Kommune med 'urimelig trafikal udfordring' kræver omfartsvej til Sydmotorvejen

Stevns vil have en statslig omfartsvej, der forbinder kommunen med Sydmotorvejen, efter ny rapport peger på trafikale udfordringer.

Omfartsvej i Brande i Midtjylland. Nu håber Stevns og Køge, at en statsvej snart kan realiseres, så borgere i de to kommuner nemt kan tilkobles sydmotorvejen. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

I Stevns vil de rigtig gerne kobles op på Sydmotorvejen.

Nu har kommunen fået undersøgt mulighederne for dette, hvilket har efterladt borgmesteren håbefuld. Vejdirektoratet står bag rapporten. 

Bevæbnet med denne håber Venstre-borgmester Anette Mortensen, at Folketinget vil bevillige en omfartsvej til kommunen.

- Det er en befrielse at få de faglige eksperters ord for, at vores oplevelse af at stå med en urimelig trafikal udfordring er helt reel. Vi har vidst det i årevis – men nu har vi det også sort på hvidt, udtaler borgmester Anette Mortensen i en pressemeddelelse.

Egentlig drager Vejdirektoratets rapport ingen konklusioner, men beskriver i stedet to muligheder for at anlægge omfartsveje til motorvejen.

Specielt forslaget, hvor en sydlig forbindelse fra området omkring Klippinge kobles på motorvejen syd for Herfølge, vækker begejstring på rådhuset. 

- Den største overraskelse i rapporten for mig er størrelsen på det udviklingspotentiale, som en linjeføring fra Klippinge over Hårlev med tilslutning ved afkørsel 34 på sydmotorvejen kan bringe til Stevns. Der er tale om potentialer, som langt overstiger, hvad nogen har forventet, siger borgmester Anette Mortensen.

Læs også Køge og Stevns ønsker hjælp til omfartsvej

Stevns Kommune håber på, at den sydlige omfartsvej til Sydmotorvejen kan realiseres. Foto: Vejdirektoratet

- Når vi gør fordele og ulemper i Vejdirektoratets rapport op, kan vi slet ikke tillade os at vende ryggen til det potentiale, den sydlige linjeføring giver os, siger borgmesteren uden at uddybe yderligere, hvad hun mener med potentiale.

Mens Stevns Kommune altså er ret så forelskede i idéen om en sydlig omfartsvej, så er det også op til Køge Kommune at melde ind med ønsker.

Såfremt de to kommuner kan blive enige om, hvilken af de to foreslåede omfartsveje, de bedst kan lide, skal de afsætte penge til en VVM-redegørelse, som beskriver vejens påvirkning på miljøet.

Herefter skal der afsættes penge til at etablere selve vejen.

Det hele forudsætter dog, at Folketinget også synes, en omfartsvej er en god idé. Der skal således være flertal i Folketinget, før Stevns' drøm om en motorvejsopkobling kan blive en realitet.

Tilbage i 2008 forsøgte de to kommuner også at få anlagt en omfartsvej. Dog uden held.

Læs også Køge og Stevns får nej til statsvej

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik