Minister kan ikke hjælpe afviste - men vil se på reglerne

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) kan ikke hjælpe 39 afviste ansøgere til Køge Gymnasium, siger hun på samråd i Folketinget torsdag.

95 procent af de unge, som søger ind på et gymnasium, får deres første ønske opfyldt. 

Med andre ord er det langt de fleste - men ikke alle unge danskere - der efter sommerferien kan begynde på et gymnasium tæt på bopælen.

Det står klart efter et åbent samråd i Folketingets udvalg for landdistrikter og øer torsdag med undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Lokalt fordeler et udvalg eleverne, så gymnasiet som udgangspunkt først tager eleverne, der bor nærmest.

Reglerne gjaldt også under S-R-SF-regeringen, siger Merete Riisager (LA):

- Dengang havde Socialdemokratiet en undervisningsminister, der hed Christine Antorini. Så grundprincipperne i den ramme, som administreres, er de samme, siger Merete Riisager.

Stevns-sag fortsætter

Hun blev kaldt i samråd af socialdemokraterne Magnus Heunicke og Daniel Toft Jakobsen. 

De er bekymret for en sag fra Sjælland. Her er flere unge fra mindre byer uden gymnasium blevet afvist optagelse på det nærmeste gymnasium:

- I april fik 39 unge mennesker fra Fakse Ladeplads, Store Heddinge, Rødvig og Stevns afslag på at blive optaget på deres nærmeste gymnasium. Det er Køge Gymnasium, siger Magnus Heunicke. 

- Det skete med begrundelsen, at de bor så langt væk, at de kommer bagerst i køen. De får altså endnu længere til det næste gymnasium i rækken. Det er helt urimeligt, at man behandler de unge, så de kommer bagest i køen.

quote Jeg kan som minister ikke ændre de beslutninger, som er truffet af fordelingsudvalget

Merete Riisager, LA, undervisningsminister

Lokalt udvalg bag beslutningen

Det er det lokale fordelingsudvalg for Roskilde, som har besluttet, hvordan eleverne på Køge Gymnasium skal fordeles. De afviste elever kan klage til udvalget eller regionsrådet, påpeger Merete Riisager.

- Jeg kan som minister ikke ændre de beslutninger, som er truffet af fordelingsudvalget, siger hun.

I år har ekstraordinært mange elever søgt Køge Gymnasium. Derfor har gymnasiet ikke haft plads til alle ansøgere. 

Til efteråret ser regeringen på, om reglerne med afstandskriteriet skal ændres, forklarer ministeren.

- Da kan Socialdemokratiet spille ind. Det er min vurdering, at vi godt kan justere reglerne til det bedre, også afstandskriteriet. Men uanset, hvordan reglerne ændres, bliver det svært at nå op på 100 procent, siger Merete Riisager.

quote Hvem har lyst til at bosætte sig i en kommune, hvor man ikke kan være sikker på at komme på et gymnasium, der ligger i nærheden?

Nicolai Bertram Kristensen, far, Rødvig

Bekymret far: Hvem gider bo her?

I Rødvig vækker det bekymring, at man som gymnasiesøgende ikke kan få en plads på det nærmeste gymnasium.

- Hvem har lyst til at bosætte sig i en kommune, hvor man ikke kan være sikker på at komme på et gymnasium, der ligger i nærheden, spørger Nicolai Bertram Kristenen, der er far til Mikkel, som ikke har fået en plads på Køge Gymnasium. 

Han kommer med en klar opfordring til ministeren.

- Jeg håber, at hun forstår alvoren i det her. Og at hun ændrer reglerne. Sådan at man, selvom man bor i et udkantsområde, har ligeså meget ret til at gå på gymnasium, som dem der bor i København, siger han til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik