Kæmpebjørnekloen spirer - men her virker bekæmpelsen

Stevns Kommune har på mindre end ti år fået reduceret antallet af den giftige plante med 95%. Løsningen er en fælles indsats fra kommune og borgere.

Stevns Kommune og de private grundejere er i samarbejde gået til kamp mod den invasive planteart, Kæmpebjørneklo. Planten er giftig, men samtidig også ulovlig, og skal derfor udryddes, så vidt det er muligt. Det er man stort set lykkedes med i Stevns.

quote Borgerne i Stevns Kommune er rigtig gode til at bekæmpe kæmpebjørnekloen, og det er der også er flere gode grunde til at gøre. 

Mette Creutzfeldt, Miljømedarbejder, Stevns Kommune

Siden 2008 er antallet af bjørneklo-planter blevet reduceret med 95 %, og det til stor glæde for Mette Creutzfeldt, der er miljømedarbejder hos Stevs Kommune.

- Borgerne i Stevns Kommune er rigtig gode til at bekæmpe kæmpebjørnekloen, og det er der også er flere gode grunde til at gøre. De store blade blokerer for sollyset, så der ikke kan gro andre planter under dem, siger hun.

Men vigtigst af alt, så er plantens saft giftig. Hvis man får saften på sig kan den give sviende udslet, og det er bare en af grundene til, at den er uønsket i den danske natur.

Planten er faktisk så meget uønsket, at den er ulovlig at have på sin grund,  så grundejerne har pligt til at bekæmpe den, hvis den vokser på deres jord. Hvis ikke de gør det, kan det give bøde og politianmeldelse.

quote Der har heldigvis ikke været grund til at give bøder og politianmelde i så mange tilfælde, da borgerne i Stevns Kommune er rigtig gode til at bekæmpe kæmpebjørnekloen.

Mette Creutzfeldt, Miljømedarbejder, Stevns Kommune

- Det har der dog heldigvis ikke været grund til i så mange tilfælde, da borgerne i Stevns Kommune er rigtig gode til at bekæmpe kæmpebjørnekloen, siger miljømedarbejder Mette Creutzfeldt.

Trods den meget store tilbagegang i Stevns, kan hverken borgere eller kommunen hvile på laurbærrene. Planten spreder sig lynhurtigt, og især i forårssæsonen er der fart på plantens vækst, og indsatsen for at få den udryddet er derfor vigtig at få fastholdt.  

Stevns Kommune udarbejdede i 2008 en indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørnekloen. Siden bekæmpelsen begyndte er antallet af planter stødt faldende. I 2009 havde kommunen næsten 70.000 kæmpebjørneklo-planter, mens antallet i 2016 sidste år var under 5.000.

Få gode råd til, hvordan Kæmpebjørnekloen skal bekæmpes her på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside.

Info om Kæmpebjørnekloen:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

kano i roskilde fjord

playNationalpark gentager succes: Nu kan du igen låne kanoer til sejltur på fjorden

fiskeørn

Fugle-tragedie i Gribskov: Ynglende ørn forsvundet

Roskilde Folkepark

Årsagen er fundet: Derfor er søerne i Folkeparken mælkede og blågrønne

imerco(3)

playHer er æggene ikke på køl: - Det er helt unødvendigt

Stevns

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere