Nødråb fra socialdemokater i Stevns om udligning: Vi mangler penge

Trods milliontilskud fra andre kommuner føler socialdemokraterne i Stevns sig ladt i stikken.

Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Socialdemokraterne i Stevns Kommune har rettet henvendelse til den socialdemokratiske Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag.

Ved aftalen om kommunal udligning, som blev indgået tidligere på måneden, faldt der for lidt af til Stevns, mener de.

Henning Urban Dam Nielsen, der er gruppeformand for socialdemokraterne i Stevns' kommunalbestyrelse, forklarer, at selv med et udligningstilskud på 3,5 millioner kroner hænger tingene ikke sammen på Stevns.

Læs også Se kortet: Så mange millioner giver eller får din kommune på nyt udligningssystem

- Som det er, har vi meget svært ved at levere den service, som alle er så optagede af. Når vi har fået de skatter, vi opkræver, og får den aftalte udligning, så ender vi et sted, hvor vores niveau for serviceydelser ligger lavere end andres, siger han til TV 2 Lorry.

Højere service giver hul i kassen

Og ikke nok med det. Henning Urban Dam Nielsen forklarer, at hvis Stevns skulle levere en kommunal service, der svarer til landsgennemsnittet, så ville der hvert år mangle et sted mellem 80 og 100 millioner kroner.

- Det er et billede på den opgave, vi nu står med. Jeg havde forstået, at udligningen handlede om at skabe mere lige vilkår for alle i Danmark, men sådan er det altså ikke, når man bor på Stevns, siger han.

Socialdemokraterne gør opmærksom, at Stevns i dag har nogle af landets laveste udgifter til kommunal velfærd. De henholder sig til tal fra Kommunernes Landsforenings seneste sammenligning af kommunerne i Danmark, hvor Stevns kommunes folkeskole er landets 12. billigste og ældreplejen den 5. billigste.

- Inden reformen var Stevns Kommunes muligheder for at levere velfærdsydelser til alle borgere altså væsentligt dårligere end landsgennemsnittet, og dette har desværre ikke ændret sig efter reformen, siger Henning Urban Dam Nielsen.

Læs også Nordsjællandske kommuner får ekstra regning på over 100 millioner - alligevel er de "vindere"

Stor politisk opgave

Stevns' Venstre-borgmester, Anette Mortensen, var heller ikke begejstret, da udligningsaftalen faldt på plads.

For godt nok gik Stevns fra at skulle levere syv millioner i det oprindelige oplæg til altså at få 3,5 millioner kroner. Men det er langtfra nok.

- Vi ligger blandt de kommuner med det laveste serviceniveau i landet, og selv det serviceniveau er vi nødt til at finansiere ved at tage penge op af kassen. Det kan vi ikke blive ved med, og derfor har vi nu en stor, politisk opgave foran os, når vi skal lægge de kommende års budget, sagde hun i sin kommentar til aftalen.

Læs også Disse borgmestre forventer skattestigninger efter millionregning

Og mens byrådet står foran en stor opgave, har den socialdemokratiske gruppe altså henvendt sig til Social- og Indenrigsminister Astrid Krag for at gøre hende opmærksom på kommunens situation - og for at invitere hende til et møde om sagen.

Pulje kan hjælpe

TV 2 Lorry har bedt om en kommentar hos ministeren og har fået følgende skriftlige svar:

"Jeg har fuld forståelse for, at det svært at drive kommune mange steder - også på Stevns. Forhandlingerne om udligning er endt med bred opbakning til et godt resultat for Stevns Kommune, men vi er ikke færdige med at skabe bedre rammer om den lokale velfærd: Nu skal vi i gang med at forhandle om kommunernes økonomi i 2021, blandt andet deres serviceniveau", skriver Astrid Kragh og fortsætter:

"Her er det vigtigt for regeringen, at der er råd til en ordentlig velfærd, selv om vi står midt i en corona-krise, og der kommer flere børn og ældre. Derudover er der mulighed for at søge puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner, som med udligningsaftalen er blevet forhøjet til 350 mio. kroner", skriver hun.

Læs også Frank Jensen loren ved ekstraregning: Vi er jo en hovedstad på godt og ondt

Og i forhold til et møde med de lokale socialdemokrater svarer ministeriet:

"Ministeren tager stilling til spørgsmålet om et møde, når hun har set brevet fra sine partifæller i Stevns Kommune".

Se, om din kommune skal bidrage eller modtage penge i det nye udligningssystem:

Kortet viser kommunernes bidrag som procent af deres beskatningsgrundlag. Kommuner markeret med rødt skal bidrage med mere, mens kommuner markeret med grønt skal modtage mere.

Holder du din mus over kommunen, kan du se, hvor mange penge de skal bidrage med eller får.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik