Slut med gratis vielser i naturskønt område: "Der kommer mange turister"

Fra årsskiftet vil det ikke længere være gratis at blive viet af en giftefoged rundt om i Stevns Kommune, for arbejdsbyrden er blevet for krævende og for dyr.

Hidtil har det været gratis for brudepar at blive viet uden for rådhuset i Stevns Kommune, men den mulighed forsvinder snart.

Fra årsskiftet opkræver Stevns Kommune nemlig et vielsesgebyr på 710 kroner, hvis man ønsker at blive gift et sted i den naturskønne kommune.

quote Hvis man alligevel er i gang med at planlægge sit bryllup, så er det nok ikke de 710 kroner, der er afgørende for, om man vælger at holde sit bryllup, som man gerne vil

Anette Mortensen, (V), borgmester i Stevns

Og det er der en god grund til, mener borgmester Anette Mortensen (V), der sammen med en stort set enig kommunalbestyrelse har besluttet, at der skal kompenseres for de øgede udgifter, der er forbundet med det stigende antal bryllupper, hvor de kommunale politikere agerer giftefogeder.

- Det er noget, vi bruger ekstra tid og energi på, så derfor har vi set på, hvilken omkostning, det har at afholde et bryllup uden for rådhuset. Det har vi lavet en beregning på, og det er så endt på det beløb, vi har mulighed for at opkræve i forhold til lovgivningen. Og det har vi så valgt at gøre, siger Anette Mortensen til TV 2 Lorry.

Populært sted blandt turister

Udover gebyret på de 710 kroner bliver brudeparret også pålagt betaling for kørsel, som beregnes mellem rådhuset i Store Heddinge og vielsesstedet.

I vejledningen til ægteskabslovgivningen, som blev opdateret i 2012, står det beskrevet at kommunerne kan tage et gebyr, der svarer til de omkostninger, der er forbundet med en vielse.

Stevns Kommune er især et populært sted for turister, der kommer for at blive gift på alverdens måder om bord på fiskekuttere, i helikoptere - og naturligvis også på Stevns Klint.

Borgmesteren mener ikke, at beløbet kommer til at skræmme kommende brudepar væk – selv om det indtil videre altså har været en ganske gratis service.

Den flotte udsigt ved Stevns Klint er et populært giftemål.
Den flotte udsigt ved Stevns Klint er et populært giftemål.
Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix

- Jeg tror ikke, det har den store betydning. Hvis man alligevel er i gang med at planlægge sit bryllup, så er det nok ikke de 710 kroner, der er afgørende for, om man vælger at holde sit bryllup, som man gerne vil. Og hvis man kommer fra den anden ende af jorden for at blive gift her, så er det næppe et beløb, der vælter budgettet, siger Anette Mortensen.

Bruger egen bil

Radikale Venstres medlem af kommunalbestyrelse, Line Krogh Lay, er en del af kommunens vielsesteam, der kører ud til de mange brudepar. Hun deler tjansen sammen med syv andre medlemmer af kommunalbestyrelsen, og hun er tilfreds med, at man nu indfører gebyr.

quote Arbejdsbyrden er blevet for stor, og vi kører rundt i vores egne biler

Line Krogh Lay, (Rad. V.), medlem af kommunalbestyrelsen i Stevns

- Arbejdsbyrden er blevet for stor, og det er os i kommunalbestyrelsen, der tager ud og foretager de mange vielser. Vi kører rundt i vores egne biler, og vi indfører så lavt et gebyr, at det lige dækker udgifterne. Jeg har cirka otte til ti vagter om året, og der kan være op til seks vielser på en dag, så vi skal rundt flere forskellige steder, forklarer hun.

- Vi har særligt mange udenlandske vielser, så vi mener, det er rimeligt nok med et gebyr, når vi skal lave den ekstra service. Man kan desværre ikke differentiere, så gebyret kommer også til at ramme vores egne borgere, siger Line Krogh Lay, der til daglig arbejder som folkeskolelærer.

Stadig gratis i andre kommuner

Et lille tjek i andre kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde afslører, at det fortsat kan lade sig gøre at blive viet uden at betale for det.

I Helsingør Kommune koster det ingenting, og her kommer borgmester Benedikte Kiær, Konservative, gerne forbi efter aftale og forestår ceremonien.

Det samme er tilfældet i Frederikssund Kommune, hvor borgmester John Schmidt Andersen, Venstre, hjertens gerne ifører sig sit pæneste jakkesæt og borgmesterkæde og møder op til vielser, uden at det koster brudeparret en krone.

quote Når der begynder at komme flere og flere andre steder fra, så er det noget andet

John Schmidt Andersen, (V), borgmester i Frederikssund

Men i Frederikssund er tålmodigheden dog ved at være opbrugt, for John Schmidt Andersen gav i oktober udtryk for, at vielserne er begyndt at blive en belastning, og derfor påtænker man også at indføre gebyr, da der er for mange vielser med personer, der slet ikke bor i kommunen.

- I byrådet kom vi til at snakke om, hvad man egentlig laver sådan en weekend, og vi var flere, der synes, at vielserne griber om sig. Det er fair nok, at vi ikke skal have noget for det, når vi skal vie vores egne borgere, men når der begynder at komme flere og flere andre steder fra, så er det noget andet, sagde John Schmidt Andersen til lokalavisen i oktober.

Koster op mod 4500 kr i København

I København gør man det på flere forskellige måder. Kommunen kører konceptet ”Vie i det fri”, hvor brudepar kan vælge at blive gift på forskellige steder i København på fastsatte datoer. Her kan du se, hvor det kan lade sig gøre, og prisen ligger på 950 kroner.

Priserne får dog et nøk opad, hvis et brudepar vælger at booke en giftefoged, som kører ud til det ønskede sted, hvor vielsen skal foregå. 

Det koster mellem 3.800 kroner og 4.500 kroner, og den endelige pris afhænger både af transport og hvilken dag. Er det en klassisk lørdag formiddag ikke så langt fra Københavns Rådhus, så koster det 3.800 kroner, men vælger man en søndag langt fra København, så er det altså den dyrere takst, der gælder.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

MEtroen kører ikke mandag morgen

playFærdig med at "køre på røven" - ubetalte kontrolafgifter bliver trukket over lønnen

20200807-120711-L-1920x1280we

Udkast til regler mod 'soundbokse' vækker vrede blandt bryggeboere: 'Det er fuldstændig håbløst'

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Stevns

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere