Iværksætteren Monica får folk til at køre til Stevns efter nyt tøj

Det kræver iværksættere, der både vil og tør selv, når banker og butikskæder hopper fra og ikke tør investere i en by. Monica Holst er én af dem - med succes.

"Hvis bare man startede en butik..."

Tilflytterne Monica Holst og hendes mand spadserer hen ad gaden i deres nye hjemby Store Heddinge og kigger på butiksfacaderne. Imens taler de om alle de ting, som man kunne gøre.

Med tryk på ordet man. 

quote Jeg har smidt det hele i puljen på en gang, og så måtte det briste eller bære.

Monica Holst, iværksætter

Så går det op for dem, at "man" ligeså godt kunne være dem selv.

Monica Holst står nemlig på dette tidspunkt og skal finde et nyt arbejde. Og da hun også tidligere har arbejdet i modebranchen, vælger hun at gøre drømmen om at starte sin egen tøjbutik til virkelighed.

Og hun satser det hele:

- Jeg er gået all in. Jeg har ikke haft få varer på hylderne, eller tænkt: "Nu skal jeg lige se, om det går". Jeg har smidt det hele i puljen på en gang, og så måtte det briste eller bære, fortæller hun. 

 
 
Foto: Niels Knuth-Winterfeldt - TV 2 Lorry

Blev mødt med skepsis

Monica Holst, der nu har været butiksindehaver i knap fire et halvt år, er et godt eksempel på, hvordan nye butikker typisk bliver startet i en by som Store Heddinge:

Nemlig af iværksættere, der vil og tør gøre det selv, når banker og butikskæder hopper fra.   

quote Der var én, der kom og spurgte, hvilke excel-ark der lå til grund, om jeg havde undersøgt befolkningstallet, og om det overhovedet kunne bære.

Monica Holst, iværksætter

- Vi ser det, at de store kæder ikke søger en by som Store Heddinge, siger Jesper Yde Knudsen, der er iværksætter- og virksomhedskonsulent i Stevns Erhvervsråd.

Se indslag om Monica Lykke Holst og de andre, der holder gang i handelslivet i de mindre byer. Det risikerer at forsvinde uden en stærk iværksætterånd.

Også Store Heddinge er udfordret af den stigende nethandel og kæmper for at holde byen igang - et emne, som TV 2 Lorry har beskæftiget sig med flere gange. 

Samtidig ser bankerne med kritiske øjne på byen og er ikke interesserede i at finansiere en overtagelse af en lukket kædebutik med varelager, fortæller han.

Det er noget, som Monica Holst kan genkende. Og hun oplevede ikke kun bankens skepsis over for at starte butik: 

- Der var én, der kom og spurgte, hvilke excel-ark der lå til grund. Om jeg havde undersøgt befolkningstallet, og om det overhovedet kunne bære, fortæller hun.

Monica Holst var dog ikke i tvivl:

- Hvis du har en følelse af, at det er et godt projekt, hvorfor skulle det så ikke lykkes? Man smider jo rigtig mange timer i. Man arbejder ikke 37 timer - man arbejder 70-80-90 timer om ugen, og det gør man jo, fordi man kan lide det. Og hvis man ikke kan det, så skal man finde noget andet, siger hun.

Også Monica Holsts datter Liv er også sprunget ud som iværksætter med et træningsstudie i byen. 
Også Monica Holsts datter Liv er også sprunget ud som iværksætter med et træningsstudie i byen. 
Foto: Niels Knuth-Winterfeldt - TV 2 Lorry

I dag har Monica Holst både en tøjbutik og et outlet i Store Heddinge. Butikker, som også sælger de lidt finere og dyrere mærker. 

quote Hvorfor kan vi ikke bare lave de lækre steder her? Så kan de andre sige: Fedt! Hvad sker der på Stevns? Vi kører til Stevns!

Monica Holst, Iværksætter, Stevns

Hun ser ingen grund til, at folk fra Store Heddinge behøver tage til København for at shoppe:

- Jeg tænker: Hvorfor skal vi det? Hvorfor kan vi ikke bare lave de lækre steder her? Så kan de andre sige: Fedt! Hvad sker der på Stevns? Vi kører til Stevns! siger hun.

Det ser ud til at være lykkedes: 

- Jeg har folk, der kører hertil fra København, Hornbæk, Roskilde og Næstved, og så besøger de jo også de andres butikker. Så man skal huske, at man bidrager jo også til et fællesskab.

Tre iværksætterråd fra Monica Holst:

Rådene bliver uddybet i videoen nedenfor:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

elløbehjul

Ny lov: Hjelm-pligt på el-løbehjul

PR-foto

Mistanke om menneskehandel i forbindelse med byggeri af luksusboliger i Nordsjælland

Stevns

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere