu et nyt beredskab opstår efter skilsmisse

Men Østsjællands Beredskab er nu opløst, og det materiel, som var en del af aftalen, er ikke indkøbt, og derfor har Stevns Kommune arbejdet på at fastholde bemandingen i Hårlev. Det er lykkedes, og det glæder borgmesteren på Stevns.

- Jeg er meget glad for, at det er lykkedes os at fastholde antallet af brandfolk på stationen i Hårlev. Det er magtpåliggende for mig, at der skal være stor sikkerhed og tryghed for stevnsboerne, og da forudsætningerne for at ændre på bemandingen forsvandt, blev vi nødt til at handle på det hurtigt, udtaler Anette Mortensen, borgmester på Stevns.

Stevns har nu indgået et samarbejde med Sorød og Køge om deres eget beredskab.

Fakta om RBD

  • RBD står for Risikobaseret dimensionering og er et politisk vedtaget styringsdokument
  • Dokumentet eller aftalen klarlægger de risici, der er i området, og beskriver hvilke beredskabsmæssige tiltag der iværksættes for at imødegå dem
  • RBD'en vedtages for de omfattede kommuner for fire år ad gangen, men kan justeres ved ændringer i opgaver og risici.
Se mere

En undersøgelse i Stevns Kommune har vist, at der ved godt 40 procent af udrykningerne fra stationen i Hårlev er behov for seks brandmænd. Erfaringen viser også, at hvis der kun er fire brandmænd på bilen fra start, vil de sidste to skulle køre til ulykkesstedet fra andre stationer.

I 2020 skal Stevns Kommune sammen med både Køge og Solrød Kommune udarbejde en ny risikobaseret dimensionering, som skal gælde for Stevns. Her skal det igen vurderes, hvad behovet for mandskab og materiel på den enkelte brandstation skal være.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?